Кућа Добрих Вести

Login

Парижани помажу својим комшијама

Оцените овај чланак
(0 гласова)

ajfel-uvodnaПАРИЗ - У Паризу је ове године покренута акција „Болестан комшија“ којом се желе подстаћи добросуседски односи. Ради се о акцији која подразумева, на пример, куповину намирница некој дами са трећег спрата, доношење лекова господину спрат изнад, односно, уопште помагање било ком свом комшији када му је помоћ у нечему потребна.

Раније зимске хладноће су изродиле идеју парижана да би „комшијско срце“, уколико се организује, могло да угреје оне који су сами и зависни од других, којима је потребна свакодневна помоћ.

Уколико, рецимо, људи имају жељу да заједно попију неко пиће, онда сигурно мора да постоји и жеља за узајамну помоћ у случају потребе, сматрају у француском удружењу „Солидарни суседи“, објавиле су француске новине “Фигаро” (Le Figaro), на својим интернет странама ( www.lefigaro.fr).

Међу Французима се, како је показала једна анкета, коју је фебруара ове године спровео “Вивавојс“ (Vivavoice), чак 87 одсто испитаника изјаснило спремним за помоћ болесном комшији, 56 процената је већ то урадило, а 42 одсто је спремно да то редовно ради.

Ова нова акција у Француској обухвата и лепљење у зградама памфлета са упутством како помоћи болесном суседу.

Један од учесника у тој акцији је и 26-годишња Матилда, студенткиња из Лиона. Она обилази 92-годишњу Клемантину и то свако јутро и свако вече и тако већ три године.

Доношење новина, куповина намирница, подешавање телевизијског програма, зашивање дугмета и остало, све су то послови које ова хумана студенткиња обавља за ту стару даму.

„Проверавам да ли је све добро, јер је она слаба и тешко се креће“, објаснила је Матилда која каже да јој осећања те баке и њен поглед на живот доносе више од онога што она њој пружа.

„У Француској постоје неистражене реакције те спонтане солидарности“, уз ентузијазам каже председник „Солидарних суседа“ Атанас Перифан (Atanase).

Да би се подстакле и конкретизовале те „реакције“ у делотворну и трајну акцију, осим реакције да помогнемо, коју обично имамо током неког догађаја или катастрофе, потребно их је катализирати, организовати и пре свега преиспитати концепт солидарности, често превише институционалан, сматра он.

То је тачно, јер солидарност мора да иде из срца сваког појединца који ће је директно пружати другој особи, о чему ти појединци, често, у складу са принципом “не треба да зна десница шта ради левица”, или обрнуто, и не говоре.
Пример ових хуманих Француза, који су се сами организовали, би свакоме, сваком појединцу, свакој држави, требало да буде путоказ. Тако би свуда требало да се ради па би онда овај свет био много бољи, лепши и племенитији.

Пошто и нама предстоји хладна зима, не би било згорег да се угледамо на овакве и сличне акције људи у другим земљама, а свакако их има и у нашој средини. Молим да се јаве “Кући добрих вести”, како би написали нешто о њиховом искуству и солидарности и да би својим примером подстакли и друге да слично раде. Пробудимо наша успавана светла, помозимо бар најближима, а то су управо комшије, у згради, у улици. Покренимо се, не чекајмо да то неко уместо нас уради.

Извор: Кућа добрих вести / www.lefigaro.fr


Последњи пут измењено понедељак, 24 септембар 2012 11:54
Вукица Сотировић

је професор језика из Београда, љубитељ речи какао писане, тако и усмене, али и музике и покрета. Воли природу и комуникацију са људима, због чега се и бави страним језицима да би могла да са што више људи разговара и размењује знања и искуства. 
Приступила пројекту ,,Куће добрих вести” јер сматра да живот може бити испуњен само када се чине лепе и хумане ствари, када се помаже другима, што је за њу највеће задовољство.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија