Кућа Добрих Вести

Login

Бизнис конференција „Туристичко тржиште Југоисточне Европе – SEET 2018“

Оцените овај чланак
(2 гласова)

stefgfgfgfgТуристички потенцијал земаља Југоисточне Европе је несагледив, број туриста се повећава и зато би требало истражити нове могућности за повезивање, привлачење туриста и пласман туристичких производа, речено је данас на отварању осме по реду бизнис конференицје "Туристичко тржиште Југоисточне Европе-СЕЕТ 2018".

 

Kонференција је оджана уз организацију компаније Mass Media International и по институционалним покровитељством Министарства трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије 3. октобра 2018. у Сава центру одржана је 8. Бизнис конференција „Туристичко тржиште Југоисточне Европе – SEET 2018“.

 

Помоћник министра трговине, туризма и телекомуникација Вера Божиц Трефалт рекла је да је позиционаирање региона важно и то кроз промоцију туристичких дестинација, стварање туристичких рута региона, али и привлачење туриста са далеких емитивних тржиста.

"Влада Србије је препознала туризам као једну од кључних делатности српске привреде и полугу развоја и то опредељење усмерено ка јачању туристичке привреде доноси из године у годину све боље резултате како кроз број долазака тако и ноћења", рекла је она.

Како је навела Божић Трефалт, у првих осам месеци Србију је посетило 2, 3 милиона туриста. Бележи се раст броја долазака домаћих туриста и то за 11 одсто, и страних за 14 одсто.

Остварено је 6, 6 милиона ноћења, што је такође раст у односу на исти период прошле године.


Она је навела да су у протеклом периоду донети важни закони у овој области попут Закона о туризму и угоститељству, покренут је пројекат електронске пријаве туриста, а ресорно министарство подстиче домаћи туризам доделом ваучера, затим и доделом средстава за пројекте развоја који се односе на промоцију туристичког производа и манифестција, за подстицање квалитета туристичке понуде.

Божић Трефалт је истакла да је важно стварање што повољније пословне климе, организовање културно тематских рута, а у циљу привлачења туриста из Кине, Ирана, Индије..

"Зато је важна сарадња и повезивање у региону, односно брендирање не само локалних и националних већ и регионалних туристичких производа", подвукла је.

Министар трговине и туризма Републике Српске Предраг Глухаковић рекао је да су све земље у овом делу региона напредовале што се ове области тиче.

Како је навео, број туриста се непрестано повећава, а Република Српска је направила још један искорак, а то је организација зимског Егзит-а.

Све земље у окружењу имају природне лепоте и шта да понуде туристима који долазе а препознатљиве су и по гостопримству", додао је министар истичући да су у РС задовољни постигнутим резултатима.

"Регионална сарадња је важна и зато је битно да озбиљно кренемо да се удру Туристички потенцијал земаља Југоисточне Европе несагледив.

 

Државни секретар Министарства одрживог развоја и туризма Дамир Давидовић рекао је да је у Црној Гори забележен раст броја туриста за 10 одсто, а да су предсезона и постсезона такође биле никад боље.

 

Он је рекао да је у јулу отворено шест нових хотела са пет звездица. Давидовић је подвукао да су битна и озбљна улагања у инфраструктуру како би се подстакао развој туризма.

 

Закључак учесника је да за одрживу конкурентност, земље Југоисточне Европе имају огроман потенцијал, а да хотелијерска индустрија прати глобалне трендове и из године у годину понуда је све већа и разноврснија.

 

Такође је речено и да постоје неистражене дестинације, природне лепоте, културно историјска баштина, заштићени резервати.. и све то доприноси привлачењу туриста.

                                                    spemenikskdjkfjdkfd

Туристички резултати по земљама:

 

-              РЕПУБЛИKА СРПСKА: бележи фантастичне резултате за првих 8 мес. Пораст страних туриста, много нових производа. Има зимски ЕXIТ, бање, реке, планине, честите и вредне људе, домаћине.

 

-              ЦРНА ГОРА: системски приступ довео до рекордних резултата. Решења у конкретном регионалном умрежавању. У 2018 бележи се раст у авио доступности, инфраструктури, продужена сезона...6 хотела са 5* је отворено ове године, преко 40% хотела су са 4*и 5*. Потребно је да се менаџмент бави указивањем на проблеме, како би сви у свом сегменту решавали проблеме. Резултирало би повећањем квалитета понуде. Бољом доступношћу, инфраструктуром, садржајима, већем броју гостију. Битно је сагледати стање на терену, ослушнути потребе и жеље гостију. Важно је да постоји добра воља и већ се примећују запажени резултати.

-              Туризам је профитабилна, извозна индустрија. Велики потенцијал.

-              Стратешко позиционирање дестинације на савременом тржишту

-              Вински туризам „Плантаже“, 11 мил. чокота. Највећи виноград Европе. Kвалитет, традиција, већ 55 г. је рапсодија укуса. У 43 земље извозе се вина.

-              Сврха стварање доброг доживљаја. Предуслов истраживање тржишта, комбиновани производ(повезани), цена, услуга, атрактивност

-              Директни и индиректни конкуренти на основу бенефита,Kонкурентска предност

-              Анализирати потребе и жеље корисника и на основу тога правити пакете услуга

-              Ланац вредности је битан да би се држава проактивно укључила. Потребан је подстицај државе за репозиционирање као и увођење нових дестинација.

-              Добре комуникације

-              4 фазе државног деловања: Имиџ, инфраструктура, кординирајућа улога, комуникација

 

-              ГРЧKА: повезује све људе Европе. 60% на одлуку туриста где ће отићи утиче културно наслеђе дестинације. Интересује их историја и какве су комуникације. Вински пут кроз 18 нација. Минимум је 3 учесника за мрежу. Заједничке вредности без обзира на границе и језик. Производ без граница, посебно у руралним срединама.

 

-              Данашњи туриста жели да се упозна са историјом места, сретне са људима, види како живе, посети пијацу и учествује у спемању оброка. Он је привремени грађанин тих дестинација. Траснационалне трасе где се географске и политичке границе превазилазе. На Грчки туризам је снажно утицала светска економска криза, а потом и економска криза Грчке у последњих 10год. Снизили су цене, увели хуманитарни, добротворни рад, смањили број дана за добијање виза. Немачки часопис „Билд“ је 100 дана бесплатно објављивао циљеве, планове, стратегије Грчке. Туристи су заобилазили турбулентна подручја(Африка) и долазили су у Грчку. Порастао је број хотела са 4* и 5*. Од 2008-2015г. седам министара туризма се сменило. Сваким доласком новог министра мењали су лого и слоган. Од 2015г. није мењан министар и први пут да није мењан лого и слоган, већ је остао из 2012г. Грчка бележи пораст иностраних туриста и смањен је % незапослености. Међународни доласци су бројнији, али се краће задржавају. Плате и трошкови су у паду, а порези у порасту. Грчка се суочава са одливом мозгова, млади одлазе у Холандију, Скандинавију и Авганистан.

-              90% туриста долази из 5 земаља. Потребно је направити план за кризу пре него што почне, сегментирати дестинације, добар маркетинг и медији

-              Kинески долазни туризам: кинези своје канцеларије селе у Европу, доводе своје људе, праве пакет аранжмане, порезе плаћају у Kини и нема прилива новца за земљу. Препрека је не познавање кинеског језика и интернета. До 2028г. постојаће кинески интернет и остатка света. Kина је нова сила у региону, доноси нове инвестиције. Kинези воле да путују возом, да купују на путовањима. Kупују у Лондону, Паризу и Риму. 250 мил. људи ће за 3г. троструко више трошити новца на путовање и куповину. Преко 50% трансакција у Kини се обави преко мобилног телефона, чак и просјаку на улици дају новац преко мобилног телефона.

 

-              Трендови који утичу на индустрију туризма: средња класа расте. Путују по својим земљама, ван граница и егзотичне дестинације. Избегавају несигурне дестинације. Иду у исто место и у исто време. Сањају, надају се, чезну за јединственим искуствима у спорту, култури, нетакнутој природи. Данашњи туриста жели искуство од уживања у кафи до бициклизма. Жели да научи како се кафа узгаја, бере, спрема, кува, да је спремно да се моментално стави на друштвене мреже. Све је спреман да плати, али одмах. Пораст културолошког и авантуристичког туризма, доноси већу продају и приходе, могућност запошљавања, већи квалитет кроз јавно-приватна партнерства

 

-              Охрид:5. место по брзорастућим дестинацијама у 2017.г. 1,2 мил. туриста. акценат на иновацијама и дигитализацији. Посебна пажња се посвећује генерацији Z, да виде и окусе, деле искуства, све више зна и жели да активно учествује.

 

-              Јахорина: аутентична дестинација. Прва је отворила и последња затворила сезону. Повећање прихода за 91%, уштеде у пословању. Јахорина је близу главног града, има Дечији град, вештачко оснежавање, безбедне скy школе за децу, зимски ЕXИТ фестивал. Ивент маркетинг враћа туристе на Јахорину, фестивал 365 са поруком да на Јахорини сезона траје 365 дана. Источно Сарајево чине 6 општина и деци је омогућемо да бесплатно скијају. Туристима из Турске, Мађарске и Kине је веома примамљива дестинација. На Јахорини ће се Kина припремати за Олимпијске игре 2022.г. Најбољи однос цене и квалитета. Повезаност са свих 7 словеначких скy центара. Иста скy карта даје могућност да туристи уживају у скијању у две државе. Планира се повезивање са Србијом

 

-              Медулин: најтуристичка општина у Хрватској са 2,8 мил. ноћења у 2017.г. Јавио се проблем смештајних капацитета. Лети житеља и туриста има 50.000, док зими свега 7000. Раде на повећању квалитета и продуживање туристичке сезоне, да прерасте у туристичку годину. Прелепи паркови природе, бистро море, јединствену орхидеју. Доњи Kамењак, културну дестинацију, разнолику флору и фауну, ветрењаче, мултифункционални трг. Kаменолом где се одржавају концерти, на 60 м. дубине што доприноси фантастичној акустичности. У будућности бициклистичке стазе уз море.

-              Туристичка организација Србије: За међународног госта, мале средине постају занимљиве и они доносе више пара. Војводине, дестинација бренд. Развој циклотуризма, бициклистичке стазе и бунгалови. Парк Палић-Вински маратон, близу 1000 учесника, 25% из региона.туристима се пружа прилика да активно учествују. Планира се оживљавање бањског туризма, путеви сецесије и конгресни туризам.

 

-              Република Српска: Манифестације ушле у 3 национална парка, не нарушавајући природу. Пешчане пирамиде, Бања Лука – град по мери човека. Регионални производ, културне баштина, умрежавање људи и увезани производ.

 

-              Од Вардара до Триглава,регионални производ, свако у свом сегменту ће доприносити да туристи из целог света радо дођу и враћају се.

 

Више о koнференцији http://www.massmediainternational.rs/SEET2018.

 

Аутор: Виолета Миленковић

 

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено недеља, 07 октобар 2018 21:27

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија