Кућа Добрих Вести

Login

Регионална конференција о нејонизирајућем зрачењу

Оцените овај чланак
(3 гласова)

zracenjeeeeБЕОГРАД - Регионална конференција о утицајима електромагнетских зрачења и нејонизујућих зрачења одржаће се 24. и 25. октобра у Сава Центру.


Очекује се присуство стручњака у области мерења, дозиметрије, изложености и процене ризика електромагнетских поља, свих оних који проучавају штетне ефекте по здравље ултраљубичастог зрачења, као и све оне који проучавају примене и промене и законодавну, епидемиологе, медицинаре, психологе и телекомуникологе.


Позвани су и специјалисти у друштвеним наукама, промотери, стручњаци из области телекомуникација, представнике и стручњаке служби друштвенокорпоративне одговрности телекомуниакционих компанија, стратеге ио планере комуникационих, здравствених и еколошких стратегија, еколошке невладине организације које се својим програмским циљевима залажу за здраву животну средину и право човека на исту али и све оне ОЦД које се брину да инфоромација буде правовремена, исправна и проверена, које брину да се поштују све преузете и прихваћене обавезе по Протоколу из Рија, по Архуској конвенцији, по закону о дсотупности инфомрација од јавног значаја , а езане су за животну средину и здравље људи.


Један од главних циљева ово конференције јесте отварање што шире расправе о овом пробему у земљама Југоисточне Европе и мрежно повезивање у широки фронт свих невладиних организација уједињених око једног јединственог циља: да на основама препорука и најновијих резултата научнх истраживања, препорука WHO, ICNIRP, BioEM i BIOINICIJATIVE 2012, сачине стратегију остваривања сарадње са званичим органима својих држава, како би се размена информација о овом пробелму у животној средини и проблема везаних за повећано излагање ЕМЗ-НЈЗ, са посебним освртом на законске регулативе и постојње(непостојање) прописа у области ултравиолетног (УВ) зрачења.


Фокус конференције и централни догађај је долазак, по први пут у Србију др Даријуса Лисицког (Финска) и Фила Чедвика (Велика Британија), представника изузетног научног реномеа и њихова предавања на тему утицаја на здравље људи и ставови званичне научне мисли. Реноме и ауторитативност гостију Даријуса ( творца и уредника блога „Између чекића и наковња“ (Dariusz Liszczky; https://betweenrock andhardplace. wordpress.com/) који је био члaн историјског тима стручњака IARC, 2011.г., када је званичнo на основу великог броја научних доказа ЕМЗ-НЈЗ, високих фреквенција, сврстано у 2Б групу туморских ризик.


Дефинисаће се однос јавности и појединца и отоврити велики број питања о граничним вредностима данас код професионалне изложености, изложеност опште популације, процена ризика у радној средини компарација легислативе са декларацијама и предстојећим променама у току усклађивања са европским и законодавством.

 

Свe фреквенције су предмет истраживања и налажења правих мера предострожности, аједан од веома битних аспеката је разматрање УВЗ(UVR) зрачења у различитим занимањима ће се расправљати, укључујући законодавство и ограничења за изворе зрачења, а нарочито у козметици.
Ова конференција свој почетни циљ је већ постигла. Умрежавањем ZEG (Zveze ekoloških gibanj)-Словенија; HUZEZ (Hrvatska udruga za zaštitu od elktromagnetnih zračenja)- Хрватска и Удружења БИОГЕН- Србија формираће се мрежа, асоцијација, ова три удружења постављајући темељ и модел будућег ширег повезивања и сарадње.


Почетна основа у дефинисању проблема у изналажењу активног и правичног решавања проблема лежи у сарадњи свих од оних који користе уређаје који емитују ЕМЗ-НЈЗ, па преко оних који регулишуову област, оних који изучавају потецијално штетне последице и утицај на здравље и животну средину све до оних који користе ове уређаје за своју привредну делатност и до оних који нас од тих зрачења могу заштитити.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 22 октобар 2015 23:25
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија