Кућа Добрих Вести

Login

ЦПН организује конференцију о етичким питањима у науци у Бриселу

Оцените овај чланак
(1 Глас)

briselllllhjhjhjБЕОГРАД - Центар за промоцију науке, као један од партнера САТОРИ пројекта, организује велику међународну конференцију САТОРИ, која се одржава у Бриселу, у понедељак и уторак, 18. и 19. септембра.

 

Ова конференција је једна од највећих и најважнијих догађаја у овој области, а бави се најновијим трендовима у области етичке процене истраживања и технолошких иновација. Конференција ће послужити као главно полазиште за развој и унапређивање етичке процене научних истраживања и иновација у Европи и шире.

 

Конференција окупља водеће стручњаке у области истраживачке етике, високе представнике Европске комисије, Европског парламента, Унеска и других релевантних интитуција, а присуствују јој истраживачи, представници научних фондација, регулаторних тела, индустрије, организација цивилног друштва, медија.

 

На конференцији говоре неки од најистакнутијих експерата у овој области: Доријан Каракас, Директор сектора за етику и научни интегритет, Европска комисија, Џим Дратва, Директор Европске групе за етику у области науке и технолошких иновација, Европска комисија, Џулијан Киндерлерер, професор емеритус Интелектуалне својине, Универзитет у Кејптауну, Дафна Фајнхолц, Председавајућа Сектора за биоетику и истраживачку етику, УНЕСКО, и многи други.

 

Током конференције ће бити представљени резултати САТОРИ пројекта, а учесници ће, између осталог, покушати и да одговоре на питање: колико је етична европска наука? Након готово четири године интензивног рада, тим окупљен око европског ФП7 пројекта САТОРИ развио је јединствени оквир - документ – намењен за етичку процену научних истраживања и иновација. Овај документ је развијан за потребе научне заједнице, доносиоца одлука, али и других заинтересованих страна научних истраживања.

 

„Заједнички стандарди имаће велики значај за даљи разговор о квалитету, побољшању квалитета и заједничком приступу и стандардима који утичу на унапређење етичких питања, не марећи за границе“, изјавио је у уводној речи Филип Бреј, координатор пројекта САТОРИ и професор са Универзитета у Твентеу, Холандија.

 

„Веома је важно процес етичке процене истраживања учинити много ефикаснијим. Не желимо да етика буде у последњем плану, активност која се обавља у последњем тренутку. Овај скуп је важан из угла креирања законских оквира“, изјавио је Доријан Карацас, шеф Сектора за етику и научни интегритет у Европској комисији, током свог уводног обраћања присутним учесницима.

 

Конзорцијум окупљен око пројекта САТОРИ, који чини 16 институција из чак 12 земаља, међу којима је и Центар за промоцију науке, током претходног периода развијао је општи оквир, али и скуп специјализованих алата за различите типове институција, као и за разноврсне научне дисциплине.

 

Овај документ предлаже низ етичких процедура и принципа, релевантних за различите типове истраживања попут оних који се спроводе на људским субјектима и животињама, а односе се и на заштиту приватности података, заједнице угрожених лица, одрживи развој, научни интегритет, очување биодиверзитета и поштовање културних разлика, очување животне средине, итд.

 

Осим тога, САТОРИ конзорцијум развио је богату листу препорука и смерница намањених пре свега доносиоцима одлука у области истраживачке етике који су усмерени ка унапређивању стања у овој области, као и јачању одговорног истраживања и иновација (RRI – Responsible Research and Innovation).

 

САТОРИ конзорцијум је развио и јединствени међународни предстандард у области истраживачке етике, први документ овог типа у свету, који је заснован на свеобухватном проучавању на стотине постојећих регулатива, стандарда и других докумената, а односи се на све области науке.

 

Конференција ће током два дана окупити преко 150 учесника.

 

Тематске целине конференције:

 

- Тренутни проблеми у области истраживачке етике;
- Стандарди, етички оквир и методе за унапређење етичке процене исзтраживања;
- Методе унапређења рада етичких комитета;
- Регулативе у циљу ојачавања етичких пракси у ЕУ и шире;
- Истраживачка етика на универзитетима, индустрији, научним фондацијама, и организацијама цивилног друштва;
- Истраживачка етика у области друштвених и хуманистичких наука, инжењерству, у природним наукама, медицини и ИТ сектору;
- Методе за промовисање друштвене одговорности у области истраживања и технолошких иновација, нпр. етичка процена утицаја научних резултата.


Истражите више о говорницима и програму конференције OВДЕ.

 

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено понедељак, 18 септембар 2017 14:58

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија