Кућа Добрих Вести

Login

ЦПН трибина: одакле долазе гравитациони таласи?

Оцените овај чланак
(1 Глас)

gravitacionitalasiБЕОГРАД – Због изузетно великог интересовања публике поводом открића века, у организацији Центар за промоцију науке (ЦПН) данас ће бити одржана трибина о гравитационим таласима.

 

Трибина ће бити одржана у Великој сали Студентског културног центра са почетком у 19 часова а говориће наши познати научници који на популаран и јасан начин објашњавају научне феномене, најавио је Центар за промоцију науке.


Након што је у четвртак, 11. фебруара, Национална научна фондација објавила да су ЛИГО (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) детектори открили гравитационе таласе, ова вест је убрзо проглашена открићем века. Уочене гравитационе таласе су проузроковале две црне рупе пре 1,3 милијарди година, а постојање оваквих таласа је теоријски предвидео Алберт Ајнштајн.


Данас, скоро 100 година након Ајнштајнове претпоставке, потврђено је постојање гравитационих таласа, што пружа нове могућности у посматрању Универзума.


Учесници фебруарске ЦПН трибине објашњавају ово откриће и његов значај.


У разговору учествују др Александар Богојевић, физичар и директор Института за физику у Београду, који се током своје успешне каријере у САД и Србији бавио темама гравитације и структуре материје, др Милован Шуваков, физичар и помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја, широј јавности познат након открића новог решења Њутновог проблема три тела, др Драгана Илић, астрофизичарка са Математичког факултета у Београду, координаторка прошлогодишње манифестације Међународна година светлости, и др Саша Марковић, инжењер и научни новинар недељника Време, који годинама пише на популаран начин о астрономским феноменима.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 24 фебруар 2016 20:22
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија