Кућа Добрих Вести

Login

МЕСТО ИНОВАЦИЈА И ИДЕЈА: ЦПН програм за национални Дан науке

Оцените овај чланак
(1 Глас)

NAUCNASETNJAЦентар за промоцију науке и ове године на свечани, али и забаван начин обележава национални Дан науке, 10. јул, уз представљање редизајнирог портала Елементаријум.

 

У суботу, 10. јула, који је установљен као национални Дан науке 2010. године, Центар за промоцију науке припремио је програме на неколико локација у Београду намењеним свим генерацијама, а овај дан посвећен је и онима чије научнопопуларне пројекте подржавамо у 2021. години.

                                                        ELEMENTARIJUM

 

 

Модернизовани Елементаријум и изјаве најугледнијих српских научника са Станфордове листе

 

Баш на Дан науке, Центар за промоцију науке представиће нови, модернизовани, портал Елементаријум. Као што је то и досад био случај, посетиоци ће на порталу моћи да прочитају најновије вести из света науке, да сазнају више о активностима ЦПН-а, погледају мноштво занимљивих снимака и послушају све емисије Радио Елемената. Осим новог дизајна, ту су и нове рубрике које ће свакоме посетицу сајта помоћи да се лакше оријентише и пронађе садржај који га највише интересује. Са новим сајтом, пристижу и нове приче из научнопопуларног часописа Елементи, есеји, занимљивости из света науке, али и ексклузивни интервјуи са истакнутим члановима научне заједнице, како у Србији, тако и у свету.

 

 

Такође, поводом Дана науке, обављен је разговор са најугледнијим српским научницима, чија су се имена нашла на престижној листи Универзитета Станфорд, а који су својим достигнућима оставили дубок траг у научном свету. Истраживачи који су за Елеметаријум говорили о својим каријерама, али и о улози науке у друштву, су др Мирослав Крстић, др Магдалена Ђорђевић, др Иван Гутман, др Милица Радишић и др Радивоје Поповић. Овај текст биће премијерно објављен на новом Елементаријуму 10. јула, у склопу обележавања Дана науке у Србији.

 

Додела признања у Ректорату

 

Суботњи преподневни део програма посвећен је најбољим научним комуникаторима у Србији. У Свечаној сали Ректората Универзитета у Београду, у 12 часова, ЦПН додељује признања организацијама и појединцима који су учешћем на Јавном позиву за финансирање пројеката промоције науке представили оригиналне идеје и који ће током наредне године развијати своје пројекте.

                                                     JAVNIPOZIV

 

Ове године финансирано је 15 пројеката који ће се реализовати у научним клубовима широм наше земље, као и 43 пројекта који науку комуницирају и промовишу на најразличитије начине. Ово је начин да се јавност упозна са многим иновативним идејама и новим значајним именима у области науке и промоције науке. Поред тога, захвалнице ће добити и представници 10 научних клубова активних широм Србије, који су припремили своје годишње програме.

 

Научна шетња и перформанс у Микрогалерији

 

У 19 часова почиње научнопопуларни део програма, уз Научну шетњу кроз непознато. Ово је нови формат премијерно представљен током манифестације Мај месеца математике: шетњом кроз делове града откривамо разноврсне научне појмове и личности. Овог пута истражујемо непознато. Који су то непознати облици, променљиве, односи, правилности? Како истражујемо непознато у математици, како у другим наукама, а како у уметности? Место окупљања је Калемегдан, Доњи град, преко пута Куле Небојша. Кроз ову шетњу ћемо плесати кроз непознато са Станицом - сервисом за савремени плес.

 

Учешће у шетњи је бесплатно, али су неопходне пријаве на линку.

 

                                                                 PREDSTAVA

 

У Микрогалерији Научног клуба Београд биће приказана Научна минијатура ,,Испод површине” - десетоминутна пантомимска представа са елементима слепстик комедије која се бави односом човека и његовог окружења. Микрогалерија Научног клуба у овом случају постаје „микро-стан“, прототип свакодневног окружења модерног човека. Наш неми јунак постаје истраживач, а ви, заједно са њим, откривате где се све може крити наука у стану.

 

Представа ће бити приказана у петак, 9. јула, и суботу, 10. јула, у три термина - од 20 часова, 20:30 часова и од 21 час, на адреси Краља Петра 46.

 

Дан науке, установљен уредбом Владе Србије из 2010. године, обележава се на дан рођења Николе Тесле.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 09 јул 2021 15:14

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија