Кућа Добрих Вести

Login

Висока делегација ЦЕРН-а у Србији

Оцените овај чланак
(1 Глас)

cernБЕОГРАД - Висока делегација Европске лабораторије за нуклеарна истраживања (ЦЕРН) у званичној је посети Републици Србији.

 

 

Ова делегација разговара са највишим званичницима наше земље о пуноправном чланству Србије у ЦЕРН-у, објавио је Институт за физику.

 

Током посете, делегација се у четвртак, 28. марта, састала са председницом Владе Републике Србије, Аном Брнабић, као и са представницима Министарства просвете, науке и технолошког развоја и водећих научних установа у земљи.

 

Делегација коју предводе Шарлота Вараколи, директорка ЦЕРН-а за међународне односе и Екхард Елсен, научни директор ЦЕРН-а, представља такозвани ЦЕРН Task Force, који по налогу Савета и генералне директорке ЦЕРН-а анализира досадашње учешће наше земље у највећој научној организацији у Европи и даје препоруку о пуноправном чланству.

 

Пре сусрета са премијерком Брнабић, делегација ЦЕРН-а посетила је први институт од националног значаја за Републику Србију, Институт за физику у Београду. Током боравка на Институту делгација је разговарала са представницима Комисије Републике Србије за сарадњу са ЦЕРН-ом о досадашњим резултатима наших научника у овој организацији, али и о иновацијама и технолошким применама.

 

„Радујемо се кад видимо колико су ствари напредовале у српској физици од нашег претходног доласка“, рекла је на Институту за физику директорка ЦЕРН-а за међународне односе Шарлота Вараколи, додајући да је чланство Србије веома важно за ЦЕРН. Делегација је током ове посете симболично засадила дрво, пирамидални граб, у башти Института, на обали Дунава.

 

Иначе, делегација се на Институту сусрела са истраживачима из Србије који раде на АТЛАС и ЦМС експериментима, који представљају две највеће научне колаборације у ЦЕРН-у. Поред тога, делегација је обишла и друге лабораторије на Институту за физику – Центар за изучавање комплексних система, Центар за фотонику, Иновациони центар и Нискофонску лабораторију за нуклеарна истраживања, као и теоријске групе.

 

„Поред извештаја о капацитету Србије за статус пуноправног члана, наш задатак је да идентификујемо оне области у којима је Србија најјача“, рекао је Екхард Елсен, научни директор ЦЕРН-а додајући да је очигледно да су суперрачунари једна од њих. Коментаришући предности које ће Србија имати од пуноправног чланства, Елсен је подсетио како је данас „три пута већа шанса да се пронађе посао који је повезан са науком у односу на друге послове“.

 

Република Србија, као земља наследница СФРЈ, једна је од дванаест оснивача ЦЕРН-а, али више деценија је била изван овог, најуспешнијег научног клуба на свету. Захваљујући пре свега ангажовању наших физичара који још од 2001. раде у АТЛАС и ЦМС колаборацијама, Република Србија је 2012. постала придружени члан ЦЕРН-а, који окупља 22 европских држава.

 

Изузетно добро прихваћена у овој јединственој међународној организацији, са највишим научним и технолошким стандардима, Србија је до сада дала и значајан допринос бројним резултатима у ЦЕРН-у, попут открића Хигсовог бозона.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 29 март 2018 23:35

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија