Кућа Добрих Вести

Login

Туризам шанса за развој економске сарадње Србије и Индије

Оцените овај чланак
(2 гласова)

plesaciceindija

Наставак првог дела:

Амбасадор је указао и на значај сарадње Индије и Србије у сектору туризма. Индија је представила електронске визе (е-виза) за грађане Србије још 2016. У оквиру шеме, српски грађани могу путем интернета подносити пријаве за туристичке, пословне и друге визе.

 

Подносиоци захтева добијају визу електронском поштом у року од пар дана.

 

Србија је на ово позитивно одговорила и укинула визе грађанима Индије 2017.

 

Овакав режим је олакшао међусобне туристичке посете из обеју земаља. До сада је 2.000 грађана Србије извадило е-визе за Индију. Слично томе, неколико хиљада грађана Индије је искористило безвизни механизам за путовање у Србију.

 

Батаћарђи је изнео да услед импресивног привредног раста у Индији, многи њени грађани путују у иностранство као туристи. „Србија са својим прелепим пејзажима, чистом природом средином и фасцинантном историјом и културом може много тога да понуди великом броју туриста из Индије. Такође, постоји иницијатива за привлачење Индијских туриста који посећују остале земље у региону,“ казао је он.

 

Такође, наставио је амбасадор, „Индију посећује велики број туриста из Европе. Већа заступљеност грађана Србије међу њима била би поздрављена. Укратко, туристички сектор нуди огроман потенцијал у наступајућим годинама“, оценио је Батаћарђи.

                                                                   potpisnik

 

 

Култура шири границе дипломатије  

 

Амбасадоир је даље навео да „у данашњем свету, дипломатија више није ограничена на домен политике. Културна дипломатија је једна од кључних области иницијатива спољне политике Индије. У том духу, амбасада Индије у Београду улаже велике напоре у промовисању индијске културе у Србији. У протеклих пар година, амбасада Индије организовала је низ концерата индијских музичких инструмената и представа индијских класичних плесова, казао је амбасадор.

 

Тако је и током 2018. Амбасада Индије организовала изложбу везова и ткања „„Rumals of Chamba“ Пахари жена из области са Хималаја, у Националној Скупштини Србије од 1. до 7. новембра 2018, а коју је спонзорисао Индијски савез за културне односе (ICCR). Такође, у Националном архиву Југославије је приређена изложба поводом 70 година дипломатских односа између Индије и Југославије, односно Србије.

 

Постоје планови за још неке изложбе и плесне представе из Индије, навео је амбасадор јер ће то у великој мери популаризовати плесове из те земље међу омладином у Србији. У том смислу он је похвалио активност српско-индијске плесне групе „Bolivud dens pana“.

 

„Прослава међународног Дана Јоге у Београду ће, наравно, бити настављена,“ најавио је амбасадор.“ Са дубоком захвалношћу гледамо на спонтано интересовање грађана Србије за индијску културу, нарочито за јогу,“ поручио је амбасадор.

 

Међународни Дан јоге у јуну 2018. је обележен јутарњим јога вежбама код споменика Жрвама НАТО бомбардовања у парку Ушће на Новом Београду и споменика Незнаном јунаку на Авали. Тим поводом су организоване радионице и консултације о јоги, ајурведи и хомеопатији. Амбасада је у новембру прошле године ради промовисања јоге, ајурведе и хомеопатије организовала и изложбу са тематиком „Ајурведа за јавно здравље“.

 

У Србији се снима све више индијских филмова

 

Посебно је Батаћарђи поздравио „развој снимања индијских филмова у Србији“. Навео је да Боливуд производи највећи број филмова у свету. Поред тога, Индија има растућу филмску индустрију на регионалним језицима као што су тамилски, телугу, бенгласки.... Четири до пет таквих филмова већ је снимљено у Србији. У октобру 2018. је хинди филм „Soorma“ приказан у Београду.

 

У Београду је током јуна и јула 2018. сниман филм „„Uri“ на хиндију. „Uri“ је био најновији филм високе индијске продукције настао на локацијама у Србији.

 

„Снимање индијских филмова у Србији не само да је донело приход Србији, већ је и популаризовало српска туристичка одредишта међу индијским туристима. То ће заузврат привући заинтересоване госте из Индије у Србију,“ коментарисао је амбасадор који је истакао могућности проширења сарадње у области кинематографије и заједничке продукције филмова.

 

Иначе је Индија била „Земља у фокусу“ на 27. Међународном фестивалу етнолошког филма који је организовао Етнографски музеј у Београду у октобру 2018.

                                                   paradeindija

Устав Индије

 

Устав Индије се сматра најобимнијим на свету. Када је ступио на снагу, Устав је имао 395 чланова у 22 поглавља и осам додатака. У међувремену је због амандмана порастао на 448 чланова. Зато што су на њега до сада поднета само 94 амандмана, има мишљења да је индијски Устав један од најбољих у свету.      

 

На папиру, амандман на Устав представља компликован процес и како би био усвојен стандардно је потребна подршка најмање две трећине посланика у Лок Саби (Доњи дом са највише 552 члана) и Раџа Саби (Савет држава, или горњи дом са максимум 250 посланика). Амандмани на Устав Индије су доношени како би био омогућен раст и развој земље и њених грађана. Стручњаци кажу да је једна од предности Устава Индије што је динамичан инструмент.

 

Индијски стручњаци сматрају да је Устав Индије свеобухватан документ за руковођење земљом, јединственом по друштвеној, културној и религиозној разноликости. Тако Устав наводи 1.108 каста и 744 племена у земљи. Национални језик, хинди је изабран међу 114 званично признатих језика и 216 (према попису из 1991.) материњих језика, али га користи мање од трећине становника. Из Индије потичу четири религије - хиндуизам, будизам, џаинизам и сикимизам, док су у њу, на почетку новог доба дошли и зороастријанизам (парси), јудизам, хришћанство и ислам, све међусобно веома различите.

 

Творцем Устава Индије се сматра Др. Бимрао Рамђи Амбедкар (1890-1956), друштвени реформатор, правник, економиста, говорник полиглота, учењак компаративних религија и мислилац. По стицању независности Индије 15. августа 1947. Др. Амбедкару је као као првом министру правде, поверена 27. августа 1947. огромна одговорност председавајућег Комитета за израду нацрта Устава земље, тада са око 350 милиона становника на 3,3 милиона квадратних километара. Са тог положаја је Амбедкар обликовао плуралистички и инклузивни Устав који води и покреће Индију до данас, прописујући подједнаку шансу и слободу изражавања свим грађанима у секуларној демократији.

 

Још о Уставу

 

Преамбула устава прокламује да је Индија Суверена Социјалистичка Секуларна Демократска Република и држава благостања, обавезна да обезбеди правду, слободу и једнакост њених народа, те да унапређује братство, част појединаца, као и јединство и интегритет нације. Сматра се да је устав допринео представи о Индији као независној и уједињеној држави.

 

Устав Индије садржи поглавље принципа државне политике који су, по форми, упутства влади за успостављање социјалне и економске демократије у земљи. Иако се са тим принципима не може ићи пред суд, они се сматрају основним за политику влада Индије.

 

Индија је демократија са грађанским и групним правима, активним Врховним судом и увелико независним медијима, достигнућима која је издвајају међу новоослобођеним државама. Економске реформе, нарочито од 1990-тих, су створиле велику градску средњу класу (према различитим критеријумима преко 250 милиона људи), преобразиле Индију у једну од великих привреда које се најбрже развијају у свету и повећале њен геополитички утицај. Снага индијске демократије се види и по томе што је на последњим општим изборима 2014, гласало 66 одсто од 834 милиона бирача.

 

Друге изузетне одлике Устава Индије:

 

Оригинални примерци Устава Индије нису куцани на машини или штампани, већ су ручно писани, на хинди и енглеском језику;

Оригиналне копије Устава Индије чувају се у посебним кутијама напуњеним хелијумом у библиотеци парламента Индије у Њу Делхију;

Индијски Устав је познат и по преузимању неких одредби из основних докумената других држава у свету;

Концепт слобода, једнакост и братство потиче из француског устава;

Идеја петогодишњег плана преузета је од Совјетског савеза;

Принцип упутстава влади је по узору на онај из Ирске;

Закон према коме функционише Врховни Суд позајмљен је од Јапана.

Национална химна Индије је усвојена истог дана када и Устав;

 

Пријем у Београду

 

На пријему у хотелу “Metropol Palace” су били представници јавног, културног и академског живота Србије, те чланови дипломатског кора. Наступ плесне групе „„Bolivud dens pana“ је увеличао прославу Дана Републике Индије.

 

(НАСТАВЉА СЕ)

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 19 фебруар 2019 22:05
Борислав Коркоделовић

Одрастао у Нишу, Скопљу и Београду. Слушајући приче одраслих које су биле много чешће пре доласка телевизије, научио је имена неких светских политичара из средине 1950-тих и пре него што је постао ђак-првак. Први текст за који се сећа да га је написао био је за школске зидне новине о – чудили су се очеви пријатељи – грађанском рату у Конгу 1960. Четврта гимназија у Београду и Факултет политичких наука у Београду, су га научили да покушава да логички и рационално размишља о политици.
Пре него што је ушао у „златни рудник информација“ Новинску агенцију Танјуг да тамо остане наредних 40 година, стицао је праксу код добрих уредника у Радио Београду и на Телевизији Београд, као и од научних радника у Институту за међународну политику и привреду. Био је готово пет година дописник Танјуга са Југа Африке, извештавао са низа међународних догађања. Поред београдских медија, под правим или „илегалним именом“ је сарађивао без проблема са дневницима и недељницима на простору бивше Југославије, загребачким Вјесником, Данасом и Стартом, љубљанским Делом, сарајевским Ослобођењем, скопском Новом Македонијом, подгоричким Монитором...
Увек су га интересовала питања привредног развоја. Позних 1970-тих се заразио „азијским тигровима“ Јужном Корејом, Тајваном, Сингапуром и Хонгконгом чији вртоглави развој до данас прати. Није одолео ни другом валу „азијских тигрова“, Индонезији, Малезији и осталим земљама Југоисточне Азије. Увек заинтересован за лепе економске приче, последњих година учестало пише о привредама Народне
Републике Кине, Индије и осталих земаља BRICS.
Све време му је идеја да читалаштву у Србији и региону пренесе добра искуства из разних делова света и различитих привредних система. Како нам је у привреди, изгледа да није далеко одмакао у том настојању.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија