Кућа Добрих Вести

Login

Воденица најпознатијег српског вампира у служби сеоског туризма

Оцените овај чланак
(2 гласова)

VODENICAAAAAОбновљена воденица у селу Зарожје код Бајине Баште опет ће на пролеће почети да меље жито. Гостиће и туристе који би да попију кафу и домаћу ракију крај воденичког витла, крај кога је најчувенији српски вампир Сава Савановић давио воденичаре и пио им крв.

 

Напола срушену и запуштену воденицу обновио је локални кафеџија Миодраг-Мијо Вујетић (73), а од ње ће, каже, корист имати цело село.

 

“На пролеће ћу поставити мучницу, точак и жлеб, и вратити стари камен, да воденица буде у функцији. Наћи ћу човека који ће је одржавати и млети жито свим мештанима и намерницима. Због своје прошлости, воденица је атракција и за туристе. Протеклих година многи су долазили у Зарожје, вођени причом о вампиру, али су из њега одлазили разочарани, због лошег стања у коме је била Савина воденица”, каже Вујетић.

 

Улагањем против Савиног урока

 

Стара воденица на плаховитој и бучној Рогачици годинама је била права руина. Под теретом немара, на њој се урушио кров, а од поточаре познате широм света остали су били само камени зид у темељу и неколико дасака. Пошто нико други није хтео, или није могао да је обнови, задатка се прихватио сеоски кафеџија и послови су јесенас кренули. Пошто од старе воденице ни једно брвно није могло да се искористи, Вујетић је купио стару дашчару, таман онолику колика је била и Савина поточара, и поставио је на оргиналне камене стубове које је потом ојачао бетоном. Једино чиме нова воденица одудара изгледом од старе, изворене, јесте кров. Уместо шиндре, њу сада покрива цреп, намерно већ коришћен, јер би нови црвенилом одударао од амбијента.

 

“Осим комуналног предузећа које ми је уступило скип и неколико пријатеља који су ми помагали, све сам урадио и платио сам. Скоро 3.000 евра сам потрошио до сада и још 1.000 ћу, да све буде како сам замислио”, открива Вујетић.

 

Савина ракија од шљиве - вампируша

 

У својој кафани, која се налази одмах после скретања за Савину воденицу, на којој је билборд са вампировим ликом, Миодраг-Мијо Вујетић поред кафе, чаја и сокова у понуди има и "вампирушу". Савину ракију од шљиве точи искључиво радозналим гостима и туристима, који у овај крај сврате у потрази за вампиром.

 

- Због Саве Савановића навраћали су код нас и гости из Холандије, Француске, Британије. Ако већ мит постоји и многима је интересантан, што село не би зарадило и неки динар на том 'хорор туризму' - појашњава кафеџија разлоге да обнови воденицу.

 

Сава се последњи пут појавио пре око 50 година

 

Воденица је подигнута у мрачној гудури испод зарожанских стена, на око 500 метара од првих кућа. У њеној близини налази се и гроб Саве Савановића. Сава је, каже легенда, живео сам, без породице. Трговао је стоком, а након што му је пропао посао, прихватио се да буде помељар у воденици у којој је млео све до смрти. Годинама после "повампирења" навраћао је у воденицу и давио нове воденичаре, а у необичним причама које су се о њему у Зарожју и околини преносиле с колена на колено, инспирацију за своју приповетку "После 90 година" пронашао је Милован Глишић. Сава се, тврде мештани, последњи пут појавио пре око пола века.

 

“Није након тога долазио, али нам се последњих година на друге начине свети, љут што смо дозволили да му се воденица уруши. Зато ју је требало давно обновити”, кажу мештани Зарожја, села које се налази на око 30 километара од Бајине Баште према Ваљеву.

 

Извор: Агроклуб

 

 


Последњи пут измењено четвртак, 03 јануар 2019 13:47

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија