Logo
Одштампајте ову страницу

Следите своје снове – пројекат Ташнарија

Оцените овај чланак
(21 гласова)

Ana-levo-tetka-desno-uvodnaНИШ - Велики француски романописац Виктор Иго рекао је да све силе на свету нису тако моћне као идеја којој је дошло време. Тако су и Ана Шурдиловић и Вања Маниташевић из Ниша следиле своју идеју и сада раде са великим задовољством оно што највише воле, дизајн оригиналних ташни.
Своју прву торбицу сашиле су пре годину и по дана, а данас на свом сајту - tasnarija.rs имају више од 120 различитих модела.

По струци дипломирани новинар, у слободно време дизајнерка, Ана Шурдиловић прича за интернет новине "Кућа добрих вести", да је пројекат "Ташнарија" настао потпуно спонтано.

"Са 'Ташнаријом' смо прошли много тога.Сада, после годину и по дана, када размишљам о почетку, схватам колико смо тога научиле. Прошле смо кроз многе ситуације, на срећу, било је више лепих, него ружних. Научиле смо које су потребе девојака, како се са њима треба поступати и шта је фер пословање".

 

Ташнице из Ниша обишле свет

 

Иако су идеју осмислиле Ана и њена тетка Вања, цела породица ради у изради ташница, међу којима је и бака која им помаже око финансија. Ана са одушевљењем прича да имају невероватну подршку породице и када крене процес стварања торбица, укључена је цела кућа, што је по овој младој нишлијки најлепши део посла.

Tasnarija2

Ове две модне предузетнице прошле су дуг пут да би свој производ показале свету, а неке од торбица су успеле да обиђу Европу.
“На почетку смо ташнице слали само у градове Србије, међутим почеле су да нам се јављају девојке из свих земаља које нису жалиле новац, само да дођу до свог жељеног комада. Тако су наше ташнице отпутовале и послале нам разгледнице из Њујорка, Париза, Вашингтона, Атине, Берна, Загреба, Рима".

 

Дивно је када човек ради оно што воли

 

Најзанимљивији део у овом послу јесте заседање “Ташнарија” тима, дан када се доносе одлуке о новој колекцији. Тада се рађају многобројне идеје, па оне које не успеју да реализују чекају следећу колекцију. Двочлани тим након тога пакује кофере и следећи свој сан - креће у потрагу за новим, модернијим и квалитетним материјалима. Путешествије потраје и по неколико дана, а када се младе предузетнице врате својим кућама са брдом узорака, креће прави посао израде торбица.

Tasnarija3

"Једна ташница, као таква, није компликована и не изискује много времена. Међутим, наш просек је око 60 ташница дневно, па када се све то помножи и сабере, доста времена се улаже у израду. Ту је наш кројач који сече материјале, шнајдерка која прави ташницу, онај који све то пакује и шаље. Девојке на ташнице чекају око недељу дана",објашњава Ана.

Двема нишлијкама је почетак био тежак, али су добром организацијом своје ташнице ставиле на "покретну траку" и сада имају довољно времена за израду.
"Организација је мајка успеха и сада је све као на покретној траци. Свако има своја задужења која испуњава у року, свако воли оно што ради. Згодно је то што радимо у кући, сви смо заједно и посао уопште не личи на посао. Дивно је када човек ради оно што воли."

 

Писмо ташнице од 100 материјала

 

Мото тима "Ташнарије" јесте да направе нешто што девојке не могу да купе у продавницама. Почетна идеја је била да крену са писмо ташницама и планирају да се држе те идеје. Тренутно је у понуди више од 100 различитих материјала, углавном еко кожа, а од недавно и права кожа. Ана прича да је управо тај велики спектар материјала нешто што у мору ташница издваја "Ташнарију" од осталих произвођача.

tasne

Нове идеје често свраћају на "кућни праг" Ташнарије, а главни креатори не оклевају да свакога дана пробају нешто ново.

 

Предлози муштерија - подстрек за бољи рад

 

"Након завршене ташнице, са нестрпљењем ишчекујемо критике и реакције наших муштерија, које су нам од почетка подстрек за даљи, бољи рад. Девојке су сјајне, пуне идеја и предлога, отворене за сарадњу. Стрпљиве су и увек знају да нас обрадују похвалама када добију своју ташницу.", објашњава нам Ана и додаје да у животу никада не можемо знати да ли ћемо успети уколико не пробамо то што желимо.

"У сваки посао је потребно уложити, али се са тиме не треба претеривати. Када смо почињали, прве материјале сам купила од новца који сам добила за рођендан. Била сам свесна ризика да ћу их можда изгубити и да ми се неће 'окренути', али сам била вољна да пробам. Први месец нам је био најтежи, имали смо утисак да смо у зачараном кругу и да само радимо, а немамо резултате. Када је прошао први месец, ситуација се променила, стали смо на ноге и кренули са озбиљним радом. Потребно је да човек размисли шта је то што жели да ради, да ли то воли, колико таквих послова постоји, каква је конкуренција. Све то заједно чини успешан пројекат".

Модне предузетнице из Ниша и даље ће ризиковати и борити се да њихово дело види цео свет, јер како кажу, никада нису чекале да им посао падне са неба већ су следиле своје снове, и уз пуно воље, храбрости, упорности успеле у томе, што препоручују и нашим читаоцима.

Радове ове две модне предузетнице можете видети на сајту tasnarija.rs

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 07 октобар 2012 14:07
Александра Гавриловић

Завршила основне и мастер студије на Филозофском факултету у Нишу, одсек новинарство. Прве текстове писала је у нишком дневном листу "Народне новине", а касније и у "Нишком гласнику". Опробала се и у радио, телевизијском и онлајн новинарству. Воли да путује, учи језике и аматерски се бави фотографијом.

Најновије од Александра Гавриловић

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015