A+ A A-

Отворен Регионални смарт сити центар у Врњачкој Бањи

Оцените овај чланак
(4 гласова)

smartsitidfdfdfdМинистар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић отворио је Регионални иновациони смарт сити центар у Врњачкој Бањи, у који је Влада Србије уложила 36 милиона динара.

 

Поповић је на отварању центра рекао да је Србија у последње четири године уложила више од 110 милиона евра у иновациону инфраструктуру, додајући да у нашој земљи тренутно има 21 иновациони стартап центар, а да ће до краја године бити отворена још четири.

 

Најавио је да ће наредних година бити још више улагања у иновације и нове технологије.

 

Похвалио је локалну самоуправу која је, како каже, у веома кратком року успела да у Врњачкој Бањи направи модеран и савремен иновациони центар, који је, додаје, урађен по највећим стандардима.

 

Поповић је истакао да Врњачка Бања, као један од два или три главна туристичка места у Србији са 1,3 милиона ноћења годишње, заслужује да има такав иновациони центар.

 

„Уверен сам да ће руководство општине у следећих неколико година имати могућност и прилику да направи још већи и бољи центар”, рекао је Поповић.

 

Истакао је да је идеја нових туристичких центара у свету, поготово у најјачим економијама као што су Америка, Израел, Немачка, да се у таквим центрима направе иновациони центри да би они који одмарају дуже од две недеље могли негде и да раде.

 

„Продужила се сезона одрмора, некада се одмарало једну или две недеље, а са овим онлајн могућностима и апликацијама, људи седе у туристичким местима по два или три, а некада и шест месеци. Желе да имају пријатан угођај, да користе могућности оваквих термалних вода и оваквог бањског туризма, као и да имају могућност да раде”, навео је он.

 

Каже да им је сада та могућност отворена и да могу да отворе неку стартап компанију.

 

„Млади који живе у Врњачкој Бањи и који желе да започну свој бизнис добиће пуну подршку и од опстине и од Владе Србије”, навео је Поповић.

 

Додаје да је за тај центар влада издвојила 36 милиона динара, да тиме неће стати, као и да ће сваке године финансирати такве центре, како би деца и иноватори који желе да отворе своју стартап компанију имали могућност да добију сваку врсту подршке.

 

Каже да Врањачка Бања има још један потенцијал, Факултет за хотелијерство и туризам са 1.000 студената, који је од значаја за цео регион.

 

Министар додаје да тај факултета промовише и код руских студената да ту долазе и уче у тој области, али и да виде прелепу Врњачку Бању.

 

„Врњачка Бања постаје центар турзима целе Европе, а оно за шта ми је посебно драго јесте да је од данас уписана и на дигиталној мапи Србије и целе Европе. Сигурно је да ће за овај иновативни старап иновациони центар чути од данас многи у Еворопи и да ће то бити место и за дигиталне номаде”, рекао је Поповић.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 03 септембар 2021 11:24

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани