A+ A A-

Фестивал науке – “Чуда су свуда“

Оцените овај чланак
(3 гласова)

nauka123Најзначајнији Фестивал науке у југоисточној Европи под слоганом „Чуда су свуда“, одржаће се у Београду по девети пут, и то на сасвим новој локацији - Београдском сајму, традиционално првог викенда у децембру.

 

Као и претходних осам година, и овог пута, четири дана наука ће бити главна тема о којој ће расправљати хиљаде посетилаца фестивала, пре свега школарци из целог региона. Најлуђи научни експерименти који померају границе могућег, дружење са младим научницима из целог света, научни шоу-програми и предавања која испитују све што се до сада знало у научном свету, спремни су да разиграју све младе умове жељне изазова и нових сазнања.


„Девети Фестивал науке доноси велику новину у виду пресељења на Београдски сајам. Ово је велика промена за фестивал али и знак да смо спремни да растемо. На скоро 6000м2, у халама 3 и 3А, настављамо мисију Фестивала науке а то је промовисање науке, научника и научних открића, поклањање посебне пажње превођењу научног језика у језик свакодневице, разумљив свим посетиоцима Фестивала. Уз подршку спонзора и пријатеља манифестације али и научних институција, амбасада и културних центара, осим простора који доноси већи комфор померили смо границе и када су садржаји у питању. Девети Фестивал науке представиће домаћој јавности нове и интересантне госте из иностранства, а први међу њима је права научна звезда и ТЕД предавач - неуронаучник и инжењер Грег Гејџ (Greg Gage) који нам стиже из Америке“, истакла је директорка београдског Фестивала науке, Ана Јовановић.


Да научна едукација може бити забавна, узбудљива и свима доступна показаће 42 научне поставке смештене у Хали 3 Београдског сајма. Кроз интеракцију публике, хумор и театралне елементе заједно са више од 550 научника циљ Фестивала науке јесте да пробуди радозналост и претвори искуство учења науке у незаборавну авантуру. У Међународној години светлости, Фестивал науке посебну пажњу поклониће холограмима, ласерима и оптичким влакнима, поред тога представиће науку која се бори против криминала – форензику, најупорнији ће имати прилику да „ухвате ветар“, еколошки освешћени ће сазнати како се прочишћава вода, зашто без краљице у мравињаку нема живота, који су потенцијали једне матичне ћелије...


Најрадозналији ће моћи да уђу у Океанијум, а због великог интересовања радионице за најмлађе добиће своје старо-ново рухо на 9. Фестивалу науке. Експертинејџери, млади који показују склоности ка истраживачком позиву, представиће вршњацима примењену науку и предложити наставницима како да у учионици претворе науку у забаву.

kluz1
“Вода, ватра, природни гас, ветар, мрави, геологија и педобиологија, стоматологија за нас и наше кућне љубимце, клима и климатске промене, вирус беснила, лековите биљке и опијати мака, висеће баште, ласери и пуно огледа у мраку, рефлекси и нервни импулси, мождани таласи и нервни систем бубашвабе, компоновање електронске музике, живот неолитске шерпе, праве кости диносауруса, модели праисторијских вилин коњића, оптичке илузије, уточиште за птице, фотосинтеза и још много тога…
Наука је дуготрајна забава и узбуђење које окружује свако истраживање: било оно усмерено ка неком питању које нас интересује само зарад сазнања о тој појави/појму, било ка питањима од суштинског значаја за опстанак наше врсте. И тај лични доживљај при истраживању се осети на сваком кораку на Фестивалу науке. Наши учесници су срећни да своја и остала сазнања из области којом се баве поделе са посетиоцима, да им укажу на значај свога рада и да покажу колико је сваки сегмент науке битан за све нас. Посетиоци могу да се препусте и уживају, јер ентузијазам који се осети на Фестивалу је заразан и пркоси свим спољашњим утицајима!”, рекла је Александра Патенковић, координаторка за садржаје 9. Фестивала науке и истраживач сарадник Института за биолошка истраживања "Синиша Санковић", Универзитета у Београду.

kluz2
У склопу међународног програма, Фестивал науке имаће задовољство да буде домаћин гостима и центрима за промоцију науке из Италије, Естоније, Израела, Француске, Словеније, Аустрије и Америке. Фокус овогодишње научно-фантастичне бине, али и радионица, биће биороботика, наука о мехурићима, климатологија, гасологија, гравитација, физика звука, неуронаука, свирање на ласерској харфи, али и једноставни експерименти кројени за кућне радионице који одушевљавају све узрасте.
У сусрет завршној конференцији представника 57 земаља у Паризу, која има за циљ да се суочи с климатским променама, у сарадњи с Француским институтом у Београду, на 9. Фестивал науке стиже трупа „Les Atomes Crochus" с интерактивним научним шоу програмом „CLIMAT-EAU-LOGIE”, који кроз причу о води, њеним физичким и хемијским својствима, подиже свест о овом фрагилном и ретком извору.Гости из Француске одржаће и обуку за научне комуникаторе у Нишу.

kluz4
Фестивал науке је највећи догађај који се бави промоцијом науке и образовања у југоисточној Европи. Мисија Фестивала науке јесте већи значај образовања у друштву, кроз занимљиве, модерне и нове методе. Осми Фестивал науке, за четири дана, посетило је 26.000 људи, од којих 17.000 основаца и средњошколаца из више од 450 школа из целе Србије, као и из региона.


Генерални спонзор Фестивала науке је компанија НИС, која у складу са корпоративним слоганом “Будућност на делу”, подржава активности и иницијативе усмерене на развој и примену нових технологија и иновација. Оваква подршка је још један начин на који НИС доприноси остваривању научних и технолошких достигнућа на које се компанија ослања у свим областима свог пословања.


Пријатељ манифестације је МТС. Подршка Фестивалу су Центар за промоцију науке, Француски институт, Институт Сервантес, амбасаде Сједињених америчких држава, Израела и Италије.


Спонзори деветог Фестивала науке су Електропривреда Србије, Ерсте банка, Београдски сајам и Графикс.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 06 новембар 2015 21:22
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани