Кућа Добрих Вести

Login

Годишњица Центра за промоцију науке

Оцените овај чланак
(3 гласова)

centarБЕОГРАД - Након три године рада, Центар је организовао више стотина научнопопуларних акција које је посетило укупно 1.000.000 људи. Поводом свог рођендана, ЦПН вечерас у 19 часова отвара и први Мејкерс лаб (Makers lab) у Србији – КЛИКЕР.


Центар за промоцију науке је у јануару 2014. године отворио стални простор у центру Београда – Научни клуб ЦПН-а, на адреси у Кнез Михаиловој улици број 5, на другом спрату зграде Робне куће „Београд”.


Након што је овај простор оживео, ЦПН, уз четврти рођендан, а у приземљу исте зграде, представља нови, интерактивни простор који подстиче креативност, ширење знања и иновације – први мејкерс лаб у Србији.


Од данас сви посетиоци, бесплатно и без обзира на узраст, имају прилику да се самостално опробају у изградњи градова, у производњи уврнутих машина и креативних изума, употреби нових материјала, савремених механичких и електричних уређаја.
Центар отвара овај простор за креативност и иновације управо у тренутку кад је посета разноврсним научнопопуалрним акцијама достигла 1.000.000.


Основан Законом о научноистраживачкој делатности, ЦПН је упркос финансијским тешкоћама и другим изазовима, током три године рада успео да окупи грађане, научну заједницу, медије, школе, државне институције и невладине организације око истог циља – повећања научне писмености.


Центар је основан 23. новембра 2010. године, када је уписан у регистар као јавна установа. Са радом је почео наредне, 2011. године, прве научнопопуларне акције организовао је у јесен 2011, да би током три године рада покренуо читав низ научнопопуларних манифестација у Србији и региону.


Тим Центра броји свега 20 људи, али око себе окупља на стотине ентузијаста, волонтера и младих научника, промотера науке и новинара. Захваљујући свима њима, након три године рада, Центар је организовао више стотина научнопопуларних акција које је укупно посетило 1.000.000 људи.


Најпосећенија манифестација: Дани будућности - Роботика


У најпосећеније акције Центра несумњиво спада манифестација Дани будућности: Роботика, награђена Наградом града Београда, кад је током јесени 2012. у Београду гостовао робот АСИМО и кад је изложбу робота обишло више од 150.000 посетилаца.


Током три године, редовну пролећну националну манифестацију Мај месец математике која је организована већ три пута, 2012, 2013. и 2014. године, укупно је посетило око 300.000 грађана.


Центар је организовао на десетине научнопопуларних изложби, како у Београду, тако и широм земље и региона. Једна од најпосећенијих је изложба „ЦЕРН у Србији”, коју је 2012. видело 120.000 грађана и која је, поводом шездесетогодишњице оснивања ЦЕРН-а, ове јесени поновљена у новом руху „ЦЕРН у Србији 2014”.


Изложбе “Десет отворених питања науке”, Metahousing, “Шума знања”, али и бројне друге, привукле су како медијску, тако и пажњу хиљада посетилаца.

 

Учешће на више стотина фестивала науке у Србији


ЦПН је учествовао и на стотинама фестивала науке у Србији. Њихов број се од свега пет у 2010. до 2013. попео на више стотина, које су покренули ентузијасти у бројним градовима и насељима у Србији. Мобилни планетаријум Центра за промоцију науке обишао је 27 градова у Републици, али и регији, посетио 185 школа, а планетаријумске пројекције видело је више од 28.000 посетилаца.

 

Већ две године, ЦПН организује и Дечји научни камп у Виминацијуму, а ове године је покренут и пројекат Дечји научни клуб. ЦПН активно доприноси обележавању Дана науке, разних јубилеја и других догађаја посвећених науци у Србији и свету, а сваке године излаже издања научне заједнице на Београдском сајму књига.

 

Сваког месеца Центар у Београду организује ЦПН трибине на којима учествије велики број посетилаца. Након што се Република Србија укључила у највећи програм Европске уније за истраживањи и иновације, Хоризонт 2020, ЦПН сваког четвртка представља различите могућности овог програма.


ЦПН учествује у 13 европских пројеката


ЦПН је посебно активан на међународном плану и тренутно реализује чак тринаест европских пројеката. У октобру 2013. године, Центар за промоцију науке организовао је Прву регионалну конференцију промоције науке (SCIPROM), која је окупила промотере науке из региона Југоисточне Европе.


Центар негује и сарадњу са медијима, а један од запаженијих производа Центра је научнопопуларни портал Елементаријум.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 24 новембар 2014 10:35
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија