Кућа Добрих Вести

Login

Отворени позив Mикрогалерије: поглед у антропоцен

Оцените овај чланак
(2 гласова)

antropocenenneЦентар за промоцију науке расписује позив за изложбени простор Научног клуба, у Краља Петра 46, у Београду, који траје до 15. јула 2021. године, а тема је антропоцен.

 

Микрогалерија је посебан изложбени део Научног клуба Београд, у Улици краља Петра 46, који директно комуницира са пролазницима и позива публику да открије појмове, области или феномене из сфере науке. Она је прозор у активности и садржаје Центра за промоцију науке, где је у пет квадратних метара приказана научна област, програм или пројектна тема која је у актуелној сезони у фокусу. Ово није само излог, већ простор интерактивних научнопопуларних поставки, које сви могу видети, а често и испробати, покренути или послушати.

 

Поставке у Микрогалерији су мултимедијалне, и публика је у прилици да интерагује са излогом и елементима поставке. Намера је да се на тај начин побуди машта, покрену размишљања, радозналост и да се публика заинтересује за науку. До сада су поставке имале сензоре којима се покрећу светло, анимацију, видео, механичко померање елемената, укључивале су употребу телефона (скенирање QR кодова или употреба камере), као и интеракцију са особом унутар простора.

 

Циљ Отвореног позива, који се затвара 15. јула, јесте да се ангажује шира стручна јавност у креирању научнопопуларних садржаја и подстакне креирање ван постојећих оквира струка као што су дизајн, архитектура, машинско инжењерство, електроника. У крајњој линији, циљ је да приближимо ове струке у креативном и комплексном подухвату који захтева укрштање више дисциплина за реализацију идеје.

                                                                cpngaleijr

 

Свет у којем живимо обликују људи, који имају доминантну улогу у еколошким системима. Људски утицај је толико велик, да се већ препознаје у свим слојевима планете (бушотине, депоније, радиоактивне честице, озонске рупе…).

 

Појам антропоцен окупира не само геологе, већ и друге научнике из технолошких, примењених, али и друштвених, хуманистичких наука. Без свеобухватног приступа заправо и не можемо разумети појам антропоцена, који не обележава само еру коју можемо видети или забележити у геолошким слојевима, већ је опажамо и свим чулима, али и кроз емотивни доживљај.

 

Иако је дебата о новом геолошком добу под називом антропоцен још у току и чека на формално прихватање, сама кованица не оставља нас равнодушним и без критичког става, и већ је заузела значајно место у научним, уметничким и друштвеним дискурсима.

 

Организатори ће навести нека питања, а заинтересовани су позвани да поставе нова и њима релевантна и понуде могуће одговоре на њих, као и перспективе које из њих проистичу.

                                                        cpnpomeri

 

Ко може да учествује?

Овај позив је отворен ка најширем броју мислилаца, истраживача и стваралаца из разних дисциплина (друштвене, хуманистичке, природне и техничке науке). Због комплексности која је захтевана у досадашњим поставкама у Микрогалерији, као и због неопходности за научном утемељеношћу, уметничким приступом и искуством у реализацији идеја, препорука је да се на овај позив пријаве ауторски тимови који окупљају појединци и/или групе којима су блиски наука, уметност, едукација и производња интерактивних садржаја и дизајн.

 

О свим детаљима Отвореног позива можете се информисати на OВОМ линку.

 

Извор: Кућа добрих вести

 Последњи пут измењено среда, 09 јун 2021 16:39

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија