Кућа Добрих Вести

Login

Колика је опасност од удара астероида?

Оцените овај чланак
(4 гласова)

asteroidБЕОГРАД - Колика је опасност од удара астероида 2012 ДА14, пречника око 50 метара или половине фудбалског игралишта, о земљу?  Предвиђа се да ће тај астероид бити најближе земљи 15. фебруара у 20 часова и 25 минута по нашем времену, толико близу да ће се наћи унутар прстена у коме се налазе метеоролошки и комуникациони сателити.

То ће бити најближи сусрет земље и неког другог космичког тела тих димензија у последње три деценије. Сусрет са објектом такве величине у просеку се дешава сваких 1.000 година.

У том тренутку, астероид 2012 ДА14 наћи ће се на око 27.700 километара удаљености од земљине површине. Мада је потврђено да не постоји ни најмања могућност да овај астероид свој пут оконча сударом са нашом планетом, ово је за истраживаче јединствена прилика да осмотре неки астероид са мале удаљености, објавио је Центар за промоцију науке (ЦПН).

 

Какав је то астероид?

 

Научници прате овај астероид од фебруара 2012. године. Процењује се да је његов пречник 50 метара. До ове процене се дошло мерењем сјаја астероида, а пошто се не зна колика је рефлективност површине, пречник може да буде до два пута мањи или већи од наведеног. Што се састава и облика тиче, ово је највероватније стеновити астероид неправилног облика.

Колика је могућност да планета буде уништена у судару са астероидом? Иако овај пролазак изазива велику пажњу научне јавности, до сада су детектовани и ближи сусрети астероида са земљом, али ниједан од објеката није био већи од десет метара. На приближно истом растојању, као 2012 ДА14, у будућности ће пролетети и астероид Апофис, 13. априла 2029. године, и моћи ће да се види голим оком.

 

НАСИН-а листа

 

НАСА је саставила листу најопаснијих објеката који пролазе близу земље (NEO: Near Earth Objects), а за најозбиљнијег „кандидата“ за уништење света у последњих десетак година сматра се Апофис, астероид чије име долази из античких легенди и значи  – уништитељ.

„Апофис је блиски астероид из породице тзв. НЕО астероида који сваких седам година пролази близу наше планете. Последњи пролазак из јануара 2013. године у потпуности је отклонио сваку могућност да 2029. године Апофис удари у земљу. Вероватноћа да се то деси приликом наредног блиског проласка, 2036. године, сада је мања од 1:1.000.000", објаснио је научни консултант Центра за промоцију науке и научни саветник Астрономске опсерваторије у Београду Милан Ћирковић.

„Из тога следи да је вероватноћа погибије било ког појединачног људског бића од судара са Апофисом далеко мања од вероватноће смрти у саобраћајној несрећи или у купатилу“, додаје Ћирковић.

„Апофис је величине око 300 метара по дужој оси, и мада би потенцијално могао да изазове локална разарања упоредива са највећим цунамијима или земљотресима, он једноставно није довољно велики да изазове истинску глобалну катастрофу, чак и када би у будућности ударио о земљу“, сматра Ћирковић.

 

Хирошима и диносауруси

 

О томе да астероиди, ипак, нису увек тако безопасни, говори и прича око које се још ломе научна копља, а сеже далеко у прошлост. Процењује се да је пре 65 милиона година астероид ударио у земљу снагом која је била милијарду пута јача од атомске бомбе бачене на Хирошиму. Огромни астероид, који је ударио у земљу на подручју данашњег Мексика и изазвао такозвану нуклеарну зиму, најприхватљивије је објашњење за истребљење диносауруса.

Астероид који ће 15. фебруара проћи поред земље, баш на Дан државности Републике Србије, неће изазвати овакву катастрофу. Да ли ће пролазак астероида 2012 ДА14, ипак, имати неке последице на нашу планету?

Спољни сарадник ЦПН-а са Института за физику Игор Смолић каже да ће овај пролазак више утицати на сам астероид, јер је његова маса сувише мала да би изазвала било какве последице на земљи. Земља ће, међутим, значајно променити орбиту астероида, па ће период времена орбиталног кретања астероида са 366 дана бити смањен на 317 дана. Могуће је и да због плимског дејства земље дође до промене у ротацији астероида.

 

Још два сусрета

 

Након проласка 2012 ДА14, ове године нас очекују још два важна блиска сусрета са малим телима у Сунчевом систему. Комету која ће проћи на врло малој удаљености од земље, биће могуће посматрати 10. марта, а потом 29. новембра. Пролаз комете ИНОС, најсјајније комете виђене на земљи у последњих сто година, посматраће се са мале дистанце.

Наредних месеци комете могу да се прате и на специјалном сајту Центра за промоцију науке за праћење НЕО, на адреси: neo.cpn.rs.

                                            Извор: Кућа добрих вести/Центар за прооцију  науке


Последњи пут измењено четвртак, 14 фебруар 2013 00:34
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија