Кућа Добрих Вести

Login

Српски лекари награђени за изузетна истраживачка достигнућа

Оцените овај чланак
(1 Глас)

dobitnicinagradamedisaБЕОГРАД - Осам лекара и један фармацеут награђени су престижним признањем International Medis Awards for Medical Research, а међу њима су један лекар и један фармацеут из Србије.

 

Фармацеутско предузеће Medis већ четврту годину додељује Medis Awards, међународне награде за изузетна апликативна достигнућа у медицини и фармацији.

 

Своје истраживачке радове ове године пријавило је 43 лекара из Србије, од којих сусе четири уврстила међу финалисте.

 

Награду Medis Awards 2017 добила је др сци мед Младена Лалић-Поповић, за подручје фармације, док је награда за најбоље мултицентрично паневропско истраживање, које се ове године додељује први пут, припала др сци мед Јелени Војиновић.

 

Свечано уручење награда одржано је синоћ у Опери и позоришту Мадленианум, где је око 500 окупљених истраживача, лекара, фармацеута, академика и других стручњака поздравио председник Српске академије наука, проф др Владимир Костић.

                                     Mladenalalic

 

Награде је победницима уручио генерални директор предузећа Медис, Тоне Стрнад.

 

„Велико ми је задовољство што и ове године додељујемо Мedis Awards најбољим медицинским достигнућима у региону. Током 28 година успешног пословања закључили смо да на подручју медицине и фармације има много одличних истраживачких радова који значајно утичу на развој дијагностике и лечења, али углавном остају непримећени и непрепознати у широј јавности. У жељи да допринесемо њиховој препознатљивости не само у оквирима већ и изван граница земаља у којима раде, пре четири године покренули смо Medis Awards“, истакао је овом приликом Tone Strnad.

 

Осим поменутих добитница, међу финалистимасу се нашла још два лекара из Србије: др сци мед Марија Стевић, др мед, за подручје алергологије и проф. Др Маја Живковић, др мед, за подручје офталмологије.

 

Рекордан број пријава

 

Ове године су стручњацииз седам земаља – Аустрије, Босне и Херцеговине, Хрватске, Мађарске, Македоније, Словеније и послалирекордан број пријава, чак 166 пријаваиз девет терапијских подручја медицине и фармације. Међународни жири признатих стручњака под водством председника жирија проф. др Матије Томшича, начелника Клиничког одељења за реуматологију у Универзитетском клиничком центру Љубљана, независно је прегледао све пријаве и одабрао19 финалиста а затим победнике за сваки од девет подручја: анестезиологија, гастроентерологија, гинекологија, фармација, неурологија, офталмологија, педијатрија, пулмологија, реуматологија и посебна награда за најбоље мултицентрично паневропско истраживање.

                                           Jelenavojinovic

Победници из пет земаља

 

Награде Medis Awards на девет терапијских подручја добили су лекари и фармацеут из пет земаља:

 

• Анестезиологија: др сци мед Тихамер Молнар, др мед,Мађарска

• Гастроентерологија: др сци мед, Маттиас Мандорфер, др мед, Аустрија

• Гинекологија: др Андраж Довник, др мед, Словенија

• Фармација: др Младена Лалић-Поповић, Србија

• Неурологија: др сци мед Вероника Рутар Горишек, др мед, Словенија

• Офталмологија: др Алексеј Медић, др мед, Хрватска

• Педијатрија: др Клемен Довч, др мед, Словенија

• Пулмологија: Марина Лабор, др мед, Хрватска

• Реуматологија: мр Иван Падјен, др мед, Хрватска

• Најбоље мултицентрично паневропско истраживање: др сци мед Јелена Војиновић, Србија

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 02 децембар 2017 13:37

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија