Кућа Добрих Вести

Login

Најбоља иновација у 2017

Оцените овај чланак
(1 Глас)

rashaldad545455БЕОГРАД – Победник Генератор конкурса „Најбоља иновација у 2017“ и добитник главне награде од милиона динара је пројекат „Расхлада“ (Keep it cool), чији је предлагач и аутор Милан Ђурица, са тимом који чине Татјана Ђурица, Зоран Ловрековић и Ранко Покушевски.

 

Генератор конкурс расписује Сосијете Женерал банка а намењен је најиновативнијим појединцима.

 

Иновација предвиђа побољшање расхладне технологије а изабрана је након што је прошла велику конкуренцију од 800 предлога, круг од 40 полуфиналиста, као и најужи круг од 10 финалиста.

 

Откријте у наставу детаље иновације путем које ће мали расхладни системи моћи да буду конкурентни са великим и уштедети енергију и велике количине новца како држави тако и малим предузетницима.

 

Суштина пројекта

 

Применом нове технологије мали и средњи системи расхладни системи (клима уређаји, хладњаче за воће и поврће…) могу да уштеде и до 30% на рачуну за електричну енергију. Нова технологија користи предности евапоративног хлађења лети и хлађења ваздухом зими. У овом пројекту реч је о софтверу који у данима који нису ни врели ни хладни, “одлучује” који ће бити однос та два система на истом кондензатору мерењем температуре и влаге ваздуха (модулација).

 

Коју потребу ова иновација решава?

 

Уштеда енергије и повећање конкурентности свих који користе мале и средње расхладне системе (пословни објекти, школе, болнице, хладњаче…).

 

На питање, шта вас је мотивисало да развијате иновацију Милан одговора “Сопствена мала хладњача од 250 тона лагера која није конкурентна у поређењу са великим хладњачама 5000-10000 тона”, рекао је он.

 

                                                    inoacijazamilionvcvvvvv

 

Нова технологија користи предности евапоративног хлађења лети и хлађења ваздухом зими.

 

У данима који нису ни врели ни хладни софтвер одлучује који ће бити однос та два система на истом кондензатору мерењем температуре и влаге ваздуха (модулација). Софтвер бира радну тачку у којој је притисак компресора најнижи, па самим тим и утрошак енергије.

 

Низак радни притисак компресора значи нижа механичка оптерећења и дужи радни век. Увођењем нових фреона уместо садашњег Р404А ефикасност система се повећава за 7-12%, а утицај на озонски омоточ се смањује за 80%.

 

Нова технологија примењива је како на постојећим, тако и на новим расхладним инсталацијама.

 

О иноваторима

 

Иновативни тим чине професионалци из области расхладне технике, инжењеринга, индустријског софтвера и економије.

 

Извор: Generator.rs/Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 15 децембар 2017 14:42

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија