Кућа Добрих Вести

Login

На кафи са "Нај женом"

Оцените овај чланак
(6 гласова)

sanjinaslikaГошћа Куће добрих вести с добрим поводом – Сања Цигановић овогодишња "Нај жена" према избору магазина Блиц жена.

 

Како Сања каже – свака од нас је жена године јер сваког дана чинимо дела која олакшавају, улепшавају, оплемењују животе људима око нас. Свака је змај с невероватним моћима. Једино не могу све да буду победнице у истом тренутку.


Сања је ову престижну титулу добила због свог хуманог волонтерског ангажовања.Осмислила је "Кафу са Сањом" која је намењена свима који су се развели и треба им подршка да крену даље.


Прича о Сањиној мисији је стигла у јавност онако како приче о добрим делима и треба да стигну – од уста до уста – људи су причали о жени која је своје слободно време ставила на располагање онима којима је била потребна подршка.


Препознавање тананости душе


Оно што Сања чини је лепо али и веома одговорно. Људска душа је танана и свака тражи другачији приступ – а они којима она помаже јесу управо људи рањених душа. Она помаже разведенима, у најкритичнијим тренуцима, када не знају ни шта их је снашло, ни како да се из тога извуку. Човека који одједном остане сам можемо слободно сврстати у угрожену категорију људи – јер се они често не сналазе у новонасталој ситуацији. Развод је, каже наша саговорница, крај и почетак. На свакоме је како ће да на то гледа. За Сању Цигановић то је био нови почетак. Развод је био тачка на бол и шанса за нови почетак.


Чиме се то Сања конкретно бави? Након развода, она је схватила да јој недостаје рука помоћи. Око ње су били њени најближи, родбина, пријатељи, али у тим тренуцима вам не треба та врста разговора, правдања, одговарања на питања, бирање страна – ко је крив а ко прав. Недостајале су јој неутралне особе пред којима је могла да плаче, да се смеје да прича о свему. То је био разлог што је и почела да пише. Сања је прошле године објавила и књигу "Приче разведене маме", и управо ју је то и покренуло да се упусти у помагање разведенима. Направила је и свој блог и Фејсбук страницу и на њој објавила позив за дружење и кафу. За све који хоће, који би да упознају нове људе, причају, потраже одговоре, једноставно да се друже. Одзив је био већи од очекиваног.


Развод се не дешава другима


Након развода почиње и развод од неких пријатеља и то је посебна тачка бола. Док су супружници у браку, и пријатељи су заједнички, а онда се поделе као на дербију и једни другима могу да престану да буду пријатељи. То је разумљиво. Развод је осетљива тема, као и болест, смрт. Људи често мисле да се развод дешава само неким другим паровима, да су њихови бракови имуни.


Како каже Сања, што пре човек прихвати да је ово нормална појава пре ће се вратити у нормалу. Али, поставља се питање – где човек да нађе нова познанства? Док су у браку, људи често занемаре важност социјалних контаката. Једна од њених мисија јесте управо да их помери из зоне комфора. Сви би да имају некога, али нису увек спремни да се покрену и нађу нове пријатеље. Ту наступа „Кафа са Сањом“.

 

На кафи са Сањом


Шта вас очекује на овој ипак посебној кафи? Београдски кафић, дође ко жели и теме за причу се саме појаве. Онај ко пожели да дође треба да плати само своју кафу. Сањина мисија је потпуно волонтерска – и како она каже сатисфакцију налази у новим људима, размени рецепата, лектира, искустава..... Оваква подршка нема цену. Отворени разговор са људима који имају слично искуство не плаћа рачуне нити пуни фрижидер, али греје душу.


Колико признање значи


Признање Сањи много значи. Препознавање важности њене мисије дало јој је крила и мотивисало да се још више посвети људима који су спремни да мењају себе и свој живот након развода. Сања подржава људе у посебном и стресном тренутку у животу. Помаже људима да се оснаже и схвате да је у животу најважније да раде оно што воле. Не постоји прави или криви тренутак – постоји само онај тренутак када наша душа осети да је време да се покрене и крене у сусрет бољем животу.


И за сам крај – Сања Цигановић није ни адвокат, ни психолог већ обична жена која пружа необичну подршку на основу свог личног искуства. Због таквих жена и њихових несебичних дела овај свет сваког дана постаје боље место и због тога је Сања нашла своје место у Кући добрих вести.


Сању можете упознати на "Кафи са Сањом", као и кроз текстове на њеном блогу: umdrumiostalo.blogspot.com.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 27 фебруар 2017 16:38
Мерима Аранитовић

Мерима Аранитовић - рођена и живи у Новом Саду. Ради у Карловачкој гимназији. Предавач, блогер, флоритерапеут, кулинар у покушају. У текстовима, на својим блоговима, комбинује дугогодишње педагошко искуство у раду са децом и одраслима, искуства стечена на радионицама и семинарима из психологије и анализе снова, и флоритерапије, стварајући свој лични холистичко-едукативни правац мотивације и подршке. Њени текстови су нека врста надахнутих беседа, приче о дејству одређених цветних есенција, о томе како пронаћи и сачувати себе, шта би било добро прочитати, погледати, на којим смо заблудама одрастали, и како данас живети срећно упркос свему. Лепа и топла реч, приче о добрим људима и догађајима, свему ономе што може да оплемени живот и унесе радост у живот јесте оно што ју је везало за Кућу добрих вести. Блогови: www.ritamdana.com i www.cvetnaterapija.ritamdana.com.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија