Кућа Добрих Вести

Login

Ко су добитнице награде ЕУ за жене иноваторке 2020?

Оцените овај чланак
(2 гласова)

zeneinovatorkedfdfdfdfMariya Gabriel, европска комесарка за иновације, истраживање, културу, образовање и младе, објавила је данас четири добитнице овогодишњег издања награде ЕУ за жене иноваторке. Награда се финансира из Хоризон 2020 програма ЕУ за истраживање и иновације.

 

Победнице, изабране од стране жирија који су чинили независни стручњаци, проглашене су на европским данима истраживања и иновација, који се ове године одвијају у потпуности на мрежи, а њихова имена су (по абецедном реду):

 

Madiha Derouazi (Швајцарска), оснивач и извршни директор компаније Амал Тхерапеутицс која се бави развојем терапијске вакцине против рака.

 

Maria Fatima Lucas (Португал), суоснивач и извршни директор Зyмвол Биомоделинг, компаније која развија компјутерски дизајниране индустријске ензиме применом молекуларног моделирања.

 

Arancha Martinez (Шпанија), суоснивач и генерални директор компаније It Will Be која помаже у сузбијању сиромаштва кроз технолошке иновације, пружајући подршку угроженим женама и деци.

 

Све три победнице добиће новчану награду у износу од 100.000 евра за своја достигнућа.

 

Награду Rising Innovator 2020 која је намењена изузетном иноватору млађем од 35 година, добила је Josifien Groot (Холандија), суоснивач и извршни директор компаније Qлаyерс која се бави развојем микроструктуре у циљу повећања ефикасности ветротурбина. За своја достугнића, Гроот ће добити награду у износу од 50.000 евра.

 

Комесарка Marya Gabriel изјавила је како је велика привилегија препознати изузетне иноваторке, као и то да је данас фокус на инспиративним женама које воде главну улогу у изношењу на кључних иновација на тржиште које имају моћ да промене живот. Габриел је такође истакла да се нада да ће овом наградом победнице наставити да инспиришу многе друге жене за стварање нових иновативних предузећа у Европи.

 

Три жене, за које жири сматра да су се истакле међу осталим финалисткињама, добиле су награду “посебно признање” за своја достигнућа.

 

У главној категорији:

 

Cecile Real (Француска), суоснивач и технички директор компаније Ендодиаг која развија решења за рану дијагнозу ендометриозе, болести која погађа 180 милиона жена широм света.

 

У категорији иноватора у успону:

 

Ailbhe Keane (Ирска), оснивач и креативни директор компаније Иззy Њхеелс која креира модерне фелне за инвалидска колица.

 

Rebecca Saive (Немачка), суоснивач и технички директор ETC Solar, компаније која развија микро метални алат за 3Д штампу са циљем да побољша перформансе соларних плоча.

 

Позадина

 

Иако у Европи живи више жена него мушкараца, свега 16% европских стартуп-ова оснивају или суоснивају жене, а само 16% њих има женске оснивачке тимове. Студије показују да постојање више женских лидера и жена у одборима доводи до веће креативности, реалнијег одлучивања и бољих перформанси тима. Оно што је најважније, више женских лидера подразумева и више узора за девојке и младе жене, што је пресудно ако желимо да постигнемо родну равноправност у Европи.

 

Постизање Уније једнакости која промовише родну равноправност у свим сферама живота један је од приоритета Европске комисије. Комисија сарађује са државама чланицама и земљама повезаним са Horizon 2020 програмом на превазилажењу препрека за женско предузетништво, као и на подстицању већег броја жена да оснивају сопствене компаније.

 

Награда ЕУ за жене иноваторке која је први пут покренута 2011. године, створена је са циљем да се подигне свест о потреби за већим бројем предузетница како би се створили узори за жене и девојке. Награду сваке године добијају четири талентоване жене предузетнице из целе Европске уније и придружених земаља које су основале успешну компанију и донеле иновације на тржиште.

 

Три победника добијају по 100.000 евра, док се 50.000 евра додељује иноватору у успону, старом највише 35 година. Победнике бира стручни жири на основу јавног конкурса. Ове године поднето је преко 200 пријава, а 21 жена је ушла у ужи избор за финале.

 

Извор: Ec.europa.eu/AFA

 


Последњи пут измењено понедељак, 12 октобар 2020 10:12

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија