Кућа Добрих Вести

Login

Осамостаљивање особа за сметњама у развоју

Оцените овај чланак
(5 гласова)

БЕОГРАД - Удружење за помоћ особама са сметњама у развоју „Живимо заједно”   ускоро ће за своје кориснике обезбедити целодневни боравак у местима надомак Београда, изјавио је за интернет новине “Кућа добрих вести” Дејан Козић, руководилац удружења.

Према његовим речима, у селима у околини главног града планирано је да се направе читаве мале оазе у којима ће се одвијати живот особа ометених у развоју, које ће на тај начин, уз надгледање, бити активније укључене у локалну заједницу.

– Овакав модел већ постоји у Немачкој и Великој Британији и тамо даје фантастичне резултате. Идеју смо представили и Македонцима, и код њих се показао напредак и већи степен самосталности код корисника. Задовољни су и они и држава. Корисници тамо гаје воће и цвеће, брину о домаћим животињама, осећају да доприносе заједници, каже Козић за наш сајт. Он је предочио да ће удружење ову идеју најпре да реализује па затим, када се покаже делотворном, да са њом конкуришу и надлежнима предложе пројекат.

Удружење „Живимо заједно”, која се налази на територији општине Стари град у Београду (Студентски трг 18), основано је 1997. године. Око њега су окупљене породице са децом ометеном у развоју, које, како додаје наш саговорник, нису могле да дођу до неопходних информација везаних за ову тему, као и потребне помоћи. Удружење ради сваки дан сем недеље, а боравак је бесплатан. Корисници су пунолетне особе (ради се на томе да направе простор и за млађе), и њих педесет свакодневно учествује у разним радионицама (драмска, манекенска, обнављање математичког знања…), све ради њихове интеграције и социјализације.

– Обезбеђујемо им и разне послиће. Склапају фацикле које после шаљемо у књижаре, или скупљају папир који шаљемо за рециклажу. Стручњаци кажу да је њима посао као терапија, осећају се кориснима, и често зову телефоном и питају да ли су стигле фасцикле, да ли да поране, пожуре, да им неко не узме посао. Рад је стимулативан, они виде свој производ и добију мотивацију. Многи су ишли у специјалну школу и уколико не вежбају, знања заборављају, зато и то обнављамо. Такође, четири представе, са њима као главним актерима, играју у професионалним позориштима. Сценарио осмишљава Златко Грушановић који их је упознао, и пише према њиховим могућностима, начинима изражавања и начину памћења, каже Козић.

Њихове позоришне представе говоре о инклузивном друштву, друштву без разлике, друштву једнаких права и могућности, и дају осврт на предрасуде, покушавајући да их преобликују.

Козић даље напомиње да родитељи децу ометену у развоју најчешће презаштићују и не оспособљавају за живот. Због тога је Удружење водило кориснике на кампове где су се одвајали од родитеља, самостално умивали, бријали, јели, и на тај начин, наглашава, овладали и ојачали социјалне вештине. На камповима су спремали храну, сами намештали кревет, а родитељи су их испраћали са сузама у очима... Викендом су имали пријеме, спремали палачинке и дружили су се. Афирмативним радионицама ставимо њихове личности у први план, и подстичемо их да буду главни. Сваког дана имамо шетње по граду, неко иде са њима, учи их да гледају семафор, пређу улицу, да иду у пошту, и тако постају своје личности будући да у породицама често живе изловано, каже Козић. Он указује да у Удружење корисници сами долазе из различитих делова града: Барајева, Земуна…Са другарима су, преко овог удружења, ишли и на море, на Крф, уз пратњу, и лепо се снашли.

-Ми смо удружење грађана, али захваљујући својим активностима налазимо се на буџету општине Стари град. Остала средства добијамо од пројеката. Имамо својих 35 волонтера у Звечанској, и они помажу њиховој деци.
Регистровани смо у Међународном волонтерском сервису и ускоро нам као помоћ долази волонтер из Пољске за кога је Европска унија обезбедила средстава за рад. Помажемо и породицама чија су деца непокретна, у кући. Желимо да унапредимо однос између породица, да имају некога да им причува дете, будући да је најчешће реч о самохраним мајкама. Мушки родитељ, када добије дете са посебним потребама, углавном побегне од куће..., указује Козић.

Он подсећа на још једну чињеницу – да постоје и одговарајући облици аутистичног понашања који су проузрокаовани глутеном и казеином, присутнима у храни, али напомиње да, стављање аутистичног детета на дијету, може да помогне, али не у потпуности. „Од аутизма се нико није излечио, то је стање, не болест. Уколико помогне, онда то није био аутизам већ аутистично понашање”, каже Козић.

Питамо га и шта би на овом пољу за њега била добра вест.

- Добра вест је да радимо на томе да обезбедимо квалитет живота корисника за време живота њихових родитеља, да знају да ће им деца бити збринута на адекватан начин. Знам родитеље који не смеју да умру јер нема ко да им дете издржава. Ми радимо на томе. Поменуо бих и велики проблем који се тиче имовине особа са посебним потребама. Старатељство на њима одређује држава и нико нема права да се меша у то. Ове године радиће се на томе да се промени облик старатељства. Међутим, често су таква деца злоупотребљена од родитеља који им не пружају негу а за њих узимају новац од државе, каже Козић.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 07 јун 2012 10:58
Мирјана Сретеновић

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed magna elit, convallis id mollis et, sagittis rhoncus mauris. In auctor nisl condimentum eros hendrerit eu tincidunt metus gravida. Fusce ornare nisi a elit facilisis facilisis ullamcorper dolor adipiscing. Curabitur lobortis nibh eget quam interdum quis aliquam orci faucibus.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија