Кућа Добрих Вести

Login

Бесповратна средства за ублажавање последица у туризму

Оцените овај чланак
(2 гласова)

BEACHDFDFDFDFDЈавни позив у оквиру специјализованог програма за доделу бесповратних средстава вредности од милион евра чији је циљ превазилажење економских последица пандемије КОВИД-19 кроз пружање подршке локалном приватном сектору, побољшање квалитета туристичких услуга и промоцију региона као безбедне и атрактивне туристичке дестинације, биће отворен сутра, 7. јула.

 

Сви заинтересовани моћи ће да аплицирају до 21. јула, речено је данас на онлине инфо сесији на којој су потенцијални подносиоци пројеката имали могућност да поставе питања организаторима и добију појашњења о самим условима конкурса.

 

Циљ програма је ублажавање последица насталих због пандемије и побољшање туристичких услуга, а корисници ове помоћи могу бити микро и мали предузетници из области туризма, укључујући и носиоце категоризованог смештаја и регистрована газдинства, речено је на конференцији.

 

Реч је о пројекту „ЕУзаТебе - „ЕУ за културно наслеђе и туризам“ који је усмерен на развој туризма као значајног привредног потенцијала за подстицање економског развоја источне Србије и Доњег Подунавља.

 

Финансира га ЕУ, суфинансира немачко Савезно министарство за економску сарадњу и развој (БМЗ), а спроводи Deutsće Gesellsćaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

 

Укупан буџет програма је милион евра, а вредност појединачног пројекта може бити максимално 1, 2 милиона динара, а минимално 240.000 динара.

 

Сопствени допринос је 10 одсто од укупно тражених средстава.

 

Оквирне врсте активности које се могу финансирати су модернизација смештајних и угоститељских објеката, објеката за дегустацију, инфо пунктова, сувенирница и других туристичких садржаја.

 

То обухвата, мада не искључиво, трошкове за активности попут реновирања, адаптација, проширење, унапређење квалитета објеката, укључујући набавку неопходне опреме (укључујући намештај, кухињске апарате..).

 

Такође обухвата и инфраструктуру малог обима и опрему за постојеће или новоосмишљене активности у понуди подносиоца захтева, као што су бициклизам, вожња кајаком, набавка шатора, спортске опреме.

 

Потом, могу се финансирати и унапређење безбедносних и хигијенских стандарда објеката и услуга које се нуде туристима, увођење нових туристичких производа и услуга, увођење нових продајних канала, промотивне активности.

 

Одговарајуће иновативне активности које нису наведене такође се могу узети у обзир за финансирање ако могу јасно да допринесу постизању специфичних циљева и резултата овог позива, истичу представници програма.

 

Подносиоци захтева који испуњавају услове за овај Позив могу бити приватни субјекти који послују у туристичком сектору.

То обухвата, мада не искључиво, туристичке објекте (пружаоце услуга смештаја, кампове, угоститељске објекте, винарије и друга предузећа непосредно укључена у пружање туристичких услуга), производњу и продају сувенира...

 

Подносиоци захтева могу бити физичка лица која пружају услуге смештаја, регистрована пољопривредна газдинства, предузетници / микро и мала предузећа (до 50 запослених).

 

Они морају бити регистровани код релевантних надлежних органа као пружаоци туристичких услуга најмање шест месеци пре подношења захтева за доделу средстава, бити регистровани или пружати директне услуге туристима у подручју дефинисаном овим позивом, - у случају улагања у модернизацију објеката, имати власништво над непокретношћу или потписан уговор о најму за дату непокретност за период од најмање пет година.

 

За доделу бесповратних средстава могу конкурисати кандидати из 12 градова и општина - Бољевац, Бор, Голубац, Кладово, Књажевац, Мајданпек, Неготин, Пожаревац, Смедерево, Сокобања, Велико Градиште и Зајечар.

 

Конкурсна документација доступна је на сајту.

 

Извор: Кућа добрих вести

 


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија