Кућа Добрих Вести

Login

Отворен позив за финансијску подршку пројектима промоције науке

Оцените овај чланак
(3 гласова)

pozivvvvvБЕОГРАД - Јавни позив за финансијску подршку пројектима промоције и популаризације науке за 2016. годину отворен је од 22. априла до 19. маја на prijave.cpn.rs.

 

Јавни позив 2016. за финансијску подршку пројектима промоције и популаризације науке у 2016. години.

 

Упркос умањеним средствима, Центар за промоцију науке и ове године подржава разноврсност иницијатива којима се наука шири Србијом. Након што је објављен у дневним листовима, 22. априла поново је отворен Јавни позив за финансијску подршку пројектима промоције и популаризације науке у 2016. години. Пројекти у три категорије могу се пријавити искључиво електронским путем на адреси prijave.cpn.rs.

 

Пријављивање траје од 22. априла до 19. маја у 15 часова, када се Јавни позив затвара. Прелиминарни резултати Програмске комисије ће бити објављени 13. јуна 2016. године.Укупна средства за ову намену износе 7 милиона динара.

 

Јавни позив је значајна полуга за јачање науне писмености у Србији која покреће мала и велика удружења, научнике и наставнике. Са изузетком 2014. када средства за ову намену нису одобрена Центру, од 2011. до 2015. Центар је сваке године на овај начин финансијски подржавао бројне научнопопуларне иницијативе.

 

Захваљујући томе, организовано је на стотине малих и великих фестивала науке, серија радионица, медијских производа и разних других научнопопуларних акција у којима су учествовали милиони грађана Републике.

 

Ове године је унето неколико измена како би се, након стварања мреже научних клубова широм Србије, подигао квалитет пројеката и постигла већа децентрализација научнопопуларних акција, а наука стигла у све крајеве земље. Најважнија промена је да је Јавни позив ове године први пут подељен у три различите категорије финансирања.

 

Прву категорију чине пројекти промоције науке које појединци могу предложити за реализацију у неком од 12 научних клубова који се тренутно отварају у центрима за стручно усавршавање широм Србије. Друга категорија су такозвани самостални пројекти промоције науке, а трећу категорију чине високоутицајни и иновативни пројекти од националног значаја.

 

Пре отварања Јавног позива, на седници Управног одбора ЦПН одржаној 19. априла, усвојен је нови Правилник о јавном позиву који је усаглашен са изменама Закона о научноистраживачкој делатности из децембра 2015, као и са новом Стратегијом научног развоја Републике Србије – ”Истраживање за иновације”.

 

Након тога су, одлуком директора ЦПН-а, средства од 7 милиона динара подељена на три категорије. За пројекте у научним клубовима Центар издваја 3,6 милиона динара, за самосталне пројекте промоције науке 2,4 милиона, док ће два високоутицајна и иновативна пројекта поделити средства у висини од милион динара.

 

Оцењивање предложених пројеката и расподелу средстава врши посебно именована Програмска комисија коју чини 13 чланова, међу којима су научници, промотери науке, као и представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја и регионалних центара за стручно усавршавање.

 

Приликом избора, чланови комисије оцењују пројекте оценама од 0 до 5 по шест критеријума (пројектна идеја, програм, потенцијални утицај пројекта, као и стручност предложеног тима, квалитет апликације и структура буџета). На основу њиховог предлога, коначну одлуку о расподели средстава доноси Управни одбор ЦПН.

 

Електронска пријава на Јавни позив је отворена на адреси prijave.cpn.rs. Не постоји други начин да се пројекат пријави, али електронски образац пријаве је интуитиван, једноставан и јасан за попуњавање, са неколико олакшавајућих унапређења у односу на претходну годину. Но, као и претходних година, за све кориснике је припремљено и упутство са смерницама за попуњавање пријаве, а организована је и техничка подршка која се може добити на телефон Центра.

 

У Центру позивају предлагаче пројеката да благовремено одаберу своју категорију, региструју се и попуне пријаву на српском језику, ћириличним писмом. Због традиционалног оптерећења на крају рока за пријављивање, Центар не може да гарантује стабилност система у последњих 48 сати, па предлагаче саветује да не чекају последњи тренутак за апликацију.

 

Извор: Центар за промоцију науке/Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 24 април 2016 13:23
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија