Кућа Добрих Вести

Login

Фестивал науке - Чиста десетка

Оцените овај чланак
(10 гласова)

festivalnauke433434БЕОГРАД - Показатељ да наука има свој смисао и своју групу заинтересованих пратиоца и публике, која се из године у годину повећава, је манифестација Фестивал науке.

 

Ове године десети по реду, јубиларни, и под слоганом "Чиста десетка" фестивал ће се одржати од 15. до 18. децембра на Београдском сајму.


Организатори су најавили извесне промене и проширења програма фестивала, тако да ће посетиоци моћи да уживају у мноштву иновација и експеримената у склопу поставке, играоница и радионица научника, наших и гостију из Естоније, Словеније, Шведске и Француске.

 

Према речима директорке Фестивала науке Ане Јовановић ово је значајан јубилеј за Фестивал науке као и за популаризацију науке у Србији.

 

"Са великим задовољством могу да кажем да смо били пионири када смо пре десет година у Србији одлучили да науку представимо на другачији, занимљив и забаван начин, каква она заиста и јесте. По угледу на београдски, инспирисали смо многе друге, школске фестивале науке да настају и расту. Расли смо а са нама и генерације младих којима је постало нормално да се радују децембру због науке. Добар део успеха стигао је и захваљујући томе што смо знали да слушамо и мењамо се. Слушали смо наше научне демонстраторе без којих Фестивал не би био јединствен, слушали смо посетиоце и њихове жеље, примедбе и предлоге. Улазимо у другу деценију постојања, у којој обећавамо да ћемо бити бољи, иновативнији и мудрији", навела је  Јовановић.

 

Она је додала да је на првом Фестивалу науке учествовало само 60 демонстратора, а сада ће бити 600.

 

Диркетор Центра за промоцију науке и један од оснивача, Немања Ђорђевић, је изјавио да „Фестивал науку приказује на пријемчив начин и то је његова величина.“

Треба навести да ће програм бити подељен на четири дела, у халама 3 и 11.
У хали 3 биће део програма под именом Мала зона, коју ће чинитинаучне играонице по мери сваког детета, са акцентом за најмлађе и осмишљене са идејом да кроз једноставне задатке из математике, хемије, биологије разбуде њихову машту и креативност. Биће ту и слагање коцки, везивање пертли, откривање струје и свирање на воћу и поврћу.


Хала 3 биће резервисана за интерактивне поставке, њих 30, кроз које ће посетиоце провести више од 650 младих научних комуникатора. Ово је место где ће наука дословно моћи да се види, пипне, омирише и осети.

 

ЕПС Теслина зона


"ЕПС Теслина зона" биће смештена у хали 3А и у години у којој се обележава 160 година од рођења Николе Тесле, једног од најбрилијантнијих умова и проналазача свих времена, Фестивал науке је део програма посветио њему. У овој зони, сви заинтересовани имаће прилике да се упознају са значајним Теслиним изумима и открићима, које је његов рад омогућио, инспирисао и унапредио.


Зона где ће тинејџери својим вршњацима представити поставке из имунологије, биологије, оптике, физике и електронике, али и оне из књижевности и историје је зона експертинејџера, намењена искључиво промоцији науке кроз представљање рада основних и средњих школа.
Хала 11 биће резервисана за научне-шоу програме и на захтев публике, биће представљен физички и ласер шоу Универзитета Лунд из Шведске у новом и унапређеном издању.


Да би нам потпуно дочарала сва та интересантна дешавања у оквиру фестивала, координатор програма, Ана Патенковић, је истакла: "Ове године имамо поглед на реалност очима других врста, виртуелну реалност, идемо на Марс, испод земље, у слатководне екосистеме, у наносвет, свирамо цевима, ласерима и Теслиним трансформатором и на воћу, откривамо узбудљиве светове микроорганизама и како дрво стари. Показаћемо праве скелете домаћих и дивљих животиња и открити тајне путева преко путописаца из старих цивилизација, тестираћемо ваше навике и мозгати како да решимо неке математичке проблеме".


Фестивал науке је највећи догађај који се бави промоцијом науке и образовања у југоисточној Европи и његова мисија је да се покаже значај образовања у друштву, путем занимљивих, модерних и нових метода. Тиме се указује млађима да наука може и те како да буде не само значајна, него и област где ће многи наћи место за своје креативне мисли. С обзиром да је број заинтересованих да учествују у догађајима оваквог типа као што јеФестивал науке у порасту, верујемо да ће и број будућих научника са новим идејама, иновацијама и достигнућима, који ће се примеђивати свуда у свету, бити повећан. Не остаје нам ништа друго, него да се припремимо да учествујемо и уживамо у децембарским данима науке.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 06 новембар 2016 19:18
Ирена Спасовић

Ирена Спасовић - Рођена је и живи у Београду. Почела је да се бави новинарством 1997. године када је била студент Физичког факултета Универзитета у Београду на одсеку Б, теоријске и експерименталне физике, где је и дипломирала на теми ,,Релативистички диелектрични тензор анизотропне плазме". Након што је дипломирала, почела је да се бави маркетингом и PR-ом што ју је усмерило да утемељи своје искуство знањем из те области тако што је убрзо дипломирала мастер на Европском универзитету у Београду на теми ,,Бренд као фактор престижа и развоја фирми". Као новинар је написала доста текстова, приказе актуелних културних дешавања, као што су FEST, FAF и концерте група као што су ,,Метаllicа", ,,Roxy Music", ,,Sonic Youth", са чијим члановима је одрадила интервјуе. Поред наведених урадила је интервјуе са многим другим уметницима из поља филма и музике, а то су Massimo, Sergi Lopez, Andreas Vollenweider, Jean-Christophe „Pitof“ Comar, Бата Живојиновић, Милорад Мандић Манда, Винко Брешан, Исидора Бјелица, Арсен Антон Остојић,... Како je интересују поглавља живота, природе и здравља, написала је и чланак ,,Озонски омотач и здравље", http://theosonlayer.blogspot.rs/, http://ozonizdravlje.blogspot.rs/. Њеним интересовањима у вези науке и културе никад краја, што ју је и повезало са ,,Кућом добрих вести".

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија