Кућа Добрих Вести

Login

Летњи ДНК – Шума великих питања

Оцените овај чланак
(3 гласова)

KAMPDECANAUA45454545Јубиларни, десети пут од почетка свог рада, Центар за промоцију науке (ЦПН) организује Дечји научни камп (ДНК) намењен деци која желе да проведу активан распуст у природи.

 

Oвогодишњи Летњи дечји научни камп одвијаће се у два циклуса, од 15. до 19. јула и од 22. до 26. јула, уз обавезну пријаву.

 

ДНК је осмишљен тако да им пружи прилику да се у друштву вршњака, окружени природом, на занимљив и интерактиван начин упознају са науком, њеним методама и задацима, научним начином размишљања, као и стручњацима који раде у различитим научним областима.

 

Овогодишњи ДНК назван је Шума великих питања – управо зато што ћемо се бавити истраживањима, и то на терену. Научићете велике научне појмове попут „коистраживање“, „грађанска наука“ и „методологија“. Упознаћете праве научнике и сазнати како они раде у својим лабораторијама и на терену, а потом ћете све то знање, кроз забаву и игру, применити на сопственим истраживањима.

 

Током кампа тимови деце осмислиће и извести своја истраживања и представити резултате баш како то раде и научници. Неки ће се бавити биодиверзитетом у шуми, неки анализом буке, неки архитектуром јавних простора, навикама људи или можда нечим потпуно другачијим и неочекиваним. Све науке су у игри, јер ће деца заједно са научницима креирати овај истраживачки процес од почетка до краја.

 

Овог лета на Дечјем научном кампу могу учествовати искључиво деца узраста између 8 и 12 година, а програм је подељен у два истоветна циклуса од 15. до 19. јула и од 22. до 26. јула. Родитељи дете могу пријавити за само један циклус. Дневни програм кампа траје од 9.00 до 13.30 часова, осим последњег дана кампа када траје од 16.00 до 19.30 часова.

 

Пријављивање је обавезно, а број места на кампу ограничен на 25 деце по циклусу.

 

Циклус траје 5 дана и свака пријава важи за пет дана.

 

Пријаве ће бити отворене на сајту ЦПН-а од 1. до 5. јула, а обавештења о пријему на камп ће бити послата до 8. јула.

 

Како изгледа један дан на ДНК?

 

У сваком циклусу тимови деце ће развијати своја научна истраживања из више области. Први дан циклуса је смештен у Научни клуб Центра за промоцију науке, где кроз различите игре упознавања граде велику групу у оквиру које се деца касније деле у истраживачке тимове. Овде се упознају и са научницима, са начином рада у научним истраживањима и са алатима које ћем користити.

 

Следећа три дана бораве у Бајфордовој шуми. Деца ће са искусним научним демонстраторима и стручњацима из Центра за промоцију науке, направити своје истраживачке нацрте, прикупљати податке и изводити експерименте на терену.

 

Последњег дана, у поподневним часовима, поново у Научном клубу, имаће научну конференцију на којој ћемо резултате рада приказати родитељима, бакама, декама, другарима и другим званицама.

 

Боравак у природи

 

Деца ће током три дана кампа боравити у природном окружењу Бајфордове шуме скоро 5 сати у континуитету. Неопходно је да деца буду припремљена на овакав боравак, пригодно обучена и обувена, са ранцем са ужином, водом, заштитом од сунца и инсеката. Сваки боравак у природи носи са собом могућност уједа инсеката и ситнијих повреда, а задатак тима је да учини све да овај боравак буде безбедан и што удобнији за децу. Сви родитељи чије пријаве буду прихваћене добиће детаљан водич са упутствима о припреми за боравак у природи у летњем периоду.

 

Како пријавити дете

 

Учешће на кампу је бесплатно. Интересовање за ДНК је сваке године велико и број пријављене деце увелико прелази наше капацитете. ЦПН ће учинити све напоре да прими ваше дете, али молимо вас за разумевање јер је извесно да нећемо моћи да примимо сву пријављену децу.

 

Пријава за ДНК могућа је једино попуњавањем формулара који се налази на ОВОМ линку.

 

Попуњавање пријаве не значи да је ваше дете примљено.

 

Групе деце биће усклађене према узрасту и роду како би се осигурала оптимална атмосфера за реализацију овакве врсте програма. Предност приликом пријава имаће деца која су прва пријављена, а која до сада нису учествовала на ДНК. Потврдни е-мејл добиће сви чије учешће буде прихваћено. Пријаве су отворене од 1. до 5. јула, а обавештење да ли је ваше дете примљено добићете најкасније до 8. јула на е-мејл који сте навели у пријави.

 

Детаљније можете прочитати ОВДЕ.

 

 Извор: Елементаријум


Последњи пут измењено петак, 05 јул 2019 12:22

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија