Кућа Добрих Вести

Login

Николић:Тесла је Прометеј савременог доба

Оцените овај чланак
(3 гласова)

tesla (1)ЊУЈОРК - Председник Србије Томислав Николић свечано је у Њујорку открио споменик Николи Тесли, Прометеју модерног доба, како га је назвао, који је човечанству подарио светлост, и који је, не марећи за материјално благостање, налазио искључиви мотив у љубави према човечанству.

Николић је, на церемонији на Лонг Ајленду, где је својевремено била једна од Теслиних лабораторија, истакао да је чувени научник човечанству подарио и нову филозофију живљења, схватање човекових могућности, нови развој друштава, држава, читавог света - нову, до тада непознату могућност да се другачије креира сваки појединачни живот.
"Колико год да је осветлио планету, толико је изнутра осветлио и сваког човека понаособ. Он је социолошки феномен, ван свог и нашег времена, човек који је могао, а никада није постао среброљубац, који је само у љубави према људима проналазио мотив за рад, и храброст да се избори са неразумевањем", рекао је Николић.

Teсла је укротио водопаде

Теслин допринос човечанству, како је објаснио, поприма митске димензије, јер укротио је водопаде, извршио библијски задатак да буде светлост и у мраку, подарио је иновације на којима се данас заснива све што је некада била фантастика и домен писаца и маштара: пут у свемир, телевизија, интернет, телекомуникација, медицински апарати...

"У тој митској димензији постао је Прометеј модерног доба. Човеку је подарио светлост и напредак прихватајући без речи отпора личну жртву и тешку усамљеност коју сваки геније носи као свој усуд. Окован незнањима и неприхватањем научне средине, као Прометеј за Кавказ, веровао је у своју мисао и мисију, веровао је да ће га, тамо далеко у будућности, препознати у свом сјају", казао је Николић.
Према његовим речима, Теслине идеје биле су веће од његовог доба, веће од свега што је наука до тада створила и применила, и као такав је био човек будућности, односно савременик садашње и будућих генерација - "свеприсутан као ваздух".
Подсетивши на Теслино српско порекло и чињеницу да је у родном Смиљану одрастао уз оца православног свештеника и мајку која га је успављивала и будила српским народним песмама о Косовском боју, Николић је истакао да славни научник, маколико био физички удаљен од црквене порте, дворишта и спаљиване родне куће, није заборављао одговор на питање ко је, чији је, из ког народа и ког наслеђа.

Поносан на своје српске корене

Никада се није одрекао свог српског корена, православног дрвеног крста са очевих груди и десетерачког стиха којим га је мати васпитавала, али никада није ни заборавио ни подршку, широм отворена врата Америке без чијег схватања напретка и визионарства његове идеје никада не би постале стварност, објаснио је Николић.

Због тога је, према Николићевим речима, рођен као Србин, умро као Американац, постао још један историјски чвор који везује судбине и пријатељство двеју држава и народа.
"Његове одреднице су српски народ, чији је припадник и америчка држава, која је развила његове научне потенцијале, а Тесла је ипак на почетку и крају задужио цело човечанство: и Србин и Американац - или - ни Србин, ни Американац, већ грађанин света.Теслиног света, осветљеног, света равноправних, какав још нисмо створили, а то му дугујемо", закључио је Николић.

O споменику

Споменик Тесли, који је Николић открио, налази се испред јединог сачуваnог објекта у којем је Тесла живео и радио - лабораторије у Шорхему код Њујорка (Ворденклиф) и дело је уметника Николе Коке Јанковића, члана Српске академије наука и уметности.
Наиме, овај споменик се налази испред једине лабораторије очуване до данашњих дана у којој је Никола Тесла радио.
Теслин научни центар (The Tesla Science Center at Wardenclyffe), на челу са директорком Џејн Алкорн (Jane Alkorn), је у мају ове године званично откупио земљиште на коме се налази лабораторија, и полако почиње да реализује планове на обнављању ове лабораторије.
У пројекту су учествовали Кабинет председника Србије, Канцеларија Владе Србије за сарадњу са дијаспором, Сталне мисије Србије при Уједињеним Нацијама и Генерални конзулат Србије у Њујорку.
Постоје значајне иницијативе да се реплика овог споменика постави следеће године у Филаделфији, поводом обележавања 200 година од доласка првог Србина на америчко тло.
                                                              Извор: Кућа добрих вести/званичан сајт Председника Републике


Последњи пут измењено среда, 25 септембар 2013 11:59
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија