Кућа Добрих Вести

Login

Поново плови истраживачки брод Аргус

Оцените овај чланак
(3 гласова)

argussУочи десетогодишњице доласка у Србију, после вишемесечног ремонта у бродоградилишту у Апатину, Центар за промоцију науке (ЦПН) оспособио је чувени брод лабораторију Аргус за пловидбу

После вишемесечног ремонта, истраживачки брод лабораторија Аргус, који је од прошле године у надлежности Центра за промоцију науке, коначно је оспособљен како за научне експедиције тако и за научнопопуларне активности.

Центар на броду организоваће прве интерактивне радионице за школарце 21. фебруара, а потом наставља са разноврсним активностима на овој пловећој научној лабораторији.

Све радионице воде обучени научни демонстратори и волонтери, а учесници радионица моћи ће на занимљив начин да стекну корисна знања из бројних научних области као што су биологија, микробиологија, екологија и хидробиологија.

Након првих радионица, у марту 2013. ЦПН на броду Аргус организује серију догађаја отворених за грађане, посвећених обележавању Године воде (истражите више на: godinavode.cpn.rs).

У међувремену, током пролећа 2013. ЦПН организује и друге пројекте којима популаризује науку међу школском децом, попут новог мобилног планетаријума –сферног биоскопа који пројектује слике звезданог неба и бројних спектакуларних објеката из дубоког свемира.

Планетаријум се премијерно представља у Основној школи „Светозар Милетић“, у Земуну, од 18. до 22. фебруара. Након Земуна, Планетаријум се 27. фебруара сели у Панчево, а затим, 29. фебруара, у Смедеревску Паланку.

Школе и институције које желе да планетаријум гостује и код њих могу своје пријаве да попуне на порталу: planetarijum.cpn.rs

 

О броду Аргус

 

У време када је саграђен, 1972. године, Аргус је био најопремљенија пловећа лабораторија коју су користили немачки истраживачи како би испитивали квалитет воде, стање рибљег фонда и екосистема на реци Рајни. Кад су обезбедиле нови брод, Аргус 2, власти у Покрајини Хесен су понудиле Аргус на поклон неком ко ће заиста имати велику корист од брода. Након тешких преговора међу подунавским државама, код Немаца је лично интервенисао тадашњи премијер Србије Зоран Ђинђић, замоливши да се брод додели Србији.

Аргус је до београдског пристаништа допловио у пролеће 2003. године и убрзо је припао у надлежност Министарства за животну средину и просторно планирање, а међу првим задужењима била су му такозвана маршрутна мерења квалитета воде дуж тока Дунава кроз Србију. Међутим, у наредним годинама нестало је новца за поправке и одржавање брода, па су сва истраживања на броду замрла, а Аргус је остао усидрен у војном пристаништу и полако је пропадао.

На иницијативу Центра за промоцију науке, брод добија новог стараоца 2011. године. Испоставиће се да ће га то спасити даљег уништења. Током 2012. године ЦПН је обезбедио средства за поправку у бродоградилишту у Апатину. Захваљујући томе, брод је стављен на располагање српским истраживачима, али ће, у време кад се не користи за истраживања, бити отворен за радионице, експерименте, демонстрације и промотивне активности намењене свим заинтересованим грађанима, а посебно школској деци.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 19 фебруар 2013 12:16
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија