Кућа Добрих Вести

Login

Пројекат подршке иновацијама поставио чврсте темеље у Србији

Оцените овај чланак
(4 гласова)

invacija23123БЕОГРАД – Четворогодишњи Програм подршке иновацијама у Србији затвара се овог месеца, али његови корисници – домаћи предузетници и њихове иновације – већ су постали саствни део иновационог еко-система Србије и доприносе развоју њене нове иновативне економије.


То је непосредно наслеђе овог успешног пилот пројекта, иначе првог заједничког напора Владе Србије, Делегације ЕУ и Светске банке да се развију инструменти и програми за унапређење иновативних компанија у нашој земљи и успостави трајна институционална инфраструктура кључна за развој високотехнолошког друштва заснованог на знању.


Од 2011. године Фонд за иновациону делатност спроводи Пројекат подршке иновацијама у Србији који финансира Европска унија са 8,4 милиона евра из претприступних фондова, а који се спроводи у сарадњи са Светском банком.


Младе иновативне компаније и већ постојећа предузећа подржана су у оквиру овог пројекта кроз Програм раног развоја и Програм суфинансирања иновација, дизајниране тако да обезбеде средства за пројекте током вазе истраживања и развоја.


Кроз четири јавна позива за финансирање у оквиру Програма раног развоја, и три јавна позива у оквиру Програма суфинансирања иновација, Фонд је примио готово 500 предлога иновативних пројеката из свих делова Србије, углавном из високотехнолошких области као што су ИТ технологије, енергетска ефикасност и нанотехнологије, али и из традиционалнијих индустрија попут прехрамбене, пољопривредне, машинске и електроиндустрије.


Седамнаест компанија остварио је приход од продаје или давања у закуп совјих иновативних производа, девет је успоставило међународну сарадњу, док су две команије осигурале дистрибутера за америчко тржиште. У циљу заштите своје интелектуалне совјине, компаније су поднеле 26 међународних патентних пријава, односно 33 на националном нивоу, заједно са десет пријава за признање жига и шест захтева за депоновање ауторских дела. Осамнаест компанија успоставило је нове пословне операције или партнерства.


Годишњи приход команија које су добиле подршку за три године порастао је са 6,21 милиона евра на 10,9 милиона евра, што је раст од 60 одсто. Извоз је знатно увећан са 0,59 на 3,1 милиона евра.


Број запослених у компанијама чије је пројекте подржао Фонд за иновациону делатност порастао је са 156 на крају 2011. на 432 на крају 2014. Нарочито велик раст прихода забележен је у новим компанијама које су добиле финансијску помоћ у оквиру програма раног развоја – од 0,5 до 3,45 милилна евра, пораст извоза од 0,12 до 1,55 милиона евра, а отворено је 231 ново радно место у периоду од три године.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 13 децембар 2015 19:46
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија