Кућа Добрих Вести

Login

Трибина: Појам простора

Оцените овај чланак
(0 гласова)

espanjoloБЕОГРАД – У Дому омладине, вечерас са почетком у 19 часова биће одржана трибина „Појам простора“.


Трибина се одржава у оквиру циклуса трибина Филозофски проблеми а говориће професорка др Радмила Јовановић.


Појам простора је један од основних појмова који се јављају у физици – материјални објекти имају своју екстензију и крећу се кроз простор. Међутим, одредити шта је простор испоставља се као врло сложен филозофски проблем, који су филозофи и научници кроз историју решавали на различите начине.


Тако су присталице апсолутистичког схватања простора, којима је припадао Њутн, држале да је простор реално постојећи ентитет, независан од ствари које у њему постоје, док су њихови противници - релационисти, међу којима су били Декарт и Лајбниц, сматрали да простор није ништа сам по себи, већ само систем релација међу материјалним објектима.


Друго занимљиво питање које ће се поставити на овом предавању јесте питање епистемолошког статуса геометрије: да ли геометрија даје истинити опис реалног простора нашег света? Уколико дамо потврдан одговор, потребно је још одговорити која од многих геометрија.


Најзад, рећи ће се нешто и о схватању простора у релативистичкој физици у којој простор губи самосталност у односу на време и јавља се као нови специфични ентитет “простор-време”.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 27 јун 2017 14:45
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија