Кућа Добрих Вести

Login

Теслианум

Теслианум

Кућа добрих вести
Научна редакција „Теслианум“
Уредник: Жељко Сарић

Ако имамо било чега у овој земљи у изобиљу, то су првенствено научни таленти. Славу наше науке пронео је пре сто година ненадмашни геније Никола Тесла, а за њим су уследили и многи наши чувени научници: Михаило Пупин, Милева Марић Ајнштејн, Јован Цвијић, Михаило Петровић Алас, Јосиф Панчић и многи други. Стога можемо са правом да очекујемо много добрих вести на пољу науке.

Наш превасходни циљ је афирмација младих научника, ђака и студената као и уопште српске науке у свету. Такође ћемо радити на презентацији мало познатих радова нашег генија Николе Тесле јер за то постоји велики интерес у свету. Пратићемо и најновија научна достигнућа и текуће научне трендове у свету.

Наша сарадња биће и у области иновација и проналазаштва. Пратићемо активности разних савеза проналазача у земљи  и иностранству као и Завода за интелектуалну својину у области заштите ауторских права и могућности заштите истих у иностранству.

Зашто "Теслианум"?

Никола Тесла је на планетарном нивоу симбол науке. Стога, с обзиром да је Србин по пореклу имамо ту привилегију да се дичимо нашим земљаком дајући његово име нашој научној рубрици.

FLL2dfdfdffdfФондација 1%, у сарадњи са Serbian Tech и словеначком организацијом Супер Главце, организује FIRST® LEGO® League такмичење и програм за децу и младе.

недеља, 09 мај 2021 10:00
Објављено у Теслианум
Написала
Опширније... 0

matematikabeogradЦентар за промоцију науке у сарадњи са Математичким институтом САНУ ове године слави јубилеј - десетогодишњицу највеће националне научнопопуларне манифестације Мај месец математике – М3.

петак, 07 мај 2021 10:00
Објављено у Теслианум
Написала
Опширније... 0

zajednickaУ Заводу за интелектуалну својину додељене су награде Светске организације за интелектуалну својину (WIPO) за 2020. годину, у пет категорија стваралаштва а поводом Светског дана интелектуалне својине који се сваке године обележава 26. априла.

 

Присутнима се обратио директор Завода за интелектуалну својину Владимир Марић, који се осврнуо на утицај пандемије на активности ове институције: „Интересантно је да смо упркос пандемији, у претходној години имали видно повећање броја домаћих пријава. Такође, уочава се и пораст интересовања за права интелектуалне својине међу грађанима Србије. Протекла година била је најуспешнија до сада када је реч о развоју услуге наше електронске пријаве. Урађено је више техничких унапређења саме платформе, али је доста урађено и на њеној популаризацији међу корисницима”.

Победник такмичења у категорији за проналазача или групу проналазача за патент – Награда WIPO Medal for Inventors припала је спец. вет. мед. Александару Павлићевићу и дипл. инж. хемије Предрагу Ковачевићу за патентирани проналазак под називом: „Смеша која садржи парафинско уље као инсектицидно и акарицидно активно једињење“, који је познат под тржишним називом Пулцап, за који је остварена патентна заштита на територији Немачке, а у току је и поступак заштите на територијама Пољске и Кине. Осим тога, наведени проналазак је заштићен и на територији Србије. Проналазачи су наведеним проналаском решили проблем контроле и уклањања црвених гриња код узгоја живине без икаквог негативног ефекта на живину или производњу јаја и животну средину, док се истовремено обезбеђују значајне уштеде за узгајиваче, тако што је смањено страдање кокошака изазвано овим паразитима.

Награда је уручена власнику патента, односно Александру Николићу, директору компаније „Пулцап“ Д.О.О. из Београда, који је тим поводом рекао: „Пулцап је производ који је можда и једини на свету доказао да је могуће искорењавање гриња у индустријским производњама јаја, а настао је у покушају да уклоним сопствени проблем у производњи. Овај производ је нашао примену у целом региону, од Турске, Бугарске, Грчке, Мађарске, Словеније, и других земаља, извозно је оријентисан, и с обзиром да је еколошки и даље ће имати потенцијал“.

Победник такмичења у категорији за правна лица за регистровани индустријски дизајн – Награда WIPO IP Enterprice Trophy припала је компанији „Chips Way” д.о.о. из Чачка, која је међународно регистровала индустријски дизајн амбалаже за бисквите на следећим иностраним тржиштима: у ЕУ, Албанији, Босни и Херцеговини, Хрватској, Црној Гори и Северној Македонији. Компанија „Chips Way“ д.о.о. из Чачка, која се бави производњом чипса са традицијом дугом 50 година, од 2020. године је свој производни програм проширила на производњу бисквита а за 2021. годину планирана је производња са пуним капацитетом од 1000 тона готовог производа и ангажовање 35 радника, као и проширење извоза на тржиште ЕУ.

                                                 gordanajaric

Награда је уручена Гордани Јарић, маркетинг менаџерки компаније „Цхипс Њаy“ д.о.о. из Чачка, која се осврнула на значај заштите интелектуалне својине: „Ми знамо колико је важан визуални идентитет и колико је заправо важно заштитити интелектуалну својину. Људи реагују на нешто креативно и лепо, и доста се показало да на темељу дизајна потрошачи купују одређени производ. То показује колико је битан индустријски дизајн у маркетингу, али такође и колико утиче на директну куповину“.

 

Победник такмичења у оквиру категорије за аутора за монографско дело/студијску изложбу са каталогом у области друштвено хуманистичких наука – Награда WIPO Medal for Creativity припала је Милану Степановићу за монографско дело “У том Сомбору – Град у призми столећа”. Аутор монографије је посвећени и пожртвовани истраживач прошлости Сомбора, а ово дело представља круну његових научних достигнућа. Методолошки утемељена на принципима хуманистичких и друштвених наука, стилски акрибична, заснована на изванредној изворној основи, књига Милана Степановића уверљиво приказује запретену историју једног града и простора.

 

Милан Степановић, аутор књиге, приликом пријема награде је рекао: „Интересовања савремене историографије све више се крећу ка проучавању историје свакодневног живота. Због тога је последњих деценија видно присутан успон локалне, микро-историје која тежи за одговорима на велика питања у малим срединама. Стога и монографија “У том Сомбору – Град у призми столећа” приказује овај наш стари панонски град, али не само његове физичке силуете и структуре, него и све оне кључне димензије које обликују друштво.

 

Победник у оквиру категорије ученик или група ученика средње школе – Награда WIPO Schoolchildren’s Trophy припала је Михаилу Мирковићу, који је током 2020. године био ученик 4. године Прве Београдске гимназије, за проналазак Јонске течности као потенцијалног индустријског растварача са региодиригујућим ефектом на реакцију FRIEDEL-CRAFTS -овог алкиловања. Михаило Мирковић је четири године био полазник Регионалног центра за таленте „Београд 2“ и полазник семинара у Истраживачкој станици „Петница", где је стицао додатна знања у области хемије. Његов проналазак припада области зелене хемије, односно доприноси знатном смањењу загађења хемијским отпадом који настаје у процесима који се стандардно примењују у хемијској индустрији.

Поводом овог вредног признања Михајло Мирковић је подсетио на своје досадашње интересовање и постигнућа у науци: „Још од својих основношколских дана био сам заинтересован за науку, поготово за хемију. Учествовао сам на такмичењима током основне и средње школе и био награђиван, а 2019. сам представљао сам Србију на Светској хемијској олимпијади у Паризу, са које сам донео у нашу земљу бронзану медаљу. Учестовао сам на семинарима хемије у истраживачкој станици Петница и у Регионалном центру за таленте „Београд 2“ и овом приликом се захваљујем координаторима ових програма за подршку, знање и искуство које сам добио у свом досадашњем школовању, и који су ми на крају крајева и омогућили да створим овај изум“.

 

Осим наведених награда, у сарадњи са Светском организацијом за интелектуалну својину, додељује се и награда за домаће правно лице са највећим интензитетом коришћења међународног система регистрације жигова током 2020. године – награда WIPO Users’ Trophy. Ова награда је припала привредном друштву „Атлантик Штарк“ д.о.о. из Београда, које је током 2020. године у односу на сва домаћа правна лица имало највећи број поднетих међународних пријава за жиг.

 

Награда је уручена Наташи Шарчевић, директорки маркетинга и иновација компаније „Атлантиц Штарк“ Д.О.О. из Београда, која је тим поводом рекла: „Ову награду пре свега видимо као признање за квалитет, јер да није било квалитета наших брендова и њиховог напретка, не би било ни разлога за обнову сарадње са Заводом. Иницијална заштита јесте добар и неопходан почетак, зато што на тај начин безбедно и сигурно можемо улагати у наше брендове и у комуникацију са потрошачима. Ова вишедеценијска обнова наших робних жигова и дугогодишња сарадња са Заводом потврђује да смо заиста успели у освајању потрошача и да су они препознали вредност наших брендова“.

 

Овом приликом представљени су и споразуми о сарадњи Завода за интелектуалну својину са Научно-технолошким парком у Београду и Министарством просвете, науке и технолошког развоја на пројекту Најбоља технолошка иновација 21. О овој сарадњи говорили су проф. др. Драган Повреновић, координатор Такмичења за најбољу технолошку иновацију за 2021. годину, и Гордана Даниловић Грковић, в. д. директора Научно- технолошког парка у Београду.

 

Више о добитницима можете прочитати на ОВОМ линку.

 

 

Снимак преноса прославе Светског дана интелектуалне својине можете погледати у наставку:

 

 

 

Извор: Кућа добрих вести

уторак, 27 април 2021 16:00
Објављено у Теслианум
Написала
Опширније... 0

bestofУдружење студената технике Европе, БЕСТ Београд након 16 успешно организованих међународних студентских семинара по први пут организује национални академски семинар.

четвртак, 22 април 2021 20:46
Објављено у Теслианум
Написала
Опширније... 0

PETNICACCCCCFDFDFDRИстраживачка станица Петница вас позива да од 19. до 29. априла завирите у чудесни свет науке на првом Отвореном петничком семинару.

 

Које су молекулске основе живота? Какве су то невоље са историјом? Како изгледа Ковид пандемија у археологији будућности? О тим и многим другим питањима говориће стручни сарадници ИС Петница из Србије и света, и тако заједно са руководиоцима семинара за средњошколце представити научне области које се изучавају у Петници.

 

Позивамо бивше, садашње и будуће Петничаре и њихове наставнике, родитеље и пријатеље да нам се придруже – сва предавања ће бити онлајн, отворена за све и са пуно времена за питања и дискусију са предавачима.

 

Оправдања за изостанак из школе ће бити обезбеђена свим нашим полазницима и полазницама.

 

Програм Отвореног семинара се може погледати у наставку или преузети на линку.

 

Зум линк за приступ је ОВДЕ.

 

Извор: Кућа добрих вести

 

уторак, 20 април 2021 20:46
Објављено у Теслианум
Написала
Опширније... 0

naukausluzbinaukekeeeОнлајн панел дискусија "Наука у служби привреде“ одржаће се 24. марта од 10 до 11,30 часова преко зум апликације.

уторак, 23 март 2021 09:30
Објављено у Теслианум
Написала
Опширније... 0

institiutzafizikukkdkdkdiiziziziСвечано проглашење добитника награде из физике "Марко Јарић" за 2020. годину биће одржано 17. марта.

уторак, 16 март 2021 12:31
Објављено у Теслианум
Написала
Опширније... 0

fondzanuakuФонд за науку Републике Србије обележава две године рада. Од марта 2019. године Фонд за науку је отворио пет програма за финансирање научних пројеката који подижу капацитете младих истраживача, омогућавају решавање проблема које је изазвала пандемија КОВИД-19, повезују научнике у Србији са српском научном дијаспором и помажу креирање нових технолошких достигнућа уз помоћ вештачке интелигенције која ће олакшати свакодневни живот људи.

петак, 12 март 2021 21:15
Објављено у Теслианум
Написала
Опширније... 0

womensciencedfdfdfdfdМладе жене које се баве научним истраживањима у области природних наука и ове године могу да конкуришу за Националне стипендије у оквиру светски познатог програма L’oreal – UNESCO “За жене у науци”.

уторак, 23 фебруар 2021 09:53
Објављено у Теслианум
Написала
Опширније... 0

WIPOBBNBNBBNРок за пријаве за такмичење Светске организације за интелектуалну својину (WIPO) је 29. март, а такмичење се организује како би се промовисао значај заштите интелектуалне својине за развој економије и друштва.

четвртак, 18 фебруар 2021 18:41
Објављено у Теслианум
Написала
Опширније... 0

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија