Кућа Добрих Вести

Login

Мај месец математике

Оцените овај чланак
(2 гласова)

mmmnnghtghgБЕОГРАД - Центар за промоцију науке (ЦПН) најавио је да ће сутра почети пети по реду Мај месец математике (М3), месец у коме Центар посвећује део својих активности популаризацији математике и оних који је приближавају најмлађим нараштајима – наставницима тог предмета.

 

Ове године, ЦПН је изабрао Лица математике путем конкурса намењеног свим наставницима и професорима, садашњим или бившим, који имају добру праксу у својој настави и који кроз неформално образовање желе да јавности представе интересантне математичке методе, појмове или догађаје са својих часова.


Десет одабраних победника – Лица математике – изабраних међу наставницима широм Србије, имаће прилику да током фестације, широј публици покажу добре примере из своје праксе, и прикажу занимљиве математичке идеје не само деци и студентима, већ и другим наставницима и посетиоцима.


Уз „ходајућа“ лица математике, ЦПН ће током маја популаризовати Лица математике и путем графита и кроз настајућу мрежу научних клубова, који се отварају током пролећа широм Србије.

 

Графити су настали у дванаест градова у којима се отварају клубови, а ово је начин да се и путем неформалне изложбе на улицама градова Србије популаризују бројна Лица математике.

 

Портрети победника, као и десет познатих математичара, биће изложени у холу Хемијског факултета у Београду, као и у аутобусима градског превоза.

 

 

Лица математике су свуда – у дубинама универзума, у брзини кишних капи, зрацима сунца, новцу и економији, у моторима који покрећу свет, у сликама и симфонијама, у односима и мерама лепог. На нашим лицима. Њено чудесно лице Архимед открива у круговима. Леонардо Боначи га проналази у цифрама, а Алан Тјуринг у машинама.

 

Мај месец математике представља и лица великана који су кроз историју градили ову дисциплину.

 

 

Лица математике се могу видети у новоотвореним научним клубовима, у Београду и дванаест градова Србије, али и свуда око вас – у градском превозу, на зидовима осликаним математичким графитима, у парковима, улицама, на друштвеним мрежама и у медијима.

 

 

 knjazevac

 

Математика изван школа, у дубинама универзума и кишним капима

 

Пет година након што је покренута, национална научнопопуларна манифестација Мај месец математике (М3) поново открива своје лице широм Србије. Центар за промоцију науке и Математички институт САНУ представљају манифестацију која ће од 12. до 31. маја извести математику изван школа, универзитета и института, кроз изложбе и радионице, али и уличну уметност за све узрасте, за оне који је обожавају, али и оне који се плаше математике.

 

 

 smederevo

 

Ова манифестација, у организацији Центра за промоцију науке (ЦПН), отвара се на посебан начин – вожњом у троли. Трола број 29 ће кренути у 10.45 са окретнице на Студентском тргу.

 

Министар просвете, науке и технолошког развоја Срђан Вербић, присуствоваће отварању манифестације Мај месец математике (М3).

 

Како би приближили математику свакодневици, у градском превозу „путоваће“ и Лица наставника математике изабраних на конкурсу ЦПН широм Србије.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 11 мај 2016 22:51
Гордана Дивнић

Гордана Дивнић је 29 година радила као новинар Тањуга, а највећи део тог времена пратила је догађаје у привреди, како у земљи тако и у свету. Последњих неколико месеци провела је у Деску, где је пратила разноврсне догађаје из света.
Све време је желела да оно што пише допринесе бар мало развоју њене земље и бољем животу људи. Сада се волонтерски придружила порталу „Добре вести“, како би заједно са својим колегама, пишући о добрим стварима стварала позитивну енергију и враћала људима наду и веру у боље сутра.
Гордана је завршила Факултет политичких наука, а пре тога и Земунску гимназију, где је за школске новине и написала први текст о такмичењу једрилица на Дунаву. То су ипак била нека срећнија времена.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија