Кућа Добрих Вести

Login

Међународна јуниорска научна олимпијада

Оцените овај чланак
(1 Глас)

TIMSRBIJEБЕОГРАД - Србију ће на Међународној јуниорској научној олимпијади у Холандији од 3. до 12. децембра представљати: Добрица Јовановић и Милош Милићев из Математичке гимназије, Ања Петровић и Маша Ђурић из ОШ „Николај Велимировић“ из Шапца, Петар Дамјановић из ОШ „Нада Матић“ из Ужица и Јован Марковић из Ваљевске гимназије.

 

Међународна јуниорска научна олимпијада је светско такмичење из хемије, биологије и физике за ученике узраста до 15 година. Такмичење се одвија у три етапе: тестови, теорија и експеримент.

 

“У основним школама се не обезбеђују знања довољна за ово такмичење, јер је програм олимпијаде сачињен по угледу на програме азијских земаља у којима ученици до 15 година уче много више него код нас. У нашој основној школи учи се само око 30% програма олимпијаде. На олимпијади се подразумева знање тригонометрије и логаритама који се код нас уче у првом и другом разреду гимназије. И поред тога, кроз одговарајуће припреме, наши ученици стекну потребна знања па имају завидне успехе на овом такмичењу”, рекао је професор др Мићо Митровић, који заједно са Биљаном Максимовић и Владимиром Чубрановићем са Физичког факултета у Београду предводи ученичку екипу.

 

Професор Митровић је додао да се ученици за олимпијаду бирају кроз систем такмичења основаца, преко школског, општинског, окружног и Државног такмичења, Српске физичке олимпијаде и Изборног такмичења. Изборно такмичење и Јуниорска олимпијада се одвијају у време када су ученици уписали средњу школу. Кроз највећи део такмичења ученике спремају њихови наставници у основној школи, а пре завршног, Изборног такмичења, ученици се припремају на Физичком факултету у Београду.

 

Међународна јуниорска научна олимпијада у Холандији је 13. по реду. Од 2004. до данас Србија је освојила једну златну медаљу, више од дведесет сребрних и бронзаних медаља.

 

Извор: Кућа добрих вести


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија