Кућа Добрих Вести

Login

ЖИСТИН ЕМАР у Музеју науке и технике 15. и 16. октобра

Оцените овај чланак
(3 гласова)

vestacka34343434Гошћа шестог издања програма art+science Центра за промоцију науке, које се ове јесени одвија на више локација у Београду, биће француска уметница Жистин Емар.

 

Њен боравак у Београду подржао је Француски институт, а рад Co (AI) dzistence посетиоци могу да виде у Музеју науке и технике до 23. октобра.

 

Жистин Емар је визуелна уметница из Париза. Њена дела истражују нове везе које се успостављају између наше егзистенције и технологија. Комбиновањем различитих сликовних медија - од фотографије до видеа и виртуелне реалности - њен рад налази своје упориште на раскрсници неуронаука, предмета, органског живота и вештачке интелигенције. Своја дела је излагала у престижним институцијама широм света попут Барбикана у Лондону, Музеја савремене уметности у Токију и Московског музеја модерне уметности.

 

Рад Цо(АИ)џистенце успоставља плесну интеракцију примитивне интелигенције и људског бића: човек и робот покушавају да дефинишу нове перспективе о коегзистенцији у свету. Два ентитета су у интеракцији путем сигнала; тело и говорни језик са својим другачијим интелигенцијама. Користећи систем дубоког учења, робот може да учи из свог искуства са Мираи Моријамом, јапанским глумцем и плесачем. Хуманоидну инкарнацију вештачке интелигенције креирала је група славног Хирошија Ишигура са Универзитета у Осаки, уз Универзитет у Токију који је био задужен за неуронски систем. Њен сведени изглед омогућава емотивну пројекцију и отвара простор за имагинацију.

 

”Када сам почела да се занимам за вештачку интелигенцију, била сам фасцинирана идејом аутономије и аутономних система. Схватила сам да тело није честа тема, па сам желела да се бавим концептом отелотворења и дијалога са другим,” објашњава Жистин Емар. ”Овај научни експеримент спровела сам кроз сусрет плесача Мираи Моријаме и Алтера, робота којим управља аутономни систем који генерише покрете у реалном времену. Фасцинантно је видети шта ова два ентитета могу научити један од другог. Ради се о размени и дијалогу, кроз глагол и тело. Био је то и експеримент за научнике, па сам представљала овај рад и на научним конференцијама.”

                                                               

 

Жистин Емар ће у петак, 15. октобра, у 17 часова, учествовати у разговору Коегзистенција природне и вештачке интелигенције, који ће се одржати у Музеју науке и технике, уз учешће Ане Поповић, редитељке и коауторке рада АI/VI, и др Јелене Гуге, теоретичарке нових медија и уметности са Института за филозофију и друштвену теорију.

 

Наредног дана, 16. октобра, од 13 часова, Жистин ће у Музеју одржати предавање младим полазницима програма art+science+makers lab, као и посетиоцима који буду дошли на јавно вођење кроз поставку Светови вештачке интелигенције.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 12 октобар 2021 12:18

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија