Кућа Добрих Вести

Login

Предавање „Шта да радимо са нашим мозгом“

Оцените овај чланак
(1 Глас)

katrinmalubuiiiiiiБЕОГРАД - Истакнута француска филозофкиња Кaтрин Малабу одржаће своја два предавања у Београду.


Прво ће се одржати у уторак 27. фебруара са почетком у 18 часова на Факултету за медије и комуникације (Карађорђева 65), док ће друго под називом „Преображаји интелегенције“ бити одржано у Француском институту (Кнез Михаилова 31) са почетком у 18 часова.
Ова филозофкиња нас позива да у слици властитог мозга пронађемо обрисе једног другачијег света, најавио је Француски институт у Србији.


Како да појмимо наш мозак? Можемо ли рећи да је то орган као и сваки други, или је напротив сложена архитектура коју не можемо посматрати искључиво са биолошког становишта? Шта је интелигенција? Зашто је то место конфликата између биолошке и симболичке стране живота? Да ли је она сводљива на скуп церебралних могућности?


Од појаве вештачке интелигенције и првих компјутера трагамо за новом дефиницијом. Могу ли се упоредити својства мозга и својства машине? Може ли се замислити синтетички мозак и вештачки живот? Може ли се направити спој живота и машине?


Катрин Малабу је професор филозофије при Центру за модерну и савремену филозофију Универзитета Кингстон у Лондону и професор на Универзитету у Ирвину, Калифорнија. Предаје као гостујући професор на многим светским универзитетима.
Факултет за медије и комуникације објавио је преводе њених књига: Шта да радимо са нашим мозгом, (Београд, 2017, превео Срђа Јанковић) и Преображај интелигенције (Београд, 2018, превели Срђа Јанковић и Сузана Бојовић). Мултимедијални институт објавио је превод на хрватски књиге Онтологија незгоде (Загреб, 2016, превео Марко Грегорић).


Предавање на Факултету за медије и комуникације је на енглеском, без превода, док је за догађај у Француском инстититуту обезеђен симултани превод на француском и српском.


Организатори турнеје и гостовања Кетрин Малабу у Србији и Хрватској су: Факултет за медије и комуникације Београд и Мултимедијални институт Загреб, у сарадњи са Француским институтима у Србији и Хрватској.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 07 фебруар 2018 14:16

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија