Кућа Добрих Вести

Login

Индија жели да унапреди односе са Војводином

Оцените овај чланак
(3 гласова)

narinderrrrrrНОВИ САД - Велика је жеља Индије да са Војводином унапреди односе у свим сферама, саопштено је из амбасаде те државе на Југу Азије после сусрета у Новом Саду председника Владе Аутономне покрајине Игора Мировића и амбасадорке Индије у Србији Нариндер Чохан.

 

Током састанка, било је речи о широком спектру питања везаних за билатералну сарадњу.


Амбасадорка Чохан је упознала председника владе Мировића са тренутном економском сарадњом, укључујући и присуство индијских произвођача трактора (TAFE, Махиндра, Соналика). Амбасадорка је споменула и недавно покренут пословни форум Индија-Србија који, између осталог, за циљ има уклањање трговинских баријера у трговини између две државе.


Амбасадорка је позвала председника Владе Мировића и војвођанске компаније да учествују у овогодишњој манифестацији Пословни Форум Индије и Централне и Источне Европе, као и другим трговинским сајмовима који се одржавају у Индији. Амбасадорка је говорила о значају успостављања сарадње у областима попут пољопривреде, фармације, туризма, науке, нових технологија, традиционалне медицине, итд. Она је позвала војвођанске компаније из сектора информатичких технологија (ИТ) да искористе могућности које пружа ИТ парк у Инђији који је саградила индијска компаније Ембаси Група и који представља први објекат са LEED Gold сертификатом.


Амбасадорка је, такође, информисала премијера Мировића о комплетно финансираном програму Индијска техничка и економска сарадња (ITEC) федералне владе у Њу Делхију и позвала званичнике Покрајине да искористе специјализоване курсеве који се одржавају у оквиру ITEC. Она је такође обавестила Мировића о катедри Хинди језика која је оформљена на Универзитету у Новом Саду и понудила оснивање катедре Индијске традиционалне медицине.


Абасадорка је даље, замолила да Војводина да буде домаћин Фестивалу Индије у наредном периоду. Чохан је нагласила и да је, такође, влада Индије либерализовала визни режим за држављане Србије увођењем могућности издавања електронске туристичке визе.


Према саопштењу, Мировић је изразио спремност да посети Индију. Председник покрајинске владе је изразио жељу да Војводина склопи сарадњу са индијским савезним државама, укључујући Пунџаб, Раџастан и Гуџарат. Мировић је позвао на индијске стране директне инвестиције у економском развоју Покрајине и изразио жељу да буде домаћин великој привредној делегацији из те земље.

 

Поред тога, премијер је позвао Индију да буде Земља партнер на годишњем Новосадском Пољопривредном Сајму, наведено је из амбасаде те земље.


Индија је дом античкој цивилизацији долине реке Инд и смештена је на површини од 3,3 милиона квадратних километара у региону историјских трговинских путева и пространих империја. Индијски подконтинент су током дуге историје одликовали трговинско и кулурно богатство.


Привреда Индије, друге најмногољудије земље на свету (преко 1,25 милијарди становника) је седма највећа мерено номиналним (када се не одбије инфлација) укупним домаћим производом (БДП), али и трећа највећа према паритету куповне моћи (сходно тржишним ценама, ППП). Индија је протекле више од две децније међу земљама са највишом стопом привредног раста.


Индија је и регионална сила која поседује нуклеарно оружје. Њена армија је трећа по многобројности у свету, а шеста по трошковима за оружане снаге.


ITEC програм пружа прилику држављанима пријатељских земаља да у Индији похађају краће курсеве из различитих техничких и стручних области. Током године, више од 47 одабраних установа организује укупно 280 краткорочних, средњорочних и дугорочних курсева обуке.


Од настанка ITEC пограма 1964, влада Индије је у његову реализацију уложила више милијарди долара. Током 2013-2014, земљама партнерима ITEC/SCAAP програма додељено је 8.280 стипендија за учешће на различитим курсевима обуке у Индији.


Са спровођењем ITEC програма у Србији се почело 2009, и до сада је у њему учествовало више десетина полазника из Србије, који су похађали курсеве обуке у различитим дисциплинама укључујући усавршавање енглеског језика и вештина ИТ.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 20 јул 2016 20:47
Борислав Коркоделовић

Одрастао у Нишу, Скопљу и Београду. Слушајући приче одраслих које су биле много чешће пре доласка телевизије, научио је имена неких светских политичара из средине 1950-тих и пре него што је постао ђак-првак. Први текст за који се сећа да га је написао био је за школске зидне новине о – чудили су се очеви пријатељи – грађанском рату у Конгу 1960. Четврта гимназија у Београду и Факултет политичких наука у Београду, су га научили да покушава да логички и рационално размишља о политици.
Пре него што је ушао у „златни рудник информација“ Новинску агенцију Танјуг да тамо остане наредних 40 година, стицао је праксу код добрих уредника у Радио Београду и на Телевизији Београд, као и од научних радника у Институту за међународну политику и привреду. Био је готово пет година дописник Танјуга са Југа Африке, извештавао са низа међународних догађања. Поред београдских медија, под правим или „илегалним именом“ је сарађивао без проблема са дневницима и недељницима на простору бивше Југославије, загребачким Вјесником, Данасом и Стартом, љубљанским Делом, сарајевским Ослобођењем, скопском Новом Македонијом, подгоричким Монитором...
Увек су га интересовала питања привредног развоја. Позних 1970-тих се заразио „азијским тигровима“ Јужном Корејом, Тајваном, Сингапуром и Хонгконгом чији вртоглави развој до данас прати. Није одолео ни другом валу „азијских тигрова“, Индонезији, Малезији и осталим земљама Југоисточне Азије. Увек заинтересован за лепе економске приче, последњих година учестало пише о привредама Народне
Републике Кине, Индије и осталих земаља BRICS.
Све време му је идеја да читалаштву у Србији и региону пренесе добра искуства из разних делова света и различитих привредних система. Како нам је у привреди, изгледа да није далеко одмакао у том настојању.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија