Кућа Добрих Вести

Login

Бил Гејтс: Шест иновација за мењање света

Оцените овај чланак
(1 Глас)

gejkseseИзненадиће вас да ниједна од иновација са листе Била Гејтса нема везе са рачунарима или смарт технологијом као таквом. Напротив, има везе са унапређењем здравља.

 

Складиштење вакцина у MetaFridge фрижидерима

 

Прва на листи иновација које би могле да промене свет, по мишљењу Гејтса, тиче се здравља људи. Како су вакцине спасиле, и још спашавају животе милиона људи, потребно је обезбедити њихово правилно чување. Вакцине се брзо кваре те стога њихов транспорт до удаљених места представља проблем.

Научници из компаније Global Good,  из Сијетла у Америци, креирали су у те сврхе фрижидер МетаФридге. Оно што овај фрижидер чини одличним и иновативним је чињеница да може да одржи ниске температуре чак и ако остане без струје, као и да постоји могућност да ради на преносиве вентилаторе.

 

Корекција „болесних” гена

 

„Замислите будућност у којој бисмо могли да узмемо ДНК болесне особе, уклонимо гене који изазивају болест и на тај начин је излечимо или, на пример, из комараца уклонимо гене који изазивају маларију", каже Гејтс.

 

Јасно је да се научници баве развијањем технологије у корист нашег здравља већ деценијама уназад, али увек се поставља и питање етичности, те ћемо на ове резултате сачекати још коју годину.

 

Погон на соларну енергију

 

„Ако желимо да се решимо наше зависности од фосилних горива и климатских проблема које изазивају, треба нам више различитих приступа. Недавно сам посетио лабораторију у Институту Калтек, где научници покушавају да пронађу начин да сунчеву енергију претворе у гориво", каже Гејтс.

 

Претварање сунчеве енергије у гориво је ствар будућности, али као и Гејтс, са нестрпљењем чекамо ово енергетско чудо.

 

мРНА вакцине

 

У састав вакцина улазе ослабљене или неактивне форме вируса да би подстакле наш организам на борбу, односно производњу антитела. Састав вакцина се стално модификује, па тако данас научници покушавају да убрзају и појефтине њихово развијање. Циљ је подстаћи организам да креира такав одбрамбени механизам који ће спречити појављивање и пружити борбу са болестима.

 

Бољи начин уноса лекова

 

Компанија Интарциа направила је мали уређај који се уграђује у кожу човека и који полако ослобађа лекове у крвоток током одређеног временског периода. Гејтс подсећа колико често заборавимо да попијемо лек, те истиче да би ова технологија била посебно корисна за оболеле од ХИВ вируса. Један овакав уређај би могао годину дана да штити особу оболелу од ХИВ-а.

 

Вештачка интелигенција

 

И за крај листе, ставка коју бисмо можда највише и повезали са Гејтсом.

 

„Сматрам да ће вештачка интелигенција наш живот учинити продуктивнијим, делотворнијим и лакшим."

Имплеметирање вештачке интелигенције у наше животе ће засигурно покренути низ трансформација, али ставити и нове изазове пред човечанство. Можда су неке од ових иновација ван нашег поимања времена и простора у којем живимо и потпуно део научне фантастике, али што пре прихватимо да је будућност стигла, лакше ћемо се и прилагодити.

 

Извор: B92.net


Последњи пут измењено петак, 16 фебруар 2018 00:12

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија