Кућа Добрих Вести

Login

Кинеска соба

Оцените овај чланак
(2 гласова)

chineseереререМожда вам се у разговору понекад учини да се ваш саговорник понаша као да му говорите на кинеском. Мада му је говор увежбан, коректан, пригодан тренутку и пун лепих фраза, можда праћен и одговарајућом гестикулацијом и повременим осмесима, схватате да он уопште не разуме о чему говорите. Заправо, не схвата ни шта је тема разговора.

 

Рецимо да тако разговарате са машином. То је заправо уобичајена ствар. Но, уколико би машина могла да уверљиво симулира интелигентан разговор, кад би на пример била много, много уверљивија од игнорантна из вашег разговора, што није немогуће, да ли би то нужно значило и да би разумела сам разговор?

 

Ово питање иницирало је и данас атрактиван мисаони експеримент америчког филозофа Џона Серла који је својевремено послужио као један од кључних аргумената у дискусији против вештачке интелигенције (АИ) у другој половини 20. века. Он је био довео до тадашњег јачања гледишта о томе да је АИ немогућа и до такозваног леденог доба кибернетике.

 

Наиме, у мисаоном експерименту из 1980. године названом „Кинеска соба“, Серл је замислио себе како у једној просторији, опонашајући рачунар, извршава некакав програм.

 

Тај програм симулира понашање човека који говори на кинеском, и који опонаша човека коме је кинески језик матерњи. Испред просторије у којој је Серл налазе се људи који му под врата убацују папире са кинеским словима, а он, иако му то изгледа као некакав швракопис, захваљујући програму успева да им одговори на питања с папира на савршеном кинеском.

 

Да ли машина буквално разуме кинески или само симулира способност да разуме кинески? Ова прва позиција била би, како је Серл закључио, „јак АИ“, док је друга „слаб АИ“.

 

Серл се онда запитао и да ли вештачка интелигенција заиста постоји, уколико компјутер само захваљујући одговарајућем програму наводно разуме и може да мисли. Ако Серл не разуме кинески, а говори га, то би онда требало да значи да ни компјутер не разуме то што ради. Серл је закључио да рачунар нема ни ум ни способност разумевања, без обзира на то колико интелигентно делују његови одговори или понашање.

 

Програм, према Серлу, не ствара ум, нити је довољан за ум.

 

Извор: Наука кроз приче


Последњи пут измењено недеља, 25 август 2019 21:17

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија