Кућа Добрих Вести

Login

Програм сарадње науке и привреде

Оцените овај чланак
(1 Глас)

naukaprivredaaaaaБЕОГРАД - У Привредној комори Србије објављено је да је почео Програм сарадње науке и привреде за који је обезбеђен буџет од три милиона евра, а средства су обезбедили ЕУ и Влада Србије.

 

Програм спроводи Фонд за иновациону делатност, а финансирају га ЕU са 2,4 милиона евра и Србија са милион евра.


Саветник у Фонду за иновациону делатност Владимир Војводић рекао је да је реч о бесповратној финансијској помоћи како би се формирали конзорцијуми за стварање нове вредности, кроз пренос знања и технологија.


Конзорцијум може максимално да има пет чланова, који чине мала предузећа и истраживачке институције. Предузеће мора да има годишњи приход од најмање 200.000 евра, да буде профитабилно и да нема законских забрана. Одобраваће се до 300.000 по пројекту, с тим да сума не може прећи 70 одсто укупне вредности, а остало финансира предузеће. Тим средствима могу да се покривају зараде запослених, навабка опреме и материјала (без сировина) и ангажовање стручних консулатаната, као и заштита интелектуале својине.


Пријаве се подносе на енглеском језику, преко портала за иновациону делатност, а процену ће у два круга вршити међународни рецезенти.


Шеф оперативног сектора Делегације ЕУ у Београду Штефан Худолин је рекао да је ЕУ подржава програм комерцијализације истраживања и трансфера технологије, јер ће он створити солидну инфраструктуру, што је важно за извознике, који ће имати висококвалитетне иновативне производе. Тај програм би убудуће могао да привуче значајна средства.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 24 јун 2016 21:12
Гордана Дивнић

Гордана Дивнић је 29 година радила као новинар Тањуга, а највећи део тог времена пратила је догађаје у привреди, како у земљи тако и у свету. Последњих неколико месеци провела је у Деску, где је пратила разноврсне догађаје из света.
Све време је желела да оно што пише допринесе бар мало развоју њене земље и бољем животу људи. Сада се волонтерски придружила порталу „Добре вести“, како би заједно са својим колегама, пишући о добрим стварима стварала позитивну енергију и враћала људима наду и веру у боље сутра.
Гордана је завршила Факултет политичких наука, а пре тога и Земунску гимназију, где је за школске новине и написала први текст о такмичењу једрилица на Дунаву. То су ипак била нека срећнија времена.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија