Кућа Добрих Вести

Login

Јагода фест 2018

Оцените овај чланак
(4 гласова)

JagodeeeeeeeeБЕОГРАД - Сеоско-туристичко домаћинство Вила Албедо у Варни код Шапца, организoвало је туристичку манифестацију „Јагода фест 2018“, од 22. до 25. маја 2018. године.

 

Производња јагода у шабачком крају последњих десетак година доноси велике приходе. Јагоде се користе у домаћој потрошњи, али све више се продају на иностраном тржишту. Јагоде у Мачви и Поцерини, кажу, расту у фантастичним природим условима, јер је земља квалитетна, а воде има у изобиљу. Са површином од 1.500 хектара, шабачки воћари највећи су произвођачи јагода у Србији.

                                       kupovi

Знајући за значај јагоде у пољопривреди и туризму, Милојка Ковачевић, власница „Виле Албедо“ организатор je прве туристичке манифестације „Јагода фест“. Током манифестације, организована је трибина „Заштита јагоде и еколошки ефекти“, на којој је предавач био Немања Нинковић, дипл. инж. заштите биља „Галеника – Фитофармација Земун“.

 

Све време је трајала изложба јагода и припремали се производи од јагода – кување и дегустација домаћег џема, слатког, сока и припрема колача од јагода, док су веште домаћицe Поцерине, подучавале у вршењу припрема и паковање производа од јагода. За ову прилику била је припремљена изложба слика, ручних радова, и производа од јагода са дегустацијом.

                               jag333

Током манифестације, одржана је и сликарска колонија еминентних сликара, који су сликали мотиве јагода, а последњег дана манифестације уприличено је и отварање изложбе радова насталих на сликарској колонији.

 

Организована је и трибина „Значај манифестација за развој агротуризма у Србији“, на којој је говорила Славка Недељковић, почасна председница Удружења предузетника у сеоском туризму Србије, Љиљана Черовић, шеф службе за развој и промоцију у Туристичкој организацији Србије, Павле Ђукић, саветник службе за развој и промоцију у Туристичкој организацији Србије, мр Миленко Ђурић, предавач у Високој туристичкој школи у Београду, и директор Центра за односе с јавношћу и међународну сарадњу, Милојка Ковачевић, аутор пројекта „Јагода фест 2018“.

                               jastucnice

Гости на трибини били су туристички радници из више градова и општина Србије.

 

Манифестација „Јагода фест“ је подржана од сталне радне групе за регионални рурални развој (SWG) у оквиру Пројекта 2018 „Рурални развој кроз интегрисано управљање шумским и воденим ресурсима у Југоисточној Европи: перспективе руралног развоја: квалификовањем, реинтеграцијом и самозапошљавањем“ који спроводи у партнерству са немачком агенцијом за међународну сарадњу (GIZ), уз финансијску подршку немачког федералног Министарства за економски развој и сарадњу (BMZ).

 

Подршку и партнерство пружило је град Шабац, односно његово одељење за пољопривреду.

                                studioooo

„Вила Албедо“ је једино категорисано сеоско-туристичко домаћинство I категорије на територији града Шапца. Током више од десет година успешног рада, организатор је многобројних туристичких, културних и привредних манифестација, у циљу промоције Поцерине, шабачког краја, старих заната, домаће кухиње и производа овог краја.

 

Специјалиност Виле јесте културни туризам, а ово је први пројекат из облати агротуризма. „Вила Албедо“ је, 2011. године, добила највише признање, које се додељује у туризму Србије – Туристички цвет, за значајна остварења и допринос у развоју туризма Србије.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 26 мај 2018 14:38
Марко Јелић

Рођен у Подгорици, а одрастао у Београду. Од малена путује. Растао је у породици књижевника где су се окупљали многи беоргадски интелектуалци, а пре свега књижевници и сликари. Зато је љубав ка путовањима учврстио често слушајући уметничке импресије са путовања које су се испредале у његовом дому у детињству, као и гледајући уметничке слике многих сликара фасцинираних лепотама света.

Струковни је економиста у туризму. Објавио је више десетине путописа и радова из туристичке географије. Писао је за часописе: „Војска“, „Просветни преглед“ „Глобус“, „Земља и људи“, „Геа“, „Свет туризма“, „Привредни преглед“, као и за неколико веб портала. Члан је Удружења новинара Србије (УНС) од 2010. године.

Одувек су га интересовале егзотичне дестинације, али посебно земље Северне Африке и Југоисточне Азије, које сваким даном постају све утицајније земље. Труди се да скрене пажњу на значај Алжира, Индонезије, и многих других земаља „трећег света“, као и да укаже на традиционално добре, пријатељске везе с којим Србија и земље Балкана тек треба да обнове и учврсте и дипломатске, а нарочито економске односе.

Одлучио је да се придружи редакцији ,,Кућа добрих вести" зато што је портал расадник добрих, позитивних вести, оаза занимљивих, добрих људи, који зраче позитивном енергијом.

 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија