Кућа Добрих Вести

Login

Рођендан Николе Тесле

Оцените овај чланак
(4 гласова)

teslakraljljБЕОГРАД – Никола Тесла, један од најблиставијих умова човечанства, рођен је 10. јула 1856. у селу Смиљану, крај Госпића у Лици, у тадашњој Аустријској царевини (данас Република Хрватска), од мајке Ђуке Тесле, рођ. Мандић и оца Милутина Тесле, свештеника Српске Православне Цркве. Мајка Ђука била је, такође, из свештеничке породице, неписмена, паметна и племенита жена.

 

Имала је срећу да, за разлику од оца Милутина, који је умро док је Никола студирао, доживи сву славу свога сина. Осим Николе имали су још једног сина и три кћери.


Никола је основну школу завршио у Смиљану, а нижу реалну гимназију у Госпићу. Породица се сели у Госпић 1862. године, тако да Никола креће у вишу реалну гимназију у Карловaц. Од раног детињства је показао склоност ка науци. Доста је читао, проводећи многе часове у очевој библиотеци. Након матуре оболео од колере и опорављао се годину дана.


На студије електротехнике креће 1875. године у Политехничку школу у Грацу у Аустроугарској царевини (данас Аустрија). Био је марљив студент. Полагао је све испите са највишим оценама. Професори су га волели и ценили. Након очеве смрти, тражио је стипендију од Матице српске, коју није добио. Због тога напушта студије у Грацу и наставља да студира политехнику у Прагу. Студије није никад завршио.


У периоду од 1881. до 1882. године запошљава се у Централном телеграфском уреду у Будимпешти. Управо ту започиње свој велики проналазачки период тако што је усавршио апарат за појачање гласа код телефона. Фебруара 1882. године, приликом шетње у парку са пријатељем, долази на идеју о обртном магнетном пољу. После годину дана, 1883. године прелази у Едисонову Електричну компанију у Париз. Одмах је био запажен његов генијални ум и добија понуду да пређе у Њујорк (седиште компаније) у Едисонову лабораторију и да се бави проналазачким радом, што је Тесла врло радо прихватио.


Епохална открића у области физике и електротехнике


У Њујорк се преселио 1884. године. Врло брзо Тесла долази до епохалних открића у области физике и електротехнике: открива наизменичну струју, обртно магнетно поље, индукциони мотор, трансформатор, струје високе фреквенције, радио и телекоманду радио таласима. Његова открића довела су до неслагања са Едисоном, који је заступао мишљење да је будућност преноса електричне енергије у наизменичној струји. Такође, у Едисоновој компанији Тесла није био адекватно плаћен за своје иновације и зато већ 1885. године напушта Едисона и оснива сопствену компанију "Tesla Arc & Light Co." Почиње да прави прве моторе и генераторе наизменичних полифазних струја. Свој први патент пријављује Америчком патентном заводу 6. маја 1885. године, назвавши га "Комутатор за електричне динамо машине".


Следе убрзо и нови патенти. У периоду од 1887. до 1890. године Никола Тесла пријављује своје најпознатије патенте из области полифазних наизменичних струја. Проналаске јавно приказује у Америчком институту електроинжењера, 16. маја 1888. године, на свом предавању "Нови систем мотора и трансформатора наизменичне струје". На том предавању, увидевши вредност Теслиних проналазака, Вестингхаусова компанија откупљује првих седам Теслиних патената из области полифазних струја.

Вестингхаус финансира градњу прве електричне централе на наизменичну струју на Нијагариним водопадима (по Теслиним патентима). Никола Тесла је као дечак био задивљен описом Нијагариних водопада и маштао је да ту сагради велику турбину која ће стварати електричну струју. Двадесетак година касније, 15. новембра 1896. године, та жеља му се остварила пуштањем струје до града Буфала.


Проналасци у области назменичних струја


Никола Тесла се не зауставља само на овим истрживањима. Следе проналасци и патенти из области наизменичних струја високе фреквенције, радио-технике, а изучавао је и рендгентске зраке. Помоћу рендгенског зрачења начинио је прве снимке делова људског тела, али је и указао на њихово штетно зрачење.


Са преко 700 патената Никола Тесла се, уз Фарадеја, сматра највећим проналазачем у историји науке. У његову част јединица за јачину магнетне индукције носи његово име - тесла (Т).


Умро је 7. јануара 1943. године у хотелској соби у Њујорку. Сахрана је обављена о трошку наших исељеника. Тим поводом, градоначелник Њујорка је рекао: "Никола Тесла је умро. Умро је сиромашан, али је био један од најкориснијих људи који су икада живели. Оно што је створио велико је и, како време пролази, постаје још веће".


Своја осећања према домовини Тесла је изнео у свом говору у Београду 1892. године: "У мени може бити нешто, што може бити и обмана, као што чешће бива код млађих људи, али ако будем сретан да остварим бар неке од својих идеала, то ће бити доброчинство за цело човечанство. Ако се те моје наде испуне, најслађа мисао биће ми та, да је то дело једнога Србина."

slika22222

 

Низ манифестација


Његова заоставштвина и урна са пепелом налазе се у Теслином музеју у Београду. Свет ће још дуго чекати док се не појави геније раван Николи Тесли.


На дан рођења Николе Тесле (10. јул) данас ће по пети пут бити обележен национални Дан науке и тим поводом Центар за промоцију науке и друге организације реализују разноврсне научнопопуларне програме широм земље.


На дан рођења Николе Тесле данас ће бити отворен нови Истраживачки центар у Музеју Николе Тесле. Том догађају ће присуствовати министар просвете, науке и технолошког развоја Срђан Вербић. Отварању центра, присуствоваће и градски менаџер Горан Весић, председник САНУ Владимир Костић, председник компаније Самсунг за Јадрански регион Пум Јо Ли и директор музеја Бранимир Јовановић.


Програми ће се углавном одржавати на отвореном, са поруком да наука треба да буде лако доступна свим грађанима, па ће на Тргу Николе Пашића бити отворена улична изложба "Светлост и без сијалице" организована поводом Међународне године светлости. На истом месту, током целог дана биће одржан такозвани Science Busking, специјални улични научно-популарни програм, док посетиоце Шпанске куће, у Савамали, чека представљање новог формата научно-популарног програма "Елементарни разговори".
Реч је о новој врсти интерактивне трибине са пет модератора, попут научног кафеа, где у опуштеној атмосфери и у непосредном контакту са научницима и промотерима науке, посетиоци разговарају о занимљивим темама. Теме првих "Елементарних разговора" инспирисане су текстовима из часописа "Елементи".


Тесла глобал форум


Овогодишњи Тесла глобал форум одржаће се на Фрушкој гори на Андревљу од 9. до 12. јула.


Тесла Глобал Форум је вишедневни мултимедијални догађај који се сваке године одржава у јулу, на неколико локација на Фрушкој Гори и у Новом Саду.


Манифестација се одржава у част и славу нашег великана Николе Тесле и посвећена је популаризацији науке, образовања, културе и духовности. Посебан догађај, у оквиру манифестације, је обележавање рођендана Николе Тесле (10. јул) у Матици српској у Новом Саду, када се истакнутим домаћим и светским личностима додељују Тесла награде „Бела голубица“ и „Тесла Силвер Коин“.
Добитници ових признања су прослављени светски научници, књижевници, редитељи, новинари, УНЕСКО лидери... Међу њима је и амерички Нобеловац Роберт Карл са универзитета Рајс у Хјустону.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 10 јул 2015 20:17
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија