Кућа Добрих Вести

Login

Три четвртине прихода из извоза иновативних производа у области високих технологија

Оцените овај чланак
(3 гласова)

logo-medija-centarrrrrrБЕОГРАД - Током трогодишње сарадње Пословно-технолошког инкубатора техничких факултета Београд (БИТФ) са Швајцарским секретаријатом за економске послове основано је 25 старт-уп фирми и отворено више од 100 нових радних места, а нека од ових предузећа су добила најпрестижније награде и признања за своје услуге и производе у Србији и у иностранству.

 

 

У претходне три године учешће извоза у приходима БИТФ предузећа је достигло 75 одсто, истакнуто је на конференцији „Извоз паметних производа уместо одлива мозгова“, коју су организовали Пословно-технолошки инкубатор техничких факултета Београд (БИТФ) и Швајцарска канцеларија за сарадњу у Србији, поводом успешног завршетка пројекта „Промоција извоза иновативних производа“.


Швајцарска подршка извозу иновативних производа у области високих технологија Пословно-технолошки инкубатор техничких факултета Београд реализовао је трогодишњи пројекат „Промоција извоза иновационих производа“ уз подршку швајцарске владе (Швајцарског секретаријата за економске послове), са циљем да се повећа извоз високотехнолошких производа и услуга из Србије, претежно у областима информационих технологија, биотехнологија и медицинских технологија. Реализација пројекта одвијала се на основу Меморандума о разумевању између Владе Републике Србије и Владе Швајцарске Конфедерације, за чије спровођење је у име Србије надлежно Министарство просвете, науке и технолошког развоја.


Иначе, данас у овом инкубатору који су пре седам година основали Електротехнички, Машински, Технолошко-металуршки и Грађевински факултет у партнерству са општином Палилула послују 44 стартап предузећа из различитих области високих технологија. У њима је радно ангажовано 280 младих инжењера, од којих је 25 повратника из иностранства. Захваљујући швајцарској подршци у претходне три године основано је 25 стартап фирми и отворено више од 100 нових радних месета, а нека од ових предузећа су добила најпрестижније награде и признања за своје услуге и производе у Србији и у иностранству.


У истом периоду, учешће извоза у приходима предузећа у инкубатору је достигло 75 одсто, при чему су поједина предузећа од самог оснивања била извозно оријентисана, попут компанија Bitgear и HTEC, које су након само неколико година рада доспеле на Дилојтову листу 50 најбрже растућих технолошких компанија у централној Европи. Прошле године, Битгеар је са петогодишњим растом прихода од 1872 одсто заузео друго место, што је најбољи пласман који је остварила нека домаћа компанија од када се овај конкурс реализује у Србији.


На овогодишној листи Bitgear је на 18. позицији, док је на завидном трећем месту компанија HTEC са петогодишњим растом прихода од 1777 одсто.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 27 новембар 2014 22:45
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија