Кућа Добрих Вести

Login

Океанска плеј листа

Оцените овај чланак
(3 гласова)

kitmelodijadfdfdfdfЖивот у океану, ма колико био чудесан за посматраче, становницима доноси многа ограничења. С обзиром на то да се светлост другачије понаша у овој оптички густој средини, водене животиње на пример, не могу тако добро да виде као ми на копну.

 

Ни мирисе не осећају добро као копнене животиње, јер он споро „путује“ кроз воду… Но, у једној ствари морска бића су у предности у односу на копнене сисаре – у просеку, звук кроз воду путује четири пута брже него кроз атмосферу.

 

Неке морске животиње, попут делфина и китова, искористиле су ова својства воде како би разивле веома сложену комуникацију. Неке врсте китова, а посебно грбави кит, могу певати песме које по ритму и комплексности подсећају на човекове композиције. Плави китови који живе у близини Шри Ланке тако певају песме у трајању од по 2 минута. Певушећи љубавну мелодију, један кит може да створи звук снаге 20 киловата, што је упоредиво на пример са заглушујућом буком у неком ноћном клубу.

 

Звукови које китови производе имају различите функције – често је то ехолокација која им помаже да открију дубину воде или величину и облике објеката око њих. Како се наводи у истраживању из 2010. објављеном у часопису „Journal of the Marine Biological Association of the United Kingdom”, комплексне мелодије грбави китови – готово искључиво мужјаци – производе да би привлачили женке или одбијали мушку конкуренцију. Снажну потребу за комуникацијом доказују нам и примери китова из заробљеништа који су покушавали да имитирају људски говор. Морски биолози, међутим, деценијама дискутују и о томе да ли китови некад певуше онако, за себе, и „ради уметности“.

 

Ове недеље ново истраживање објављено у „Royal Society Open Science“ открива нам још неке детаље о томе како стварају мелодије. На далеким путовањима китови памте и певуше песме које су чули током сусрета са другим припадницима своје врсте. Чак, ако анализирају њихове звукове, научници могу да открију одакле китови долазе.

 

И тако, док путују, ови џиновски сисари мењају своју песму – што истраживачи упоређују са најновијим поп хитом. Ради се о некој врсти културне размене која овим животињама указује на то одакле ко потиче и којим путем се управо вратио.

 

Послушајте OВДЕ једну такву мелодију грбавог кита:

 

Извор: Наука кроз приче

 


Последњи пут измењено уторак, 17 септембар 2019 14:00

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија