Кућа Добрих Вести

Login

Шта пише у најбољим докторатима

Оцените овај чланак
(1 Глас)

djdfdfdfdБЕОГРАД – Центар за промоцију науке (ЦПН) у четвртак, 2. фебруара, у 15 часова, у ЕУ инфо центру представиће своје ново издање  - књигу „Докторати у прози: Илустроване приче“

 

Ово по много чему јединствено издање чини једанаест оригиналних есеја и илустрација, инспирисаних темама 11 докторских дисертација одбрањених у Србији у последњих пет година, oбјавио је ЦПН.

 

Каже се да је просечан број читалаца једног доктората - само 1,6, укључујући и аутора (!). С тим на уму, књига „Докторати у прози: Илустроване приче“ трага за одговором на питање: за кога се пише докторат?

 

Уредници књиге и аутори свих 11 есеја су Никола Здравковић, помоћник уредника часописа Елементи и Иван Умељић, уредник издања Центра за промоцију науке. Књигу је уметнички опремила Милена Савић, арт директорка часописа Елементи. Илустрације су дело 11 илустратора из пет земаља, чиме је сваки од есеја и доктората добио сопствени визуелни израз.

 

Богато опремљени и илустровани, „Докторати у прози: Илустроване приче“ је несвакидашњи експеримент у научној комуникацији и јавном ангажману. Настала је са јасном намером да у јавности отвори тему доктората – монументалног, а у каријери једног истраживача вероватно најмање читаног научног рада.

 

Избор од 11 доктората не представља избор најбољих или најзапаженијих радова. Аутори књиге водили су се јединим критеријумом са којим, као научни новинари и издавачи, имају искуства: радови су одабрани по свом друштвеном значају и занимљивости.

 

Међу изабраним докторатима налазе се истраживање друштвених мрежа методама физике комплексних система, студија генетичке основе Паркинсонове болести у Србији, као и друге теме из области јавних финансија, развојне психологије, етике, компјутерске дијагностике, прехрамбене технологије, енергетике, правне историје, урбанизма и типографије.

 

Сваки од аутора ових узбудљивих истраживања је за књигу „Докторати у прози: Илустроване приче“ написао кратак коментар или анегдоту инспирисану сопственим искуством писања докторске дисертације.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 31 јануар 2017 15:41
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија