Кућа Добрих Вести

Login

Путујућа изложба „Спектри“ широм Србије

Оцените овај чланак
(1 Глас)

knjigaaaaИзложба посвећена светлости свој пут почиње у Ваљеву и Обреновцу 3. новембра, а затим посећује друге градове у Србији. 

 

За крај 2015. године, званичне Међународне године светлости, Центар за промоцију науке спремио је велику изложбу под називом „Спектри“. 

Изложба креће из два града, Ваљева и Обреновца, у уторак, 3. новембра.


“Спектри” покривају шест области које чине електромагнетно зрачење: радио-таласе, захваљујући којима комуницирамо још од краја 19. века, микро-таласе, којима можемо да загревамо храну, инфрацрвено зрачење, које користе термалне камере, видљиви део спектра на које реагује људско око, ултраљубичасто зрачење које може служити и за стерилизацију, и X и гама-зрачење високих енергија.


Свака од области је изложба за себе, а представљена је одређеном бојом и састоји се од неколико интерактивних експоната, на којима посетиоци сами могу да испробају и тестирају особине електромагнетних таласа.


Ова изложба ће пружити одговоре на многа питања о светлости и спектрима електромагнетног зрачења, а посетици ће, између осталог, међу експонатима бити у прилици да виде како се проверава аутентичност новчаница помоћу ултраљубичастог зрачења, како нас види инфрацрвена камера, како функционишу радио антене и шта бисмо могли да видимо када би светлост садржала само једну боју.


Изложба траје до 14. новембра. Након Обреновца и Ваљева, „Спектри“ крећу на пут широм Србије, а ову годину заокружују у Београду, на великој манифестацији у децембру.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 30 октобар 2015 20:00
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија