Кућа Добрих Вести

Login

Предавање светски чувеног египтолога о новим археолошким открићима

Оцените овај чланак
(2 гласова)

zahiiihawasАмбасада Египта у Београду је у сарадњи са Карић фондацијом организовала посету светски чувеног египтолога Захија Хаваса Србији, која је обухватала предавање о недавним открићима фараонске цивилизације, као и посету Народном и Афричком музеју у Београду те сусрет са личностима из водећих културних кругова.

 

Амбасадор Египта у Србији, Амр Алгувејли, је у говору пред предавање др. Хаваса у београдској Комбанк дворани истакао да је посета познатог археолога реализована у оквиру кампање коју је Амбасада покренула почетком ове године.

 

Кампања под насловом „Египат за све“, и чија је кључна реч на друштвеним мрежама #EgyptALLogy, усмерена је ка представљању древне египатске цивилизације, кроз позориште, музику, сликање и интерактивне радионице, а намењена је свим узрастима. На овоме се заснивало и предавање др Хаваса, одржано у једној од највећих сала у Србији, коме је присуствовао велики број људи.

                                                      

То интересовање за древни Египат присутно је у Србији међу свим узрастима и оно учвршћује пријатељство између две земље, нагласио је амбасадор Алгувејли.

                               zahiididiidid

Алгувејли је, према саопштенју из Амбасаде Египта, указао и на велико интересовање српских медија за археолошка открића др Хаваса, која укључују ДНК анализе, CT скенирања, која знатно помажу лакшој идентификацији мумија и узорицима смрти низа познатих краљева и краљица, као што су Тутанкамон (владао највероватније од 1334. пре нове ере до 1325. п. н. е.) и Нефертити (1336. п. н. е. - 1333. п. н. е.), као и многобројним археолошким ископавањима у Долини краљева.

 

Посета београдским музејима

 

Амбасадор Египта у Србији је додао да је посета др Хаваса Народном музеју укључивала ново одељење посвећено египатским предметима, заједно са „Мумијом Београда“, која је званично промовисана у јулу на прослави Националног дана Египта. То је био и први догађај када је Музеј угостио представнике неке страну земљу након реновирања.

 

Др Захи Хавас је предложио увођење техничких и научних аспеката мумификације које би допринеле већем интересовању посетилаца и самом раду музеја. Директорка Народног музеја, Бојана Борић Брешковић, је изразила жељу за сарадњом са Министарством за антиквитете и Центром за рестаурацију антиквитета при Великом египатском музеју, ради рестаурације погребне маске која се тренутно налази у Музеју.

                               zahicar

 

Посета Музеју афричке уметности, једином тог типа на Балкану, обухватала је разгледање изложбе египатских антиквитета прикупљених у 11 музеја из седам градова у Србији.

 

Посета је обухватала и промоцију књиге „Под лупом - Староегипатске збирке у Србији“, чији се примерак може наћи и на арапском језику. Књигу је сачинио Национални преводилачки центар, у оквиру шире кампање за рад највећих српских египтолога са Одсека за археологију и древну историју на Филозофском факултету у Београду, а преведена је са српског на арапски језик, поводом учешћа Египта као земље почасног госта овогодишњег Сајма књига у Београду.

 

Директорка Музеја афричке уметности, Марија Алексић, је напоменула да се радује финализацији Меморандума о сарадњи са Музејем египатске цивилизације, што укључује и заједнички програм активности следеће године.

 

Дружење с личностима из културе и политике

 

Амбасада Египта у Београду је организовала и радну вечеру у част др Хаваса, на којој су биле познате личности из области културе. Том приликом је помоћник министра за културу и информисање Дејан Масликовић исказао интересовање Србије за представљање нове египатско-италијанске опере „Тутанкамон“, аутора др Хаваса. Помоћник министра је, у том смислу, подсетио на Меморандум о разумевању између Народног позоришта Србије и Египатске опере и балета у Каиру.

 

Дубравка Филиповски, председница Парламентарне групе пријатељства са Египтом, је током сусрета напоменула да су тренутне културне активности стубови билатералних односа Србије и Египта, присећајући се програма „Sound and Light“ којем је присуствовала током посете председнице Скупштине Србије Маје Гојковић Каиру ове године. Посланица Филиповска је срдачно поздравиле идеје за сарадњу две земље на пољу културе.

 

Др Хавас је у поглављу „Србија виђена очима фараона“, у књизи „Србија виђена очима Египћана“, поздравио наклоност Србије древној египатској цивилизацији.

 

Ова књига представља приказ Србије у мемоарима бивших египатских амбасадора у Београду и белешке великих интелектуалаца, а коју је уредио амбасадор Алгувејли.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 27 новембар 2019 14:53

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија