Logo
Одштампајте ову страницу

Недовољно интересовање девојчица за инжењерство и технологију

Оцените овај чланак
(1 Глас)

fastingБЕОГРАД - Најновије истраживање компаније Microsoft показује да већина девојчица постаје заинтересована за предмете из области науке, технологије, инжењерства и математике у узрасту око 11,5 година, али да већ око 15. године њихово интересовање за ове тзв. „СТЕМ“ дисциплине драстично опада.

 

СТЕМ дисциплине су – наука, технологија, инжењерство и математика обухваћене у интердисциплинараном и примењеном приступу.

 

Резултати су показали да, у просеку, постоји јасан временски оквир од четири године за подстицање страсти према овим областима, како би девојчице и младе жене наставиле активно да их изучавају и разматрају у планирању своје каријере.

 

Истраживањем је обухваћено 11.500 девојчица и младих жена, узраста између 11 и 30 година, и спроведено је у 12 земаља широм Европе (Белгија, Чешка, Финска, Француска, Немачка, Италија, Ирска, Холандија, Пољска, Русија, Словачка и Велика Британија), саопштила је компанија "Microsoft Srbija".

 

                               decasldfdk

 

 

До сада општеприхваћена претпоставка да уласком у период адолесценције девојчице почињу да буду мање заинтересоване за науку и технологију - овом студијом добија прецизније одреднице, како у погледу узраста у коме се то дешава, тако и у контексту разлога због којих долази до губитка интересовања. Истраживање је открило охрабрујући консензус међу младим женама - већина испитаница верује да су њихове генерације прве које ће видети једнакост између мушкараца и жена у свим друштвеним сферама. Но, упркос томе, чак 59% њих признаје да би осећале веће самопоуздање у потрази за каријером у областима науке и технологије, када би знале да су жене и мушкарци већ подједнако заступљени на тим радним местима.

 

Резултати студије помогли су да се, први пут, препознају и јасно дефинишу кораци који могу да спрече овај пад интересовања и самопоуздања у изучавању предмета из науке и технологије:

 

- истицање бољих узора, са посебним фокусом на оне из научних области;
- стицање практичног искуства на предметима из науке, технологије, инжењерства и математике;
- подршка родитеља и наставника да се баве материјом из ових области;
- знање о примени материје о којој уче, у свету који их окружује;
- уверење да је однос према женама и мушкарцима који раде у области науке, технологије, инжењерства и математике једнак.

 

С обзиром на чињеницу да је током претходних тридесет година запосленост у сфери технологије у Европи расла три пута брже у односу на општу запосленост, јасно је да ће подстицање интересовања код девојчица за избор каријере у овој области створити већу сигурност запослења и боље економске услове за будуће генерације.

 

Истраживање је такође показало да ставови девојака према СТЕМ предметима јако варирају од земље до земље. У неким земљама је главна препрека поверење, док је у другима то одобравање вршњака или недостатак узора. Због тога је јасно да не постоји универзалан приступ решавању овог проблема већ да решења морају да се усмере на савладавање локалних баријера.

 

"Резултати студије откривају да не можемо да чекамо до тренутка када девојке почињу да размишљају о универзитетским студијама, да бисмо их подстакли да покажу веће интересовање за науку и технологију. Како бисмо код девојчица и младих жена зауставили одустајање од ових предмета, активно сарађујемо са владама, наставницима и непрофитним организацијама, са циљем да модернизујемо наставне програме и обезбедимо бољи приступ менторима“, изјавила је тим поводом Shelley McKinley из Microsoftа.

 

„Такође, желимо да покажемо девојчицама да изучавање технологија може бити креативна, каријера која испуњава, где се кроз наше програме попут ДигиГирлз уклањају стереотипи који прате ИТ индустрију. Коначно, охрабривањем девојчица и младих жена да се баве овим дисциплинама, дуплира се потенцијал за решавање проблема“, закључила је McKinley.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 09 март 2017 15:15
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015