Кућа Добрих Вести

Login

Новa подела туристичких ваучера за летовање у Србији – шта се мења у понуди?

Оцените овај чланак
(2 гласова)

vauceriiii4434343434Подела још 400.000 туристичких ваучера за одмор у Србији за 2020. годину почела је  званично данас. Подсећамо да је током јануара и фебруара већ подељено рекордних 160.000 ваучера, што значи да ће ове године бити подељено укупно 560.000 ваучера.

 

Преузимањем бесплатних ваучера за смештај у Србији добијате могућност да, веома повољно, обезбедите за себе тренутке активног одмора у пензионерским данима или кратак предах у брзом ритму радне свакодневице.

 

У даљем тексту ћемо вам навести информације које су важиле за претходних 160.000 ваучера – шта је потребно за добијање ваучера и где можете искористити наведене погодности.

 

Основне информације:

 

Ваучер за субвенционисани одмор у Србији се може користити на следећи начин:

   њиме се могу платити искључиво услуге смештаја, а не исхрана, пиће, здравствене и друге услуге, боравишна такса и сл;

   ваучер се може користити искључиво у угоститељским објектима изван места пребивалишта корисника ваучера;

   ваучер се може користити искључиво за смештај у трајању од најмање пет ноћи;

   ваучер може покрити максималан износ за смештај у вредности од 5.000 динара. Уколико је износ рачуна за смештај већи, корисник је дужан да остатак суме исплати из сопствених средстава. Уколико је износ рачуна за смештај мањи, ваучер покрива цео износ, а разлика до 5.000 динара се не може накнадно искористити;

   корисник ваучера пријаву подноси лично и том приликом ставља на увид, односно прилаже потребну документацију. Изузетно, за кориснике права на додатак за помоћ и негу другог лица и ратне војне инвалиди, као и цивилне инвалиде рата подношење пријаве и стављање на увид потребне документације може извршити друго лице.

 

   Ваучер се може искористити закључно са 20. 11. 2020. године.

 

   Потенцијални корисници су у обавези да на шалтерима ЈП „Пошта Србије“ поднесу пријаве најкасније 30 дана пре почетка реализације аранжмана, односно, период од дана подношења пријаве до првог дана коришћења резервисаног аранжмана не сме да буде краћи од 30 дана.

 

Оригинално обавештење Министарства, са свим детаљима, можете преузети ако кликнете ОВДЕ.

 

Ко може добити ваучер?

 

Могућност добијања ваучера имају:

 

1) корисници права на пензију;

2) незапослена лица из евиденције Националне службе за запошљавање и друга лица на евиденцији Националне службе за запошљавање (корисници посебне новчане накнаде и привремене накнаде);

3) корисници права на додатак за помоћ и негу другог лица, који то право остварују у складу са законом којим се уређује социјална заштита;

4) корисници права на додатак за помоћ и негу другог лица, који то право остварује у складу са законом којим се уређује пензијско и инвалидско осигурање;

5) радно ангажована лица са примањима, која не прелазе нето износ  70.000 динара месечно;

6) ратни војни инвалиди и цивилни инвалиди рата;

7) корисници права на накнаду на породичну инвалиднину по палом борцу;

8) носиоци активног породичног пољопривредног газдинства који су се изјаснили да се бави искључиво пољопривредом, уписани у Регистар пољопривредних газдинстава у складу са Законом о пољопривреди и руралном развоју („Службени гласник РС“, бр. 41/09 и 10/13 – др.закон и 101/16);

9) студенти првог, другог и трећег степена.

Корисник ваучера може остварити право на субвенционисано коришћење услуга смештаја у угоститељским објектима само по једном основу.

 

Како добити ваучер?

 

До ваучера можете доћи врло лако! Пре свега морате извршити резервацију смештаја и попунити Пријаву.

Образац Пријаве за ваучере можете пронаћи ОВДЕ.

 

 

Пријаву треба попуњавати читко и обавезно је потписати. Уз пријаву потенцијални корисник ваучера обавезно ставља на увид фотокопију личне карте или пасоша, као и потврду угоститеља да је извршена резервација смештаја на његово име.

 

Као потврда о резервацији прихватаће се и потврда која је послата електронским путем, као емаил или скениран документ, који је потписан од стране угоститеља. Потврда треба да садржи период резервације и име и презиме лица на кога гласи.

 

Уз пријаву се обавезно стављају на увид и следећи докази:

 

1) За пензионере: корисници права на пензију стављају на увид фотокопију решења о оствареном праву на пензију или оригинал пензионог чека односно други оригинални документ (оверени извод, потврда и сл.) који издаје банка са територије Републике Србије, а који потврђује новчани прилив по основу оствареног права на пензију, за остале кориснике права на пензију. Изузетно, корисник права на пензију из иностранства подноси оригинални документ који издаје банка са територије Републике Србије, а којим се потврђује новчани прилив по основу оствареног права на пензију.

 

2) Радно ангажована лица са примањима, која не прелазе износ од 60.000 динара месечно стављају на увид оригинал потврде о запослењу и оствареној заради исплаћеној у месецу који претходи месецу у коме се подноси пријава, коју издаје послодавац или исплатни листић за зараду исплаћену у месецу који претходи месецу у коме се подноси пријава.

 

3) Студенти су у обавези да приликом подношења пријаве за доделу ваучера, приложе оригинал потврду високошколске установе о статусу студента првог, другог или трећег степена, за текућу школску годину, као и фотокопију прве, односно друге стране индекса, са сликом и личним подацима.

 

Образац Потврде за запослене о висини примања можете преузети ако кликнете ОВДЕ.

 

Попуњена Пријава, са потребном документацијом, искључиво се подноси преко шалтера ЈП “Пошта Србије“, на територији целе Републике Србије.

 

Пријаве грађана ЈП „Пошта Србије“ ће примати најкасније до 15.10.2020. године.

 

Корисник ваучера врши резервацију и уз попуњену пријаву ставља на увид потврду о резервацији, личну карту или пасош, а за кориснике права на пензију и радно ангажована лица и напред наведену документацију. Пријава ће се евидентирати са тачним датумом и временом предаје.

 

Број пријава за доделу ваучера ограничен је расположивим буџетским средствима и рангирање пријава ће се вршити на основу датума и времена пријема на шалтеру ЈП „Пошта Србије“.

 

Неблаговремене, непотпуне, као и пријаве са нетачним подацима, односно документацијом, неће бити узете у разматрање.

 

Пријављеним лицима, која су стекла право на ваучер, Министарство, преко, ЈП “Пошта Србије“, доставља ваучере, лично на адресу, путем препоручене пошиљке.

 

Ваучер ће, поред основних елемената, садржати одштампане податке о кориснику ваучера (име презиме, адреса, ЈМБГ).

 

– Ваучер може користити само лице на чије име ваучер гласи.

– Корисник ваучером може плаћати само услугу смештаја.

– Ваучер се може искористи искључиво у угоститељском објекту за који је издат, односно у ком је извршена резервација смештаја. Име угоститељског објекта биће одштампано на самом ваучеру.

 

Акција поделе ваучера за субвенционисани одмор у Србији може бити прекинута и пре наведених рокова уколико буду потрошена сва предвиђена буџетска средства, односно, уколико раније буде подељена комплетна предвиђена количина ваучера.

 

Извор: Кућа добрих вести/Vauceri.rs

 


Последњи пут измењено среда, 13 мај 2020 21:11

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија