Кућа Добрих Вести

Login

Ајнштајнов тајни рецепт за решавање проблема

Оцените овај чланак
(1 Глас)

ajsntajssssssУ свакодневним ситуацијама сусрећемо се са бројним проблемима и препрекама које тестирају нашу снагу воље, одлучност и аналитичко размишљање. Па ипак, свака од тих препрека може нас научити нечему. Управо зато је потребно да проблемима приступамо на посебан начин, постепено и тек онда када смо могли да сагледамо проблем из свих углова. Разумевање проблема и/или изазова је круцијално за проналазак проблема. Бар је тако веровао Алберт Ајнштајн.
Поделите на Фацебоок-у Поделите на Тwиттер-у

Портал Бригхт Сиде преноси неколико савета који нам могу помоћи да сагледамо проблем и решимо га конструктивно.

 

Редефинишите проблем

 

Узмимо један пример; када је генерални менаџер Тојоте питао своје запослене да му предложе начине како могу повећати своју продуктивност, дочекао га је само збуњујући мук запослених. Али када је преформулисао своје питање и питао их шта би могли да ураде да њихови послови не буду тако напорни, добио је море занимљивих предлога.

 

То је само доказ да избор правих речи може бити кључан у решавању проблема. Пре свега будите сигурни да сте „проблем“ формулисали на прави начин и правим речима.

 

Сагледајте проблем „из птичије перспективе“

 

Једном приликом се догодило да се масивни теретни камион заглавио испод моста који је био сувише низак. Сви окупљени спасиоци, ватрогасци, полицајци нису могли да смисле начин како да ослободе камион и терет. Наравно, возач је очајавао јер је веровао да неће ослободити камион, све док се неки школарац који је туда пролазио досетио идеје која је толико једноставна, али је се нико од одраслих није сетио. Зашто једноставно не испумпају гуме на камиону и спусте га како би могли да га извуку.

 

Није ствар у томе да смислите генијално решење проблема, да изведете спектакуларно спашавање ситуације и слично, потребно је да решите проблем најједноставније могуће. А да бисте то урадили понекад је потребно да сагледате проблем на нешто другачији начин, па ако треба и из „птичје перспективе“.

 

Када год осетите да сте блокирали и да се не можете изборити са проблемом, покушајте да сагледате проблем као целину а не да се концентришете на детаље. Вероватно ћете приметити нешто ново и неки другачији начин да решите проблем.

 

Сагледајте суштину проблема

 

За разлику од претходне ситуације, може се исто тако догодити да сувише опште посматрате проблем и стога не можете да пронађете решење. Тада је потребно да разложите проблем и сагледате све детаље. Увидећете да добијате сасвим другачију слику проблема који вас мучи, што управо може бити кључ успешно решеног проблема.

 

Покушајте да предвидите на који начин ће се ситуација развијати

 

Наравно да то неће бити лако, али уколико пре него што кренете са решавањем проблема, покушате да замислите како би ситуација могла да напредује и у ком правцу, моћи ћете да предвидите различите исходе што вас управо може довести до потенцијалног решења.

 

Користите афирмације

 

Опште је познато да вам афирмације могу у знатној мери олакшати сваки посао и подстаћи вас да истрајете у решавању проблема. Искористите снагу позитивних речи и покушајте да замислите све бенефите од решеног проблема.

 

Нека проблем/изазов изгледа занимљиво

 

Решење проблема у многоме зависи и од вашег расположења и става. Уколико се у решавање проблема упуштате са мишљу „зар и овим треба да се бавим?!“, наравно да ће вам бити утолико теже да се тиме бавите. Покушајте да проблем представите себи као изазов и решење истог као награду.

 

Помирите се са могућим поразом

 

Још један користан савет јесте да замислите шта ће се десити ако не успете да решите проблем. Уколико желите да будете успешни у решавању проблема, прво морате бити способни да замислите све могуће опције уколико не успете у својој намери. Једном када то успете, биће вам лакше да избегнете прављење истих грешака изнова.

 

Прикупите корисне чињенице

 

Приступите решавању проблема искључиво онда када сте прикупили све чињенице. Морате владати свим информацијама, зашто и како је дошло до проблема, на тај начин лакше ћете сагледати генералну слику и вероватно ће вам се решење само указати.

 

Извор: brightside.me


Последњи пут измењено четвртак, 23 фебруар 2017 22:18
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија