Кућа Добрих Вести

Login

На младима свет остаје

Оцените овај чланак
(9 гласова)

БЕОГРАД – Позвани сте на пети Школски фестивал науке који ће бити одржан под традиционалним називом „На младима свет остаје“ 14. новембра 2015. године од 10:00 до 13:00 у Основној школи „Деспот Стефан Лазаревић“ у Београду (Ул. Нова бр. 15 у Миријеву).

Наше наде

Демонстратори огледа су пре свега ученици ове основне школе. Иако су још увек основци, многи од њих су већ веома искусни научни комуникатори који су учествовали на своја претходна четири Школска фестивала, затим су раме уз раме са правим научницима преносили чари науке на великом Фестивалу науке у Београду већ три године заредом, а учествоваће и ове године на ФН 9.0 (наравно), на Ноћи истраживача 2013. и 2014. године, учествовали су и на Фестивалу науке на Звездари „Звездарски дани науке”, на Међународној смотри “Stars of Science” у Галати у Румунији као и на другим манифестација посвећених популаризацији науке. Неке од експоната који ће бити на њиховој поставци на ФН 9.0, премијерно ћете моћи да видите управо у суботу на Школском фестивалу науке у Деспоту.

Један од циљева одржавања Школског фестивала науке у ОШ „Деспот Стефан Лазаревић" је да се свим ученицима приближе предмети које изучавају у оквиру редовне наставе. Код млађих да се развеје зебња у вези предмета који их чекају у вишим разредима те да једва чекају да почну да их уче, а код старијих ученика да се укључе у једну прелепу заједничку активност у којој ће учествовати у експериментима и преносити знање другима. Тиме ће се и они више заинтересовати за градиво које и иначе треба да савладају, развиће тимски дух и бити поносни што су учествовали у таквом лепом догађају као што је фестивал науке у њиховој основној школи.

Поред тога, Школски фестивал у Деспоту има за циљ да пренесе љубав (пре свега демонстратора) према науци и радост стицања нових знања. Тиме фестивал доприноси повећању научне културе и писмености, стварању личности отворених за будуће изазове и помаже ширењу свести о важности науке за развој и напредак друштва, те већем коришћењу науке и плодова истраживања за подстицање економског развоја.

Увек сјајна забава

Сваке године Школски фестивал у Деспоту има неколико хиљада посетилаца. Популарност му стално расте а и број пријатеља и гостију фестивала је све већи.
И ви као посетилац можете активно учествовати на овом интерактивном фестивалу или пак само уживати гледајући шта су вам припремили будући научници а за сада још увек основци и њихови старији другари, бивши ученици Деспота, као и многобројни гости (који су већ одавно и сами домаћини овог фестивала). То су, пре свих, др Александра Николић са својим тимом научника из Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство, који ће вас упутити у тајне издвајања ДНК, тако да ћете то фантастично упутство за стварање целог организма моћи видети голим оком. И ове године ће им се у преношењу љубави према науци и њеној популаризацији придружити научници из Студентске секције за неуронауке Друштва за неуронауке Србије (мада они више нису студенти, неки су лекари а неки докторанти неуронаука). Они ће својим поставкама посетиоцима појаснити како функционише наш најважнији орган (бар би требао то да буде).
Ове године ће наши будући као и већ остварени научници имати појачање у представницима “UNO-LUX NS”-a и школе за нове технологије “Политехника”.

Улаз на све садржаје фестивала је СЛОБОДАН!

Мапу која вам може помоћи да дођете до школе можете наћи на сајту Школског фестивала.

Више о Школском фестивалу науке у ОШ „Деспот Стефан Лазаревић” можете видети на сајту Фестивала, као и на његовој Фејсбук страници.

Не пропустите ову прилику да проведете предивна три сата играјући се тако што ћете учествати у интересантним огледима уз помоћ веома искусних и стручних демонстратора. Поведите своје најближе: укућане, пријатеље, комшије, познанике... позовите их поделивши ову вест на комшијској кафици или путем друштвених мрежа. Учинићете сјајну ствар а сви они ће вам сигурно бити веома захвални на једном предивно проведеном дану.

Додатак: Шта је научна писменост

Научна писменост подразумева поседовање научних знања и њихову примену приликом препознавања научних проблема, стицања нових знања, научног објашњавања појава и извођења на чињеницама заснованих закључака о научно релевантним питањима; разумевање природе науке као облика људског сазнања и делатности; свест о томе како наука и технологија обликују и утичу на начин живота у савременом технолошком друштву; спремност за ангажовање и давање личног доприноса у решавању научних питања, изграђивање личног става.
(OECD, 2006)


Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 16 новембар 2015 10:56
Јован Марков

Ученик је четвртог разреда Математичке гимназије. Аутор је и један од координатора Школског фестивала науке у својој бившој основној школи “Деспот Стефан Лазаревић” у Београду. Повремено сними и постави понеки видео на свој YouTube канал: youtube.com/user/jovanmjunior који је посвећен популаризацији науке. Аутор је блога: jovanmarkov.wordpress.com.

У седмом разреду се заљубио до ушију (и преко) у Петницу, за време Летње научне школе. Полазник је Зимског кампа физике у Сокобањи и семинара физике у Истраживачкој станици Петница. Сарађује са Центром за промоцију науке, Фестивалом науке у Београду, Институтом за молекуларну генетику и генетичко инжењерство, Регионалним центром за таленте Београд2,... Добитник је стипендије “Млади таленат у области науке” у оквиру избора “Личност животног стила 2012.” у организацији Фабрике добре енергије. Воли да се дружи по републичким такмичењима из физике, математике и хемије. У слободно време излази са друштвом, вози бицикл, чита књиге, осмишљава и прави експонате за фестивале науке... (прича се да понекад и спава).

Приступио је пројекту “Кућа добрих вести” јер сматра да је то идеално место са кога може да шири позитивну енергију, идеје и ентузијазам, и утиче, пре свега на вршњаке, да узму свој живот у своје руке и учине максимум за своју будућност.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија