Кућа Добрих Вести

Login

Будућност науке у САНУ

Оцените овај чланак
(2 гласова)

Sanu11111БЕОГРАД – Српска академија наука и уметности (САНУ), сутра организује скуп о будућности науке а очекивања организатора су да ће овај догађај „узбуркати“ научну јавност у Србији.


У оквиру циклуса ”Стратешки правци развоја Србије у XXИ веку”, Српска академија наука и уметности организује научни скуп ”Наука: стање, стратегија, перспективе” који ће бити одржан 5. и 6. јуна у САНУ и на Филозофском факултету у Београду. На иницијативу академика Александра Костића, САНУ организује скуп у сарадњи са више партнера, најавио је Центар за промоцију науке (ЦПН).


Скуп ће другог дана посетити и министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић. Но, окупљенима ће се на отварању обратити др Александар Белић, државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја. Такође, као домаћин скупа, говориће и недавно изабрани председник САНУ, др Владимир Костић.


Овај догађај окупља како академике, тако и представнике свих водећих научних организација у Србији.

 

С обзиром на околности у којима се догађа, овакав дијалог научника би могао имати далекосежне последице.

 

NAUKAAAA
Наиме, скуп се одржава у време припреме Стратегије научног и технолошког развоја Србије за период од 2015. до 2025. године. У току је и јавна расправа о Нацрту закона о изменама и допунама Закона о научно-истраживачкој делатности, који је кровни закон у овој области. Но, то није све. Научнике посебно занима најављено расписивање позива за следећи пројектни циклус Министарства просвете, науке и технолошког развоја, као и рекатегоризација научника.


На скупу ће, поред наведених, говорити и др Вера Дондур, др Владимир Бумбаширевић, др Душан Теодоровић, др Миодраг Петковић и други. Поред преиспитивања стања науке у Србији, говориће се и о односу науке и високог образовања, етичкој димензији научног рада, значају науке из перспективе привреде, алтернативним начинима вредновања научне продукције.


Мада актуелан, овај догађај је део једног ширег програма. САНУ је, као кровна научна и уметничка установа у Србији, покренула програм ”Стратешки правци развоја Србије у XXИ веку” са циљем да се утврди садашње стање у различитим областима, међу којима су образовање, економија, наука, екологија, култура, безбедност, и да се одговори на питња о њиховом даљем развоју.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 04 јун 2015 21:07
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија