Logo
Одштампајте ову страницу

ТЕСЛИНИМ СТОПАМА: Направили апликацију уз помоћ које инвалиди погледом могу управљати стварима

Оцените овај чланак
(3 гласова)

vrpaliksjsk3434343Идеју која звучи као сценарио научно-фантастичног филма провели су у дело 16-годишњаци и 17-годишњаци из Новог Сада, који су се квалификовали за финално светско такмичење за ВР апликације које се одржава у Кини.

 

На недавно завршеном SHack, интернационалном такмичењу у програмирању које је одржано у Новом Саду, титулу победника освојио је локални тим састављен од новосадских тинејџера, који је креирао ВР апликацију која људима са тешким инвалидитетом (квадриплегичарима) омогућава управљање машинама и кућним апаратима искључиво – погледом.

 

Идеју која звучи као сценарио научно-фантастичног филма провели су у дело 16-годишњаци и 17-годишњаци, а ми смо разговарали са вођом тима Петром Бојанићем(17) и дизајнером Лазаром Варагићем(16), иначе члановима “Тима 3” који се тријумфом у Новом Саду квалификовао за финално светско такмичење за ВР апликације које ће се у новембру одиграти у Кини.

 

“Тема целе манифестације је била “унапређење друштва”, а у нашој екипи веома значајну улогу имала је програмерка Наташа Цвијановић, а била су ту и два момка, Лука и Михајло, који су због обавеза одустали од пројекта. Определили смо се за област “медицина и помоћ другима”. Првобитно смо хтели да направимо апликацију за учење прве помоћи, али смо се у консултацијама са ментором одлучили за другу идеју и почели да радимо на њој, истичу Петар и Лазар.

 

Помоћ хендикепираним

 

Њихова ВР апликација је намењена људима који су већински непокретни, што значи да не могу да користе ни руке ни ноге…

 

„Замисао је да наша апликација кроз праћење погледа људима са хендикепом олакша и улепша живот. Праћење погледа је најбоља опција због тога сто су очни мишићи и нерви најиздржљивији и најочуванији код случајева попут параплегије. ВР или виртуал реалитy апликације су оне које убацују корисника у виртуелни свет. Корисници користе “хеадсет”(уређај који се ставља на главу) преко ког улазе у 3Д околину где могу да се крећу или раде неке друге ствари. Хоћемо да преко направимо пројекат помоћу кога ће људи који не могу да се крећу моћи да закључају врата, отворе прозор, пале телевизоре, лампе или приступе било ком електронскум уређају. И то би радили само користећи њихове очи, након неколико секунди гледања у те апарате. Такође, погледом би могли да користе и апликације за социјализацију, што би верујем њима у потпуности променило живот. То значи да не би морао увек неко да буде са њима, добили би више самосталности, а мислим да би им се и ментално здравље тако пуно побољшало. А социјална интеракција би им омогућила пуно нормаланији и испуњенији живот“.

 

Научна фантастика: Апликација се користи помоћу “хеадсета” који корисници носе на глави

 

Тражили смо од Лазара да нама лаицима објасни мало како функционише апликација коју су направили, а објашњење је подсетило на сцену из филма “Миссион иммпосибле” са Томом Крузом.

 

Тражили смо од Петра и Лазара да нама лаицима објасне мало како функционише апликација коју су направили, а објашњење је подсетило на сцену из филма “Миссион иммпосибле” са Томом Крузом.

 

„У прототипу постоји рози ласер који представља линију где гледате, и када концентришете поглед у неки електрични предмет након пар секунди ће се појавити мали мени у ком имате опције да изаберете шта желите да урадите са тим предметом (да га упалите или угасите итд). С обзиром да смо имали један дан да све то осмислимо и испрограмирамо направили смо један делић онога што планирамо, али имамо у виду да додамо и мењање канала телевизора, фреквенције радија…“

 

Циљ – бесплатна апликација

 

Каже да им је циљ да у будућности максимално прилагоде њихов изум за практичну употребу, смање величину уређаја који би требао да се носи на глави, али и да максимално појефтине израду комплетне апаратуре да би она била доступна за широку употребу.

 

Идеја је да апаратура једног дана буде бесплатна за људе са медицинским проблемима, а да за остале има неку тржишну цену. Већ су нам се јавиле неке компаније које желе да им одржимо презентацију нашег пројекта. У међувремену, чека нас много рада да би усавршили апликацију до такмичења у Кини, констатују Петар Бојанић и Лазар Варагић.

 

Извор: Serbiantimes.info

 

 


Последњи пут измењено четвртак, 11 јул 2019 15:06
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015